Сезгин Кадил е най-младият общински съветник от ДПС в община Поморие. Той е на 29 години от поморийското село Гълъбец. Кадил е лидер на младежката организация на партията в морския град и един от най-активните съветници в местния парламент. Точно преди година младият политик поема личен ангажимент да преустрои напълно старата сграда към джамията в Гълъбец. Как за кратко време  ремонтът успя и с каква помощ, разказва в блиц интервю за Грамофона нюз Сезгин Кадил.

Г-н Кадил, сградата към джамията в селото не е ремонтирана повече от 20 години. В какво състояние бе тя преди да се захванете с ремонта й?

Опасна сграда, която се рушеше с всеки изминал ден. Много пъти предложих да я съборим и да построим нова, защото така или иначе старата щеше да падне от само себе, за да не стане инцидент.

Някои трябваше да поеме цялата работа и да се започне от някъде. Местните тук са искали да направят ремонт още преди 20 години, но поради финансови проблеми, е нямало как той да започне. За този период са успели да съберат около 7-8 хиляди лева, а за да се поправи сградата трябваха близо 30 хиляди лева. Пресметнахме, че ако ги събираме по малко във времето, ще успеем чак след 40 години. Събраната сума за джамията бе от хора, които даваха след молитвата който, колкото има на сърце. 

Така реших да започнем от някъде вместо да чакаме и да събираме дълго време пари. Първоначално реших да събера джамийското настоятелство и да обсъдим какви ще са първите ни стъпки. Оказа, че не ме взимаха много на сериозно и по-точно не вярваха, че ще успеем. Някой от тях казваха, че ще съборим сградата, ще започнем и тя ще остане недовършена. Друг говореше само да от ремонтираме старата сградата със събраните  пари. Това обаче ми се виждаше безсмислено с оглед положението на старата сграда. 

Как успяхте да убедите всички, че е по-добре да съборите старата сграда и да построите нова, по-хубава?

Просто им казах да ми повярват и да ми се доверяват, че ще направя всичко възможно да се построи нова сграда. Така на първия ни разговор след дълги спорове, без конкретно решение, се разделихме. Аз обаче не спрях до тук и този път реших да направя общоселско събрание, където взеха участие доста хора. Така и на тях обясних намеренията си и че трябва да започнем отнякъде и че поемам всичко като организация от начало до край.

От тях поисках само да се включат да помогнат с труда си, кой колкото може. И в това събрание имаше дълги спорове дали може, или не може и накрая взимахме решението да започнем след няколко дни със събарянето на рушащата се потройка.

Едва тогава разбрах, че можем да наистина да успеем. Включиха се наистина много хора и започнахме. След това отговорността беше голяма, а близки до мен хора продължаваха да ми дават отчайващи съвети, че няма как да се случи това, което си мисля. Различните коментари на хората може би ме мобилизираха още повече. Наистина ми костваше много труд, време и усилия, за да организирам всичко - да работя, да отделям колкото се може от личните си спестявания, да търся странични финанси.

Тук е моментът да благодаря на партията, която представлявам, на народния ни представител Севим Али, на областния ни представител Ахмед Сюлейман и на колегите общински съветницим начело с председателя на ДПС-Поморие Бейхан Мустафа, колегите Невзат Топал, Христо Широков и Смаил Смаил. Именно ДПС осигури средствата за този така важен ремонт.

Искам специално да благодаря на един много добър човек и приятел - Ахмед Ахмед, който държи магазин за строителни материали в с. Страцин. Всичко ни беше доставено на складови цени, а материалите за покрива бяха дарение от негова страна. Не на последно място разбира се искам да благодаря на много специални хора, които се включиха с труда си, без да взимат нито една стотинка, а те не са никак малко и за да не пропусна някой, няма как да ги изброя, но всички ние знаем кои са. Така с много труд и усилия успяхме да довършим грубата и външната част на помощната сграда към джамията в Гълъбец.

Докъде стигна ремонта и кога ще е готова напълно сградата към джамията?

Напълно съборихме старата сграда и направихме нова, по- голяма и по-модерна. Другата беше една стаичка от 30 квадрата, а сегашната е около 70 квадрата с две стаи, коридор, баня и тоалетна и склад. Отвън вече всичко е готово, а предстои да започнем вътрешните ремонтни дейности. Апелирам към хората с добри сърца и най-вече с възможност, който желае, може да се включи в нашата кауза и да ни подпомогне ако не с пари, директно с материали, за да можем да приключим вътре и да обзаведем. Нека тези от вас, които искат да ни помогнат, да ми се обадят на тел. 0894 88 01 82. Целта ни е догодина живот и здраве да открием сградата.

На каква стойност излязоха ремонтите дотук?

Около 20 000 лева. Почти цялата сграда е построена с дарения, а парите събрани в Почти цялата сграда е построена с дарения, а парите събрани в джамията си остават и те не са използвани. Местни жители също се включиха със скромни финансови средства към общата кауза. Пътят беше труден, но го извървяхме и то за кратко време, само за година и няколко месеца. Просто е трябвало някой да поеме отговорността и да започне. Но никой не е искал да рискува, защото при евентуален неуспех, биха те обявили за провалил се.  Горд съм, че това не се случи на мен и успяхме всички заедно.