Старият Бургас през погледа на една млада украинка беше представен в Морското казино. Изложбата на Юлия Красовска е част от културната програма на Дните на Украйна, които се провеждат за 7-ма година в Бургас. В експозицията Юлия представя сгради, които вече не съществуват и такива, които са изгубили своя блясък. Младата художничка е архитект по образование. В момента се занимава с рисуване и дизайн.
 
- Защо реши да направиш изложба, посветена на Стария Бургас?
 
Аз съм архитект и когато пристигнах в Бургас ми беше много интересно да разбера повече за историята и архитектурата на града. За съжаление не всички стари архитектурни паметници на Бургас са запазени. Наложи ми се да търся в архивите и да чета доста книги. Опитах се да възстановя времето, когато старите сгради са съществували.
 
- Кога успя да подготвиш експозицията?
 
Тази изложба се случи сега. Аз живея в Бургас от около година, а изложбата подготвих през зимата. Моя приятелка ме провокира да направя тази изложба. Тя е българка и ми каза: Ти виждаш и показваш това, което ние виждаме всеки ден, но не забелязваме. Показваш ни го от друг поглед.
 
- Защо избра Бургас за своя нов дом?

 
Омъжих се тук. Живея в Бургас и планирам да остана тук. Харесва ми много и бих искала тук да се занимавам с архитектура.
 
- Какво, освен старите сгради, харесваш в Бургас?
 
Тук има много архитектурни фирми, които работят по много интересни проекти. Искам да рисувам, да проектирам и да се занимавам с дизайн.
 
- Ти си архитект. Харесваш ли това смесване на ново и старо строителство, което е толкова актуално в момента?
 
Някои от решенията са удачни. За съжаление много от старите сгради са загубили своята яркост, свежестта, която са имали по времето, в което са строени. Има един тънък момент, който обаче е проблем не само на Бургас, а на големите градове.
 
Трудно се постига хармония и старите сгради не винаги се вписват в новото строителство, без да се наруши композицията. Има прекалено много нюанси и не винаги се получава.
 
- Коя е любимата ти сграда в Бургас?
 
Старата община. За съжаление тя вече не съществува. Прекарах много време, за да разбера къде е била и какви са причините да бъде премахната.
 
 
*В интервюто са използвани въпроси и на други медии.