Валентин Атанасов е председател на сдружение „Рафаел – инфо, култура и туризъм“. Преди дни за трети път в Бургас се организира национален форум за новите възможности на авиотранспортната свързаност и бъдещото развитие на туризма в морския град. Какъв се очаква да е летният сезон тази година и чакаме ли нови туристи? Интервю на Грамофона нюз

Каква е подготовката за предстоящия летен сезон?

Подготовката за Лято 2024 започна отдавна. По ранните записвания си личи, че интерес към Черноморието има. Положителна тенденция е пазар Унгария. Очакванията ни са и за ръст на полския пазар. При всички положения ще запазим пазарите Словакия и Чехия, които в последните три години са на едно ниво.

Пазарите от бившите социалистически републики по принцип са си на една константа, която или се движи нагоре, или пада надолу. След ковид пандемията изпуснахме словаците и чехите, но се надяваме те отново да дойдат тук.

Как ще успеем да наваксаме с тези пазари?

Всички зависи от заложеното в програмите на туристическото министерство по отношение на рекламата и маркетинга с черноморските общини и с летищния оператор „Фрапорт“.

Много е важно да започне преосмисляне на досегашните начини на популяризиране на страната ни като туристическа дестинация. Рекламата не е реклама, ако тя не се мисли, създава и реализира.

Какви грешки, свързани с популяризирането отчитате дотук?

Повече от 10 години се въртим в един същи порочен кръг – въртят се едни и също поръчки, едни и същи изпълнители, едни и същи бъркани яйца.

Избира се изпълнител, но не се избира идея. Когато избереш идея и тя е креативна и готина, тогава вече нещата стоят по друг начин. Време е асоциациите като нашата и други съсловни организации да започнат да работят, да са активни с отговорното си отношение към сектора, да представят работещи и креативни идеи.

Още преди три години от нашата асоциация предложихме конкретни идеи и решения, които да се приложат от страна на туристическото министерство, за да се позиционираме по-добре като реклама, използвайки летища, самолети. Чак сега виждам, че започва да се говори затова.

Посочете пример за нещо, което не е направено, а е било нужно, за да станем по-желана дестинация?

Ще споделя нещо елементарно - съседните държави като Турция, Кипър и Гърция предлагат кратки рекламни клипове от по 30-40 секунди. Те са страхотни и ти грабват окото веднага.

В рамките само на 30 секунди в тях може да се покаже абсолютно всичко важно, което привлича туриста – от дайвинга до коктейла, който ще получи на плажа.

Трябва ли да го има туристическото министерство?

Има смисъл от наш представител в световен план, който да обединява в национален план нашия туристически продукт,  който да наблюдава най-вече поддържането на качеството на продукта, достъпа до туристически обекти, реализацията на нашите национални туристически обекти. Освен че е нужно да го има министерството, трябва да започнат промени в комуникацията между него и бранша.

Повярвайте - смисъл, напредък и реализация на добрите идеи няма да има, докато около министерството има определени хора и определено влияние.

Правят ли се стъпки към популяризация на Бургаския регион не само като морска дестинация?

За съжаление смятам, че нашето присъствие е слабо в това отношение. Ето и следния парадокс – през 2023 година в Бургас кацаха испански туристи, на които има хареса да са тук. Да, те идваха заради нашето море. И вместо да се хвалим с този факт, той се криеше и не се използваше като реклама.

За някои кръгове от бранша не беше добре да присъства следното заглавие: Испанци наводниха Българското Черноморие.

Миналата година, когато заговорихме за идеята, някои хора ни се смееха и подиграваха. Към днешна дата отново продължават да не вярват, че испанци идват в България и на Южното Черноморие, точно заради плажа и морето. Не вярват, но това е вече факт!