8 май е Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец. По повод празника бургазлии и гости на града ще могат да видят изложбени пана с историята и дейността на Български Червен Кръст в областта пред НХК- Бургас. С директора на БЧК-Бургас Виолета Радева разговаряме за хуманната идея и това да сме човеци. Интервю на Грамофона нюз.

Добротата и човеколюбието ли обединява доброволците в Бургас?

Абсолютно да и не случайно тази година мотото е „Бъди човек“ или нека покажем на света, че можем да бъдем хуманни в международен план. Факт е как през годините, когато е имало кризисни ситуации, бедствия и страдащи хора, Червеният кръст е навсякъде.

Хората са добри, бургазлии са добри, нашите партньори - също. Милосърдието, съпричастността и доброто сърце са нещата, които ни обединяват и всички са готови да помагат.

Въпреки ковид кризата и въпреки, че бяхме затворени, ние успяхме да реализираме мащабни програми, да раздадем тонове храни на българските граждани, живеещи на територията на областта, да посетим домовете чрез нашите доброволци, които нито за секунда не се поколебаха да сложат предпазни маски и защитното облекло и да тръгнат да помагат, да покажат на нуждаещите се, че не са сами.

Това беше момент, в който всички се страхувахме и не знаехме каква е опасността. Човешкото обаче надделя, обединихме се и заедно успяхме да помогнем на хората в нужда.

Колко са доброволците в Бургаска област към днешна дата?

Над 5000 са членовете на организацията на областно ниво. Имаме и 13 силни общински структури, разположени във всяка една община от областта. Някъде членовете са по-активни, другаде по-малко, но в целия период на развитието на организацията, акцентът е бил в обучение на доброволци в местните общности.

И по-точно как да познават червенокръсткото движение, кои са принципите, защото ние помагайки, трябва да бъдем абсолютно безпристратни, хуманни и да не разделяме хората.

Тази целенасочена работа през годините ни даде основание за гордост днес. Защото когато днес дойде събитието с нахлуването на доста украински граждани на територията на Бургаска област, нашите структури бяха на своите места, знаят какво да правят и как да помагат.

Забелязва ли се ръст на доброволчеството?

Определно има ръст, а младите хора са неделима част от нас. Някои от тях завършвайки, заминават да учат в други градове или държави. Всеки, който е минал през школата на Червения кръст, се изгражда като лидер и добър човек. Младите, припознали веднъж идеята, търсят изява и в Червените кръстове на градовете, в които отидат. Приемеш ли веднъж идеята на хуманността, докоснеш ли се до Червения кръст, до мисията, осъзнаеш ли го – това е за цял живот.

След ковид дойде и най-тежкото – война. Даряват ли хората?

Българите са хора, които даряват. Самият факт, че по националната дарителска сметка на БЧК има над 3 милиона лева събрани, говори много.

Факт е, че имаме над 200 индивидуални дарители и частни фирми за Бургас. Някои даряват само чифт обувки, други носят хигиенни материали, трети – нови дрехи, но даренията не са спирали. Българският народ не затвори очи, а помогна на украинците, бягащи от войната.

И между другото българите винаги са помагали – на други бедстващи българи, на чужди държави, където са ставали големи земетресения, хората просто се отзовават. Това ни прави човеци, защото съпричастността е това, което ни сплотява като общност.

Вашата равносметка като лидер на голямата организация в Бургас?

Едно голямо удовлетворение. Дейността на Червния кръст е тиха и скромна. Ние помагаме и не винаги афишираме това, защото пазим достойнството на хората. Винаги когато обърна поглед назад в миналото, както и в настоящето, усещам как участието на младите хора ме радва много силно, радвам ме и прекрасните доброволци, които имаме и незаменимите партньори.

Какво пожелавате на доброволците, колегите и партньорите?

На първо място да са много щастливи, защото когато човек е щастлив, той е здрав. Да бъдат щастливи със себе си, със своите близки, от това, което правят и най-вече да бъдат човеци!