Мариян Иванов е журналист в БНР – Бургас. На 32 години е, завършил е „Журналистика“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Работи в системата на националното радио от 2004 г. насам. Роден е в Плевен, живял е в Шумен, но от повече от 5 години предпочита да усеща мириса на море и да чува истеричните гласове на гларусите. Винаги завършва своите предавания с думите „Обичайте се, усмихвайте се и светът ще стане по-красив“. В Деня на народните будители за Gramofona.com говори Мариян Иванов.

Мариян, буден ли е според теб българинът?

- Не, никак даже. С риск да ми се обиди някой ваш читател, българинът е един от най-заспалите. Затова сочи и ниската му гражданска активност. Нашенецът протестира основно във Фейсбук или след третата ракия. Да не забравяме и една от основните ни житейски мъдрости: „Преклонена главица сабя не я сече“.

Като говорим за нашенеца, какво е духовното му израстване към днешна дата?

- Сложен въпрос. Не мисля, че трябва да се обобщава, защото на фона на глобално затъпяване, не можем да сме изключение от този процес. Има хора, които са наистина специалисти в своята област, хора, които са за пример в изкуството, в науката, има и такива, които са обратната противоположност. Всяко поколение си има своите добри примери и своите изключения. За съжаление, тенденцията вече е добрите примери да са изключения.

Кои за теб са днешните будители?

- Всеки един човек, ако пожелае. Учител, човек на изкуството, лекар, полицай… Живеем в различни времена от тези на Хилендарски, Левски, Ботев и другите. Не е и редно да се сравняваме с тяхното дело. Но всеки, който е помогнал на някой друг безвъзмездно, който помага и чрез работата си за съхраняването ни като народ, за запазване на нашата идентичност, може да се нарече будител днес.

Само на празници ли трябва да споменаваме имената от портретите в училищата и библиотеките?

- Не, дори е цинично. Не може да тачиш името на Левски на 19 февруари, а утре, на стадиона, да крещиш „К*р за „Левски“. Почитането на паметта и делото на личностите от нашата история само на дати, а и непознаването им, ми е безсмислено.

Хелоуин или Денят на будителите? Твоят коментар...

- Този спор, който се вихри от години насам, също ми е безсмислен. Едното няма нищо общо с другото. Ако искаш, вечерта се маскирай, забавлявай се, но на другия ден е хубаво да помниш какъв е той и какво означава за теб. Не е важно дали правиш фенер от тиква, а дали си тиква.

Можеш ли да посочиш цитат на някой от будителите?

- Една част от писмо на Васил Левски към Филип Тотю, която ни описва прекалено добре, за съжаление: "Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме".

Ти самият определяш ли се като будител и ако да, защо?

- Ако мога да перифразирам... Егати държавата, ако аз съм ѝ будител. Иначе - други трябва да преценят. Ако един съм „събудил“, ако на един човек съм въздействал с думите си, значи „има смисъл да ме има“.