Йорданка Ананиева работи от 12 години в община Бургас. Три мандата тя бе заместник-кмет по образование и култура в местната администрация.От тази година ще отговаря и за едни от най-тежките ресори в Общината - здравеопазването. По образование Ананиева е психолог. Тя е член на дружеството на психолозите в България. Винаги е отворена към хората, които носят в себе си духовното. Кои са предстоящите ангажименти на един от заместниците на бургаския кмет? Какво ще се случи в Бургас в сферата на здравеопазването и социалните дейности? Интервю на Грамофона нюз с Йорданка Ананиева.

Г-жо Ананиева, след 12 години работа като заместник-кмет по култура, поемате здравеопазването в община Бургас. Какви промени ще се случат във важния ресор?

- Моите ангажименти в следващите четири години ще бъдат свързани със здравеопазване, образование, социални дейности и младежки политики. Водещо направление оттук нататък ще бъдат науката и висшето образование, подготовката на лекари и специалисти, които да влязат в болниците и здравеопазването не само в Бургас, но и в целия регион. Това е важна и много амбициозна задача, която трябва да се движи комплексно.

В този мандат ще имаме много важни проекти, свързани с науката. Общинският съвет на Бургас вече прие създаването на център по генетика и биотехнологии, защото бъдещето на медицината е в това направление. Важно е тя да помага на науката и обратно - науката да подпомага медицинската практика и двете да вървят ръка за ръка.

Практиката показва, че там, където има университетски болници, академичност и наука, нещата са значително по-високи като качество. Стига се до възможности за развитие както на хората, които в момента работят в сектора, така и за тези, които в последствие ще дойдат да учат и работят тук. Затова е важно висшето образование, науката и здравеопазването да вървят в една посока.

Да очакваме ли в следващите години много нови медицински специалисти в града?

- Много е важно оттук нататък да заложим на израстването на медицинските специалисти. Работим по създаването на специална програма, която да подпомага специализациите както в страната, така и в чужбина, да подпомага продължаването на обучението, което е много труден процес. Хабилитирането на преподаватели е също много важно, защото сега студентите, които са приети първи курс , след две години ще имат нужда да практикуват в реални болнични заведения.

Кои са първите задачи, с които се захванахте, откакто влязохте в новия си кабинет?

- На първо място е социалната политика. Следва много важен проект, по който работим, свързан с конкурентоспособност. Срокът за подаване на документите по него  е 20 януари. Разбира се очакваме и приемането на бюджета през януари месец. Искаме да видим каква рамка ще имаме, за да определим приоритетите.

Освен здравеопазването, което е изключително важен отрасъл, дейностите в социалната политика също не са за подценяване. Колко всъщност са услугите в социалната политика, по които общината работи?

- Дейностите в сферата на социалните услуги, които община Бургас е защитила, са много. Имаме над 41 услуги – лични асистенти , социални асистенти по много оперативни програми, патронажна грижа. Кръгът от хора, които получават социална подкрепа в община Бургас е много голям.

Търсят ли ви вече бургазлии и какви проблеми представят?

Все още като че ли ме жалят и ми дават толеранс, за да свикна с нещата. Проведохме  вече среща със социалните партньори, със синдикатите, които работят в областта на предучилищното и училищното здравеопазване. Още на 9 януари следващата година започваме преговори за по-добри условия в техния колективен трудов договор. Това е нормално и аз приветствам когато синдикатите поставят пред ръководството своите искания и исканията на своите членове.

Допитвате ли се до досегашния кмет по здравеопазване д-р Лорис Мануелян за съвети?

- Д-р Лорис Мануелян е един изключително помагащ човек и отговорен колега. Той продължава да идва и да помага на ресора, защото има достатъчно познания. Мисля, че нашето партньорство ще продължи и в следващите  четири години. Лично аз ще потърся начин да имам тази негова подкрепа, защото тя е изключително важна и ценна. Той е човек с много управленски опит и познания в областта на здравеопазването и медицината.

