Дончо Златев е член на НИС на СДС и регионален представител за Югоизточна България на партията. Блиц интервю на Gramofona.com

Г-н Златев, официална ли е вече коалицията между СДС и ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори?

Все още се водят преговори, които по думите на националното ни ръководство, са на финала. Ние от областните структури имаме срок до неделя да излъчим своите кандидати за листите, като от всяка област трябва да бъдат по двама души.

В Бургас се коментира, че областният управител Вълчо Чолаков е сигурната номинация на СДС, това така ли е?

Съвсем нормално е Вълчо Чолаков да бъде номиниран. Все пак той е областен управител в рамките на три правителства и доказа, че се справя перфектно. Опитва се да решава всички проблеми на хората в региона и това пред годините му донесе сериозен рейтинг. Г-н Чолаков е може би вторият по рейтинг политик в Бургаска област след кмета Димитър Николов и това не е случайно.

А ще успеете ли да реагирате, ако коалицията с ГЕРБ се провали в последния момент и трябва да участвате сами?

Ние от бургаската структура сме напълно готови да се явим на избори, без значение какъв ще е формата. На местните избори постигнахме доста сериозен резултат. Явихме се напълно сами и като чисто СДС, без коалиции, имаме двама общински съветника. Доказахме, че можем да представляваме десните хора и да защитим гласовете им.

А каква е нагласата на членовете и симпатизантите по места. Одобряват ли това, че СДС се явява в коалиции, а не самостоятелно на избори?

Нагласата на членовете е СДС да бъде активен участник в политическия живот, а това се случва само когато сме в парламента. А каква ще е формулата? Опитваме се да намерим най-добрата. От няколко години работим за широк формат на ЕНП, който да е основан на принципни и идеологически позиции. В този формат сме не само ние от СДС и колегите от ГЕРБ, а и останалите десни партии, които се определят като т.нар. автентична десница.

Защо не търсите коалиция с партиите от тази автентична десница?

Автентичната десница сме ние от СДС. СДС като наследник и на управлението на ОДС, и на онази голяма и синя антикомунистическа коалиция. Всички други, които имаха подобни претенции за съжаление поеха по различен курс от този, който трябва да следва една дясна партия. Особено колегите от ДСБ. В деня, в който почитаме жертвите на комунизма, техният председател заяви, че няма критики към президента Румен Радев. Президент, който за поредна година не почете паметта на тези жертви. Само това е повод за критика.