Днес се навършват 20 години от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ. Президентът Джо Байдън и съпругата му Джил ще посетят местата на нападенията, където ще се проведат възпоменателни церемонии. Във видео послание Байдън призова американците към единство.

Както всяка година, възпоменателната церемония в Ню Йорк ще започне в 15.30 ч българско време с четене на имената на близо 3000 загинали при атентатите.

Церемонията включва шест паузи с мълчание, които бележат точното време на ударите по двете кули на Световния търговски център, тяхното рухване, атаката срещу Пентагона и катастрофата на самолета в полето на град Шанксвил в щата Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива на атентаторите.

Президентът Джо Байдън ще посети трите емблематични места на нападенията. "В дните след 11септември видяхме героизъм навсякъде, на очаквани и неочаквани места. Видяхме също нещо много рядко - истинско чувство за национално единство.

Единство и издръжливост, способност да се възстановим от травмата. Поколението на 11септември служеше и защитаваше пред лицето на терора, за да потърси отговорност от терористите, за да покаже на всеки, който иска да навреди на Америка, че ще ви преследваме и ще ви накараме да си платите.", каза Байдън.

Отговорност за атентатите пое лидерът на "Ал Кайда " Осама бин Ладен. Последва водената от Съединените щати война в Афганистан, където терористът получи убежище от талибаните.

Бин Ладен беше ликвидиран през май 2011г. при изненадващ рейд на американските спецчасти срещу жилищния му комплекс в Аботабад в Пакистан.

Източник: БНТ

Снимка: Дарик