Венелин Ташев се занимава с хотелиерски бизнес над 20 години. Ташев е и общински съветник в община Несебър. Разговаряме за предстоящия летен сезон и пред какви предизвикателства отново е поставен бизнесът по морето. Интервю на Грамофона нюз с Венелин Ташев.

Г-н Ташев, след по-малко от два месеца курортните ни комплекси ще се напълнят отново с туристи. Вие подготвяте ли се вече за Лято 2019?

- Да, с пълна пара.

Започва ли сезонът с проблеми и ако да, кои са те?

- Всяка година проблемът е общ и той трябва да се разреши от държавата. Тя нехае за туризма. Това мога да кажа.

Кой е основният проблем, който държавата трябва да реши за безпроблемен туризъм?

- От много години постоянно споменаваме проблемите - туристическа инфраструктура и сигурност. Ние нямаме нито едното, нито другото. Затова туристите ги няма и сме най-евтината дестинация.

По думите Ви инфраструктурата в Слънчев бряг продължава да е сериозен проблем сред хотелиерите. Кога очаквате разрешаването му да стане факт?

- Комплекс Слънчев бряг е към община Несебър. От 2002 година този проблем не се решава изобщо. И според мен не се решава изкуствено. Нали Несебър е град от държавата? Какво толкова има инфраструктурата на комплекса да се прехвърли безвъзмездно на община Несебър, за да можем тогава ние с чиста съвест да искаме данъците ни да се връщат тук.

Вие сте човек, който посещава различни дестинации. Посочете една от тях, в която туризмът е добре развит и защо?

- Наблюденията ми на човек, който пътува извън България показват, че по-голямото искане на туристите е те да имат сигурност и да са спокойни. Отивайки в един Тайланд, там нямат добра инфраструктура, но има сигурност. Там има туристическа полиция и хората не само те пазят, но и като ги попиташ нещо, стават като информатори - започват да раздават брошури, да ти обясняват и показват къде и как да отидеш.

Дълги години настоявахте за Министерство на туризма. Доволни ли сте от работата му?

- Няма как една туристическа дестинация като България да няма Министерство на туризма. Друг е въпросът какво върши то.

Г-н Ташев, какъв е вашият коментар за най-новата идея на министерството „Неочаквана ваканция“ или т.нар. кампания при заплащане на две нощувки в България туристите да получават трета безплатно?

- Аз съм един от първите хора в туризма и това, което министър Ангелкова предлага, ние сме го въвели още от 1992 година. Няма как с този кратък сезон, да правим уикенд туризъм. Пакетът се нарича „екстрас” и не е измислен от нас. Този „екстрас” ние до ден днешен го предлагаме, само че не сме правили такъв малък „екстрас” и няма как той да стане факт, защото не би могла да ни излезе сметката.

Ако държавата каже: „Да, ние ще субсидираме единия ден, съм съгласен на драго сърце”. Най-малкият „екстрас” на германците, които са корифеи в туризма, е 5 дни плащаш, 7 дни почиваш. Ние обаче не разчитаме на уикенден туризъм, защото без това сезонът ни е само 2 месеца. Ако ние вземем да даваме на туристите уикенди, какво правим тогава? Трябва да говорим за „Ден година храни”, но това вече не е така. Разходите ни са страшно големи и не можем да правим такъв уикенден туризъм.

Ваши колеги прогнозираха още от миналата година, че хитът за 2019 ще е Турция. Какви са вашите прогнози?

- Такива легенди за Гърция и Турция няма. Там е евтино, ако се отидете сега. То и тук е евтино, ако отидете сега в Кошарица например. И на мен ми казваха, че в Тайланд е евтино, ама като отидох разбрах, че не е точно така. Евтино е като отидеш и вземеш една къща горе в Балкана и с едно моторче пътуваш един час до морето и обратно. Но ти тогава не си на туризъм, а си да изкараш зимата на топло.

 А как стои въпросът с кадрите, които ще работят тази година по морето?

- Всички мои служители, които са навън ми казват: „Шефе, много сме добре при теб, но лятото! Работим 5 месеца, а после се чудим как да вържем двата края- как да си платим тока, сметките и да си гледаме децата”.

Защо държавата не си помисли зимата да ни намали данъците тук по морето, а през лятото на хотелите в зимните курорти, за да можем да задържим служителите в държавата, а не те да бягат навън? Това се питам! Когато аз не плащам толкова данъци и хората ще устоят за една основна работна заплата зимата и така всички ще сме доволни.

А какво ви е мнението за тези чужденци, които идваха да работят тук две поредни лета?

- Каквото и да ми е мнението, ние нямаме алтернатива и в момента пак вземам 130 души. Ние нямаме с какви кадри да работим. Останаха братята роми и тези, които не знаят нищо. Всичко друго, което беше читаво, си замина от държавата.

Помага ли се според вас на туризма?

- Не. Не може да имаме два месеца сезон и да ми се изсипва цялата държава да ме проверява за щяло и нещяло, след като знае, че не трябва да е при мен, защото съм изряден. Много добре знаят къде трябва да ходят, но не го правят. Стоя в единия хотел с едните данъчни, а в същото време ми се обаждат от другия хотел, че има проверка от РЗИ.

По цял ден трябва да обикалям и да се обяснявам на всеки. Аз нямам нито един акт, а и проверяващите си го казват-ходим там, където няма проблеми, защото знаем, че няма проблеми. През години съм разбрал, че е по-добре държавата да ми е съдружник.

Умира ли туризмът в България?

- Туризмът у нас никога няма да умре. Винаги ще има бюджетни туристи. Човек, който няма пари, пак ще дойде в България, но това не е туризъм. Това е социален туризъм. В момента искам да вдигна ниво, купувам най-хубавите неща, искам да сложа най-хубавите шезлонги, да докарам повече туристи, но няма как аз да го направя, защото комплексът се казва Слънчев бряг, а не „Котва”.

Ваши колеги се оплакват, че среднобюджетните туристи, които веднъж дойдат на почивка у нас, повече не повтарят. Така ли е наистина?

- За това говорим. Те не повтарят не заради хотела, в който са отседнали, а заради това, което виждат наоколо. Погледнете пътя пред хотела ми - коларски е. В целия Слънчев бряг е така. Няма осветление, няма канализация, няма нищо.