Най-малко 69 души са убити, а над 193 са ранени при бомбен взрив на паркинг на обществен парк в източния пакистански град Лахор, където населението е християнско. Последната информация обаче е за 300 ранени., съобщи Vesti.bg

Спасителите твърдят, че взривът е избухнал близо до централния вход на парка. Загиналите и ранените биват откарвани в близките болници, които са препълнени.

Според лекарите много от ранените са в критично състояние и броят на жертвите може да се увеличи.

Районът е отцепен от силите за сигурност. Според експерти мощността на взривното устройство е била между 8 и 10 кг тротилов еквивалент. Бомбата е била заредена и с метални топчета, за да порази повече хора.

Служители на парка разказват, че алеите били пълни с хора, които се наслаждавали на хубавия ден, част от тях празнували католическия Великден със семействата си.

Началникът на полицията Мохамед Икбал съобщи, че става въпрос за самоубийствен атентат близо до детската част на парка, където е имало голям брой цивилни, особено жени и деца.

Полицията обяви, че не е ясно дали атаката е била съзнателно насочена към малкото християнско малцинство в предимно мюсюлманския Пакистан.

Спасителната операция продължава. Местните власти са призовали за помощ от страна на военните.

Великобритания е готова да окаже помощ на пострадалите при атентата във втория по значение пакистански град, съобщи британският премиер Дейвид Камерън.

„Аз съм шокиран от атентата в Лахор. Моля се за семействата и близките на жертвите. Ние ще направим всичко по силите си да помогнем“, написа Камерън в „Туитър“.

Отговорност за нападението пое свързана с талибаните групировка - „Джамаат ул Ахрар”, влизаща в движението на пакистанските талибани „Техрик и талибан Пакистан”.

„Ние поемаме отговорността за атаката срещу християни, тъй като те празнуваха Великден“, заяви говорителят на групировката.

Ехсанула Ехсан предупреди: „Искаме да изпратим послание на премиера Наваз Шариф, че ние сме влезли в Лахор. Можем да направим каквото пожелаем и вие не можете да ни спрете. Нашите самоубийствени атентатори ще продължат с нападенията“.

Очевидци разказват, че експлозията била толкова силна, че тела на жертви излетели над дърветата. Много семейства са разделени, защото повечето от оцелелите деца просто избягали от ужаса.

„Фейсбук“ активира функцията за хората в Лахор, с която да отбележат, че са в безопасност. Пакистанското правителство обяви тридневен национален траур.