Несподелената, ранената, незабравимата, вечната. За тях продължава да вае стиховете си Елка Василева: Най – нежната, най- лиричната, най- мъдрата бургаската поетеса. Тя е бивша Грамофонка, бивш радиоводещ, но е настоящ творец, редактор, публицист. В културния афиш на любимия ни град е записана датата 8 – ми август: денят на премиерата на стихосбирката ,,В сандалите на лятото”.

Защо лято и защо е обуто в сандали?

- Лятото е любимият ми сезон, но е и символ на любов и свобода.Сандалите са просто метафора… Пък нали няма как през зимата човек да си обуе сандали… В прекия смисъл, сандалите са най-удобните обувки, поне за мен.

Мога да си мърдам пръстите на краката колкото си искам, а и спокойно мога да си прецапам и през локвите от летния дъжд. В преносен поетичен смисъл лятото е контрапункт на мрачните чувства и усещания. И аз се вкопчвам в него, за да съхраня слънцето в себе си.

Блусът е музика на тъгата, а твоят е за оптимисти. Отказваш ли да бъдеш тъжна?

- Тъгата е пречистващо чувство. Тя ни спохожда, независимо дали го искаме. Защото животът ни поднася много поводи да сме тъжни, разочаровани, често и ядосани… Аз не отказвам да бъда тъжна, но категорично се пазя от гнева.

В тъгата намирам основание за надежда, затова съм си избрала блусът да е за оптимисти. Той спокойно може да се прелее, примерно в чардаш, стига да го поискам. А поискам ли, ще намеря начин да изтанцувам и жизнерадостния танц.

Коя е по-силна първата, или последната любов?

- Всяка любов е силна, ако е истинска. И всяка сама по себе си е красива. Не може да се сравняват любови, сравняват се хората, които са събудили любовта. Макар, че сравнението обикновено си е за собствена употреба. Пък и няма последна любов…  Докато човек е жив, все може да търси и среща  любови…

Може ли любовта да бъде разумна?

- Ако е любов – не! Тя не е подвластна на разсъдливостта. Или обичаш, или не… Както и няма как да се отговори на въпроса: Защо ме обичаш? Ако се посочат причини и основания, това не е любов!

А да ѝ се поставят граници?

- Любовта сама си поставя граници, ако трябва… Има обстоятелства, които налагат съобразяване.  Може би има граници при проявлението на любовта… До колко да позволим на другите да навлязат в личния ни интимен свят, това е единственото ограничение, което налагаме, ако решим.

Има ли вечна любов?

- Любовта е вечна, защото тя ще съществува, докато съществува света. Ако има вечни хора, значи има и вечна любов, в по-тесен смисъл. Мисля, че любовта претърпява метаморфози при всеки човек.

От всепоглъщащо чувство преминава в по-лежерни отношения, често се превръща в приятелство. Нормално е, когато годините се натрупат…  Любовта не изчезва, просто проявленията й стават други.

А има ли муза, която е вдъхновила последните ти стихове?

- Ако питаш за конкретен човек, не. Вдъхновението идва и от отделни хора, ако те имат специално място в живота на хората, но то може да бъде породено и от спомен, от нещо, което се случва с теб или с някого около теб, от един красив залез, примерно…

Кой е любимия ти стих от новите?

- Стиховете в новата книга са писани в периода 2016-2019 година. За някои има поводи, за други – не, те просто са узрявали в мен. Не мога да отделя само едно стихотворение. Всички те са рожби на душата ми.

Илюстрациите в стихосбирката са на твоята внучка. Сигурно си много горда и щастлива. Чия беше идеята?

- Лора рисува прекрасно. Идеята беше спонтанна. Казах й: „Лорка, ще нарисуваш ли няколко картинки за моята книга?” Тя каза да и го направи. Рисунките ми харесаха и така станаха част от моите словесни откровения.

Седма поетична книга… Кога ще се престрашиш да издадеш проза?

- Нямам търпение да пиша проза. Едва ли някога ще дръзна да се отдам на дълго писане… Но кой знае?

Най – добрата бургаска поетеса е родена в град Враца. Къде искаш да живееш?

- Не бих се върнала във Враца. Искам да си живея тук, в Бургас. Тук е моят живот, не само като география… Но ако се наложи да си тръгна от тук и имам избор, бих отишла някъде, където няма зима.

С Елка Василева ни свързва дълго приятелство от времето , когато сричах първите си стихове в нейния литературен клуб. Но тя не е само приятел и учител. Тя е вдъхновител, който посява семената на любов към красотата на словото и сега. Съжалявам че не мога да присъствам на премиерата, но вие идете за да се насладите на съвършенството на думите.

Тази вечер, в 19 часа в Дома на писателя.

Нели Арнаудова ни среща с интересни личности основно в рубриката „Бургазлии зад граница“. Самата тя е бургазлийка, която е избрала живота зад граница. Живее със семейството си в Бристол, Англия. Пише стихове, разкази и други забавни и не толкова неща в няколко сайта.