Освен инвестиции в сферата на здравеопазването, се очакват инвестициите и в образованието. Обмисля ли общината варианти за изграждане на нова сграда за учениците от Английска и Немска гимназии?

- Отдавна търсим да предложим решение, което да е удачно и за двете гимназии. На тях им е тясно в една сграда и това е видно за всички, за нас също. Дали ще има нова сграда, в момента аз не мога да кажа, защото това зависи от финансирането. Изграждането на нова училищна сграда не е ангажимент на общината, а на държавата. Ние сами сграда не можем да изградим, ако държавата не реши, че това е важен приоритет и не реши да инвестира в нея. На този етап не знам колко е реалистично да кажем, че ще има нова сграда и колко бързо може тя да се случи.

Водени ли са някакви разговори с образователното министерство по тази тема?

- С Министерството са водени различни разговори, имаме различни проекти за дострояване, пристрояване, разширяване капацитета на различните наши учебни заведения. Нека обаче първо да видим някаква нормална финансова рамка, заради която да кажем: Да, ние можем да построим една-две или три сгради. Дотогава разбира се няма да спрем да мислим за Английска и Немска гимназии. Мисля, че много скоро ще имаме възможност да кажем в публичното пространство възможни решения, които биха могли да се вземат по отношение разделянето на тези две училища.

Г-жо Ананиева, как се разви културният живот в Бургас през последните 12 години?

- Културата е изключителен ресор и аз съм много благодарна на съдбата, че имах възможност цели 12 години да работя в този ресор, да работя за укрепване му и неговото развитие. Много неща направихме за културата в Бургас. Няма да забравя, когато започнах като заместник-кмет имахме един Летен театър.

През годините се появиха Културен център Морско казино, който продължава да е едно привлекателно място, Експозиционен център Флора, Акве Калиде, Островът, Авиомузеят, после Лукойл ни подариха Дома на НХК, който стана наш и който в момента се реконструира. Върви реконструкцията и на Филхармонията, която също ще стане една прекрасна база.

Това, че има нов сграден фонд, означава, че трябва има много културен продукт, който да се предлага в тези пространства и Бургас го има. Всяка вечер, всеки ден във всички тези структури се случват невероятни събития. Освен това бургазлии са много взискателна публика и те не се примиряват с лошо качество. Затова ще кажа, че културата ми даде много, много през всичките тези години.

Разделяте ли се с културата?

- Аз не се разделям с нея. Любител съм на много от нещата, които се случват в този град и ще ги посещавам разтоварена от ангажимента, че отговарям затова. Когато човек отговаря за едно направление, той някак си не може да се наслади напълно на това, което се случва , защото непрекъснато се притеснява дали някъде няма да има проблем.

А какво е да си в екипа на Димитър Николов? Какъв е той като шеф, добре ли работите?

- Това, което винаги съм подчертавала е, че Димитър Николов е едновременно човек, който е двигател и вдъхновител. Всички тези проекти, които се случват , стават благодарение на това, че той настоява, изисква , дърпа ги напред . Трудно се следва обаче такъв лидер. Изискванията и темпото са много големи.

Той е добър управник и го казвам не защото съм му подчинена, а защото виждам как той работи, как успява да мобилизира целия си екип и ресурс и най-вече успява да ни запали за идеята. За да се случват  всички онези проекти, трябват пламък, енергия, жар, защото те са много трудни. На хората отстрани може да им се струва, че всичко е много лесно , но не е така.

По време на работа много често се случва да преодоляваме много, много сериозни препятствия от различен характер. Когато обаче видиш, че твоят ръководител е до теб и те подкрепя, когато видиш, че има проблем, можеш да го споделиш и той поеме отговорността, тогава се работи и по-лесно.

 Как виждате Бургас след четири години?

- С нова, красива и модерна библиотека, с нов културен дом, с нов младежки център в „Меден рудник“, с нова лаборатория по генетика, с нова детска болника , с много нови неща.