На 9 май 2023 г. директорът на училището г-жа Пепа Запрянова и  ръководството на училището  посрещнаха свои скъпи гости- френски преподаватели от Университета на  град По, които в продължение на  три дни имаха възможността отблизо да се запознаят с работата на учителите с децата  в класната стая. Доброто партньорство между домакини и гости е по проекта „Граждани на света“.

Колко полезни бяха срещите между педагозите, интервю на Грамофона нюз

Г-жо Запрянова, кои са полезните страни от сътрудничеството Ви с френските колеги?

Аз мисля, че това партньорство ще даде възможност не само на френските колеги да се запознаят с протичането на образователния процес в ОУ „ Елин Пелин“ , но и нашите учители ще обогатят своя опит и ще усвоят  добри практики от своите колеги. Взаимното общуване и заедно прекараното време са залог за добро сътрудничество в бъдеще.

Искрено вярвам, че вече запознати с работата на българските си колеги, френските преподаватели ще  споделят впечатленията си със своите студенти в университета на град По, които ще имат възможност  в рамките на месец-два да изкарат  стажа си в нашето училище. Стажовете ще бъдат не само по френски език, но и по английски и испански езици. Нашите учители са изключително добре подготвени. Повечето от тях са повишили своята професионална квалификация и имат възможност освен да преподават език, да бъдат начални учители или учители по български език и литература.

Възможностите, които се предлагат на нашите ученици, са големи. Нужно е само децата да имат желание да учат.

Ние присъствахме в час по френски език на първокласници и петокласници, на бинарен урок по Човекът и природата, на урок по Испански език и   урок по Английски език. Учениците  показаха много знания. Как подобни срещи се отразяват на най-малките?

 Непрекъснато търсим  възможности за развитие и обогатяване на знанията  на децата по най-достъпен за тях начин и в различни направления . Не само изучаването на чужди езици е в центъра на обучението ни , но и прилагането на най-съвременни методи на преподаване с цел трайно усвояване на учебното съдържание по различни учебни предмети. И лого на училището „ иновативно“ не е само табелка, а е изпълнено със съдържание.

А как помага на децата новият STEM център, в който се проведоха уроците по френски?

Нашият STEM център работи от година и няколко месеца и той бе важна крачка към прилагането на най-модерните  методи на преподаване и обучение. В него децата усвояват знания чрез използването на различни технологии и забавни образователни игри.

Имаме възможност така да структурираме часовете, че всеки един клас да има достъп до центъра. Съобразно новите проекти, които предстоят, и заради добрите резултати продължаваме да обогатяваме и обновяваме материалната си база. Децата заслужават да се обучават, да творят и да се развиват по най-съвременния и модерен начин.

Какво е мнението ви за ранното изучаване на чужди езици от по-малките деца?

Ранното изучаване на езици в никакъв случай не поражда притеснение у децата. Под формата на интерактивни  игри, занимателни филми, песни и стихотворения, драматизации малките елинпелиновци усвояват думи, изрази, словосъчетания, обогатяват лексикалния си запас.  Езикът не се усвоява писмено и задълбочено, а под формата на факултативен учебен час.

Искам да допълня само, че в никакъв случай не сме заменили учебни  предмети като български език и математика с чужд език. По учебен план имаме допълнителни часове по математика и български език и допълнителни часове по езици. Нашите деца са много будни, ученолюбиви и гъвкави и усвояват чуждите  езици с голямо удоволствие.

И нека отново се върнем към мотото на проекта -„Граждани на света“. Да не забравяме, че в днешно време ученето на езици е  важно, защото разширява мирогледа, обогатява културата и не на последно място е и прозорец към света!