Блиц интервю на Gramofona.com с кмета на Китен Николай Марков

Г-н Марков, вече е средата на септември, а в Китен все още има туристи. Доволни ли сте от сезона?

Това е един от добрите сезони, но се наблюдава една тенденция, че покупателната способност на туристите намаля. Хората като че ли се страхуват да харчат и пестят за зимата. Въпреки това, като цяло можем да кажем, че сезонът е добър. За мен като кмет е важно, че нямахме инциденти на територията на нашия град. Нямахме и тежки престъпления, благодарение на полицията. Туристите си тръгват доволни, а за нас това е важно.

При вас имаше сериозно предизвикателство. Тук посрещнахте най-голямата вълна от бежанци, това повлия ли на туристическия сезон?

Спор няма, ние първи посрещнахме украинските бежанци и все още имаме настанени хора в няколко бази. Категорично нямаме проблеми. Повечето бежанци са жени и деца, а и ние сме близки народи и реално успешно успяхме да съчетаваме туризма с помощта към бежанците. Част от украинските гражданки се включиха като работна ръка в местни хотели и ресторанти. И трябва да ви кажа, че те по никакъв начин не бяха дискриминирани – нито като отношение от страна на хората, нито като заплащане от страна на работодателите. Не случайно някои от тях все още работят тук.

Има ли украински деца, които ще започнат училище тук?

Да, около 35 деца ще започнат учебната година в Приморско. Знаете, че училището в Китен не работи и нашите деца учат в Приморско.

А какъв беше профилът на туристите, какво търсят и какво откриха в Китен това лято?

Ние сме курорт, който се посещава основно от едни и същи туристи, най-вече българи. Нас ни избират хората, които работят и които идват с децата си. Те търсят спокойствие, това са семейни хора. Тенденцията за младежки туризъм се измести, нашите летовници търсят почивка. За това и при нас е спокойно.