Сопраното Валентина Корчакова е солист на Националния музикален театър. Тя е желан  гост-солист  на   Държавна Опера Русе,  Държавна Опера Бургас и ТМПЦ- Варна. Бургаската публика отново ще има удоволствието да се срещне с нея в два изключителни спектакъла – „Графиня Марица“ и „Бал в Савоя“. Още утре тя ще излезе на сцената на бургаската опера като Дейзи от „Бал в Савоя“, а на 7 юни ще бъде Графиня Марица.

Вие сте звезда на Националния музикален театър, колко роли сте изиграли досега?

- Постъпих като артист в Оперетата през 2003 г. след като спечелих националния конкурс за оперета и мюзикъл "Мими Балканска" и след дебюта ми в ролята на Сафи от "Цигански барон".

През последвалите 16 сезона съм изпълнила повечето централни сопранови роли в най-популярните класически оперети: "Царицата на чардаша", "Графиня Марица", "Виенска кръв", "Граф фон Люксембург", "Виктория и нейният хусар" , "Баядерка", "Фраскита", "Хубавата Елена", "Българи от старо време".

Участвала съм в редица концерти на музикалния театър, била съм Снежанка в "Снежанка и седемте джуджета" и Бонка от "Приказка за калпаците" и имам над 50 спектакъла на мюзикъла "Котки" на Андрю Лойт Уебър.

А колко представления имате зад гърба си? Броила ли сте ги някога?

- Истината е, че никога не съм си поставяла за цел да броя ролите си или да следя точната бройка на изиграните от мен спектакли. През последните 10 сезона често съм гастролирала в продукции на оперите в Бургас, Русе и Варна. Имам и редица концертни изяви със симфоничните състави на Враца, Шумен, Плевен и други градове. Толкова много пътувам из цяла България, че дори да се бях опитала да  водя такава статистика, щях да се проваля.

Редовен гост сте на бургаска сцена. К кои роли сте гастролирала тук?

- Да, имам това щастие и привилегия!  Първата ми среща с бургаската сцена и публика беше през 2009г. с дебюта ми в ролята на Розалинда от "Прилепът". Тогава за пръв път се срещнах с колегите артисти от бургаската опера, с които си партнирам с огромно удоволствие и до днес!

Последва хитовият концерт-спектакъл "От Виена до Бродуей", оперетите "Графиня Марица" и "Цигански Барон". Изработих и три съвсем нови за мен роли - Анина от "Една нощ във Венеция", графиня Цедлау от "Виенска Кръв" и Дейзи от "Бал в Савоя".

По традиция с тези оперети се закрива летният фестивал на града "Бургаски музикални празници  - Емил Чакъров". И пак по традиция - финалът му е всяка година в началото на септември. Репетира се цяло лято и всеки такъв процес за мен е празник, който не искам да свършва.

Не крия ентусиазма  от работата си вече толкова сезона, с чудесните колеги и с постановъчния екип на повечето от тези заглавия - режисьора Марио Николов и диригента Иван Кожухаров. Благодаря на директора на операта - Александър Текелиев за доверието му към мен и за това, че продължава на инспирира и съхранява това средище на творчество, колегиалност и сърдечност!

В рамките на две седмици бургаската публика ще Ви види в две  коренно различни роли и ще Ви чуе в различни стилово певчески партии. Как постигате това?

Графиня Марица от едноименната оперета на Имре Калман и Дейзи Дарлингтън от "Бал в Савоя " на Пал Абрахам или класиката срещу джаза.

Марица е моята любима героиня. Може би защото откривам голяма част от нея в самата себе си, в този образ съм вградила цялото си сърце. Тя е темпераментна, открита, буйна и свободолюбива и нейна движеща сила в живота е любовта - изпепеляваща, единствена! Вокалната партия е сериозно предизвикателство за всяка певица, а актьорската задача е необятна - с широка емоционална амплитуда, много танци и чардаш!

И докато класическата оперета "Графиня Марица"- емблема в творчеството на композитора, изисква стабилна оперна школовка и сериозна певческа и физическа издръжливост, другата ми героиня - богатата американска наследница Дейзи Дарлингтън, ме хвърли директно в джаза! Чрез това съвсем ново за мен амплоа се пренесох  директно в епохата на ефирната елегантност на Фред Астер и Джинджър Роджърс. Композиторът на "Бал в Савоя" - Пал Абрахам е смятан за основоположник на съвременния мюзикъл.

В неговите оперети има много джаз! Разбира се музикалният ръководител на спектакъла - диригентът Иван Кожухаров, за пореден път доказа, че в музикално и интерпретационно отношение е неповторим. Както и музиката на "Бал в Савоя", така и режисурата на Марио Николов се движат по ръба на мюзикъла. Хореограф е Антоанета Алексиева, а балетът заема централна роля в спектакъла. А моята героиня има много, много, много танци.

Повече от месец  двамата с партньора ми в тази пиеса - Йордан Христозов, с помощта на хореографа, се борихме да овладеем характерните за тази епоха фокстрот, степ и мисля, че резултатът е на лице! Предизвикателна за мен задача и във вокално и в актьорско отношение. Благодарение на нея натрупах съвсем нов сценичен опит.

Обичате ли Бургас? Как прекарвате времето си тук извън операта?

Признавам, че дори да не бях ангажирана в операта, пак бих прекарвала голяма част от почивката си именно в Бургас! Това е град с прекрасна атмосфера, целогодишно и особено през лятото е културно средище. Обичам да посещавам летния фестивал, да се срещам с приятели, да ходя на плаж и да отскачам до различни места по Черноморието. А най-любимото  ми занимание е разходка след вечеря в морската градина на Бургас!