Диана Саватева е зам.-кмет по Култура, спорт и туризъм в община Бургас. С какво ново и различно ще се привличат туристи за Лято 2022 г.? Как коронакризата се отрази за втора поредна година на туризма в морския град? Интервю на Грамофона нюз 

Втора ковид година за всички, но като че ли хората си възвърнаха нормалния начин на живот. Оцеля ли местната културна общност?

2021 година бе по-различна от 2020-та, макар че и двете години минаха под знака на изпитанието Ковид 19. Различна във всички аспекти, включително и в сферата на културата, туризма и спорта. Един от уроците за всички ни бе да се научим да живеем пълноценно в условията на пандемията, да сме гъвкави в решенията си, да намираме най-добрия баланс между необходимите мерки за сигурност и формата на събитията.

Животът не може да се отлага, но не бива и да се рискува. Това е най-големият ни урок и ние продължаваме да сме в него. Културната общност е много разнородна – има индивидуални артисти, малки и големи формации, в широкото понятие се включва и самата публика. По мое убеждение голямата част от общността преодоля стреса от необичаните обстоятелства през 2020 г. и успя да се адаптира, да търси нови форми, да приема по-рационално ограниченията.

По-активното участие в различни програми и проекти е една от посоките за преодоляване на трудностите. По мои наблюдения това се случва и на национално, и на регионално ниво.

По нашата програма за подпомагане на творчески проекти на конкурсен принцип бяха реализирани над 30 начинания – много разнообразни, което се отрази благоприятно и на цялата картина на културния живот в града. Освен това установихме контакт с творци, които са получили финансиране по други механизми – например Национален фонд „Култура“. Част от тях кандидатстваха по общинската програма за дофинансиране.

Други подпомогнахме логистично, доколкото правилата позволяват. В условията на пандемия непрекъснатият контакт между творци и община помага и на двете страни. Изключително разчитаме както на собствените комуникационни канали – сайтове и профили в социалните мрежи, така и на бургаските медии – за разпространение на информация за културни събития, за спортни състезание и туристически атракции. Ние разпознаваме като бургаска всяка активност на територията на общината, без значение кой е организаторът и го приобщаваме към общия събитиен афиш.

Коя сфера от културния живот в Бургас бе най-силна тази година?

Бургас се утвърждава като фестивален град. Август 2021 г беше изключително успешен. Поредицата Spice Music Festival Solar Teen Boom Fest привлече различни публики и напълни града за продължителен период от време. При събития от този мащаб не може да се постави ясна граница между култура и туризъм, тук колаборацията между двете сфери е най-отчетлива. От сега можем да прогнозираме поне толкова успешен август и през 2022-ра, ако разбира се не се случи нещо непредвидено.

Включването в летния ни афиш изпълнители от ранга на Jason Derulo и Arctic Monkeys превръща града във фестивална дестинация от международен мащаб. Това е шанс за туристическия бизнес и отговорност за всички нас, защото градът ни трябва да е на нивото на очакванията като комплекс от различни услуги – настаняване, транспорт, други развлечения.

Също толкова важно за нас е и подпомагането на творците, свързани с Бургас. Затова и разширихме обхвата на действащия досега механизъм – програма за подкрепа на проекти на конкурсен принцип, създавайки Общински фонд култура с 6 отделни направления.

Така творците могат да участват активно във формирането на културния афиш на града, а гражданите и гостите на Бургас могат да разчитат на разнообразно и качествено културно съдържание, създадено в конкурентна среда.

Бургас има свое място в националната културна карта с няколко събития, които са се развили и утвърдили през годините и вече са част от идентичността на града. Това са конкурсът на популярна песен „Бургас и морето“, който през 2021 г. се завърна с нов блясък и показа капацитета си, както и двата национални литературни конкурса –  на името на Христо Фотев и Петя Дубарова. За нас е дълг и отговорност да работим за съхраняването и разгръщането им.

Важна посока, в която ще продължим да работим още по-интензивно, е свързана с разширяване на възможностите създаденото в Бургас изкуство да се представя успешно на национална и международна сцена. Има културни институти и структури, които са много успешни в това – например Държавен куклен театър, който откри със своя постановка Дни на куклите в Малмьо – Швеция, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“, Регионалният музей, Бургаската художествена галерия.

Общината има своя принос в час от събитията – например гостуването на традиционната експозиция „Тримата Йордановци“ в галерия „Средец“ към министерството на културата, представянето на лауреатите от националния конкурс „Христо Фотев“ в литературен клуб „Перото“, представянето на експозиция от  фонда на галерията ни в Прага. Създаденото от бургаски творци заслужава да бъде популяризирано и това е част от ангажиментите ни.

С какво ново и различно ще привлича община Бургас туристите за Лято 2022 г.?

Както стана ясно – насищаме с ново съдържание вече разработени формати, търсим нови и атрактивни имена. През 2020 г. в изключително критична ситуация стартирахме с тематичните уикенди, което се оказа добър антикризисен ход.

Заради динамичната ситуация е необходимо всяка следваща година да анализираме и преценяваме кои от темите можем да запазим и развием, около какви събития или локации можем да създадем нови уикенди. Много добре се посреща Сладоледеният уикенд, ще ни се да го обогатим с допълнителни атракции.

Спортният уикенд е форма за изява на клубове и формации, начин да покажат постиженията на възпитаниците си, да популяризират дейността си. През лятото на 2021 година заработи Културно-туристическия комплекс „Ченгене скеле“, през следващата година друг културно-туристически комплекс „Акве Калиде“ ще предлага нови възможности за  среща с древната история и развлечение.

Завършена нова визия ще има и улица „Алеко Константинов“. Целта ни е заедно с площад „Св. Св. Кирил и Методий“ и двора на обновения Етнографски музей да се превърнат в място за приоритетно развитие на творческите индустрии. Идеята ни е да включим всички тези места в културния ни афиш.

Ако мога да Ви цитирам, че Бургас обича спорта и спортът обича Бургас, ще има ли в града скоро голям спортен турнир от световен ранг?

Бургас разполага с най-модерната база за плуване и водна топка – ОЗК Арена, предпочитано място както за тренировки, така и за състезания. И сега тук се провеждат много престижни турнири, включително и с международно участие. Разбира се, възможностите ще се разширят в пъти след отваряне на новата зала „Арена“.

Надяваме се да стартира ремонтът и на зала „Младост“ – ключово съоръжение, което като функционалност и възможности се цени много високо от представителите на различни спортни клубове, федерации, организатори на събития. Този проект ще промени цялостната визия на района около залата, както и степента му на значимост.

Бургас има подчертан капацитет като дестинация за спортен туризъм – и за подготовка на отбори, и за провеждане на състезания. Това е ценно, защото няма сезонно лимитиране.

Най-накрая Спортното училище в Бургас ще има собствена сграда. Може ли повече подробности за този така чакан проект?

В Бургас има две специализирани училища – Професионално училище за сценично и музикално изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ и Спортно училище „Юрий Гагарин“. Възпитаниците и на двете училища ни дадоха много, много причини да се чувстваме горди с постижения и у нас, и на международни състезания и сцени.

Развитието на двете училища е част от концепцията за развитието на Бургас като град, в който грижата за бъдещето на младите талантливи хора е приоритет. Модерна нова сграда на спортното училище е заложена в Плана за интегрирано развитие на Бургас. Целта е поставена, следващата стъпка е да се намери източник на финансиране и разчитаме на съдействие от държавата.