Валери Симеонов е вицепремиер за демографска и икономическа политика. Под негов надзор е и туризмът. Симеонов присъства на откриването на летния сезон в Слънчев бряг и коментира част от проблемите в бранша.

Г-н Симеонов, казахте че ще ограничите бар кроловете. Чисто нормативно как може да се случи това?

- Изчакайте и до края на месеца ще видите. Кой каза, че не могат да се ограничат бар кроловете? Има Закон за митингите и събранията, по който например е забранено събирането на много хора. Дайте сега да не ви обяснявам, но ще намерим начин.

Категоричен сте, но този проблем не е решаван с години, защо?

- Питайте някой, който се занимава с туризъм от дълго време. Аз се занимавам с туризъм от месец и половина.

Обещахте от това лято да има патент и за апартхотелите, които развиват паралелна туроператорска дейност. До къде стигна реализирането на тази идея?

- Това ще стане. През август най вероятно, защото трябва период на обществено обсъждане. Въпроса го движа, бутам го от началото на моя мандат. Проведохме няколко съвещания и имаме съгласието на г-жа Димитрова, шефката на НАП. Изготвиха си наредбата. Тя още от миналата седмица е в Министерството на финансите. Говорил съм и с Владислав Горанов да се ускори приемането на тази наредба. Ще се случи, стига да не станат някакви други неща, които да противодействат на прогресивния път на коалиционното правителство.

Обявихте война и на шума от заведенията. Как ще се справите с този проблем, който е дългогодишен?

- Аз мога само да ви уверя, че шумните заведения ще се затварят. Няма да вляза в детайли, защото това си е специеално ноу хау. Измисли сме го. Нека да се пробват – Какао, Бедрум и всякакви там мутренски заведения, нека се пробват.

Имате ли подкрепа вътре в коалицията за тези промени?

- Получавам съдействие от всички институции. Всички агенции и институции, които са ангажирани с туризма се събрахме и направихме една програма за съвместни действия. Ще има едни хубави съвместни проверки и се надявам да успеем в по-голяма степен в борбата с негативните явления. Изключително съм внимателен с думите и не ви казвам, че всичко ще се оправи навсякъде. Но ще наложим нов модел на контрол и управление в туризма. Такъв, който да е от полза на тези хора, които са инвестирали, които са взели кредити, а не на разни такива сезнни печалбари, които с два стелажа или с един дюнер подбиват оборота на скъпи заведения. Това е.

Мнението ви за начина, по който се отдават под наем или на концесия плажовете сега?

- Порочно. Още по-порочно е раздаването на преместваемите обекти по плажа. Аз лично съм сигурен, че става въпрос за много сериозни корупционни схеми. Не може преместваемите обекти да са одобрени от всички институции и да са подредени така, че човек да не може да види морето. Какъв плаж, какъв курорт? Ако пуснете чужденец на крайбрежната алея на Слънчев бряг и го попитате къде е морето, той няма да може да ви каже, ще се обърка, защото не се вижда. Що за безумие, що за убийство на хората, които са инвестирали, които са построили? Ресторантите празни, а отсреща бардаците пълни. Защо? Защото са на морето и обърнати към алеята. Да не говорим, знаете, че концесиите в общи лини се отдават на знакови познати имена. Надявам се и на тази практика да се сложи точка. Голяма точка.

Как?

- Ще разберете как. Подготвяме в момента промяна в Закона за устройство на територията, чл. 56 за преместваемите обекти да не важи за националните туристически курорти.

 

В интервюто са използвани въпроси и на други медии