Тя го прави непрекъснато, защото има красива усмивка и у дома ѝ цари разбирателство и любов. Защото е добър човек. Защото е благородна. Стилияна Димитрова нарисува и подари портрет на Иван Вазов- патрон на Българското училище в Бристол. Оттогава всички я наричат художничката. Рисуването, с което се занимава в малкото свободни часове, иска да превърне в професия. Въпреки че е дипломиран финансист и е завършила курс за агент на недвижими имоти, а също така и за фризьор. Тя рисува от малка. Баща ѝ и леля ѝ имат такива наклонности.

Един ден разсъждавайки за живота,  решава че трябва да остави нещо след себе си. Вади листи и моливи и започва.

Помниш ли какво нарисува? 

Да помня и то много добре. Беше един от старите Volkswagen. Направих го с обикновенни цветни моливи. И дълго време го пазех. Но сега не се сещам къде е. Ще ви покажа втората си рисунка, която направих по същото време. Това е Nytiri от Аватар. Не зная защо точно нея, но ми хареса силата и енергията, с която е представена във филма.

Как се раждат идеите за картините ти?

Идеите ми за картини се раждат в движение. Някой път мога да започна от това, какъв размер платно имам или искам да използвам. Друг път предпочитам да избера тона и отделните нюанси. Разбира се има и момент, в който клиентът е този, който определя крайния резултат.

Повечето случаи са свързани с моменти от живота, а в последно време и с предизвикателство. Обичам да се предизвиквам и да бъда предизвикана. Както и с това интервю.

Балерини, лица, птици, дърво на благополучието, гейша, аржентинско танго, какво опитваш в момента?

Започнах с балерините, защото се страхувах да нарисувам човешко тяло. Дали ще се получи, дали не! Просто трябваше да пробвам и да разбера мога ли. Постарах се, отне време, но сега знам, че мога и балерините ми се харесаха на хората и вече са продадени.

Папагалчето, беше толкова шарено, че не можах да устоя. Прерисувах го от кутията, където бяха инструментите ми за рисуване.

 

Дървото на благополучието е много компонентна картината, в която има горещо лепило, истински монети, златен лист, акрилна боя и малко боя за обувки, за разкош.

Японската гейша …! Много харесвам излъчването на лицата им. Независимо от това, че имат нелеки съдби. Изящни са с кимоната, с орнаментите.  Аржентинското Танго - и тя е специална! Предназначена за бивш музикант, който ставаше на преклонните 100 години. Много емоционално!

В момента усъвършенствам използването на бял молив върху черен лист. Смесването му с пастели и гел химикал. Надявам се да съм доволна от крайния резултат.

Рисунъкът ти е ефирен и нежен.  Въпреки модерните ярки цветове, които използваш понякога, картините ти са деликатни и разбираеми. Харесваш ли абстрактната живопис?

Да. Харесва ми да гледам процеса на изработване и нанасяне на детайлите. Бих пробвала някой ден. Или ако някои ме предизвика да правя абстракт, но и на живопистта ще ѝ дойде времето.

Конкурсите са места, където сверяваме  часовника си и  научаваме на какво ниво сме в момента. Участваш в Golden time talent - интернационален конкурс за изкуство. Имаш ли очаквания от този конкурс?

Да имам. Наскоро разбрах за този интернационален конкурс и реших да участвам. Избрах да се представя с картината „Дървото на благополучието” .

Победителите ще получат изложба на картини в Киев или Москва и предложения за сътрудничество от организаторите на конкурса. Всеки участник ще получи диплом за британска награда с уникален дизайн, публикация в ТОП 100 световни таланти и покана за годишната награда в Лондон през 2022 г.! Развълнувана съм и то мноогооо!

Със съпруга ти Иван се запознавате и работите във верига за бързо хранене. Заедно сте от 2001 година. В Англия се раждат Софи и Даниел. Семейството подкрепя ли те в твоите творчески търсения?

Софи се опитва да рисува и иска да стане художничка като майка си, а съпругът  ми одобрява решенията ми, но следи стриктно отстрани как се получават нещата, не ми спестява критика. Старае се да ме насочва към това да изразявам себе си в платната и да имам индивидуален подход и стил. Което води до по-голям интерес  и възприемчивост от страна на публиката.

Освен че те подкрепя помага ли ти с нещо ?

Той е дърводелец и умее да майстори много неща. Когато аз приключа с дадена картина, идва неговият ред да допринесе с нещо към изкуството! 

Дали с рамка,  с идея или просто следващия пирон за закачането на картината в нашата домашна галерия.  Обичам да излагам картините на стените вкъщи и да продължавам да ги наблюдавам. Така се вдъхновявам, че има смисъл да продължавам! 

Денят ти започва и завършва с усмивка. Какво се случва между усмивките?   

Денят ни започва с ранното събуждане на най-малкия член на семейството. Даниел е като аларма, нямаме шанс да закъснеем. Оправяме тоалета, приготвяме чантите за училище, закуска и тръгваме.

Някои дни имам свободното време да творя и да изразявам себе си.  Никога не ми е достатъчно. Не усещам кога е отлетяло времето, бързам да прибера децата от детска градина и училище. 

В тези моменти винаги съм замислена,  за това какво съм успяла да напрвя, и какво е необходимо още да се довърши по дадена картина.

Събираме се всички вкъщи, който е уморен спи, който е гладен яде. Децата имат свободно време да играят навън или у дома.  Успяваме и ние майките да разпуснем, караме ролкови кънки, връщаме се в детството, дори за малко. В игри и закачки е станало време за вечеря. Слагаме трапезата, после пак има време за игра. Следва топла баня и всички по леглата. Аз също си лягам рано, за да успея да заредя батериите за следващия вълнуващ ден.

Спомена че обичаш да гледаш картините си, а къде ние можем да им се насладим?

 Това е линк към моя сайт, където са изложени катрините, които съм правила. Има галерия, информация за мен, събития. Може да се закупи картина, която е налична направо през сайта. http://stelku.wixsite.com/stiliyanadimitrova

А това фейсбук  страница  ми. В  нея качвам най-новите ми творения, видеа и колажи. https://www.facebook.com/stiliyanadimitrovaartist/

Ако трябва да нарисуваш любовта с която си заобградена, какво ще видим на платното? 

Нека да помисля ..., сигурно ще е абстракт в бледо розово, черно, бяло и златен лист. Преобладаващото ще е белият цвят. Ще добавя широка усмивка и щипка любов. И ще се получи страхотна картина.

Наближават коледните празници и навсякъде е блестящо и празнично. Ще пожелаеш ли нещо на нашите читатели?

Пожелавам на всички хора да са смели и да следват мечтите си.  Или поне да се опитват, защото и малките стъпки към това, което наистина обичат да правят, ще имат своя принос към голяма цел. Тогава и вселената започва да помага. Бъдете здрави и много щастливи!

 

И ние ще пожелаем на Стилияна здраве, щастие и успех. Нека всяка картина бъде специална за някого,   който  ще ѝ   се любува и ще се  усмихва на живота!

Нели Арнаудова ни запознава с различни и интересни хора в рубриката "Бургазлии зад граница", но и не само. Тя ни разказва за различни места във Великобритания, често ни среща и с любими български актьори от популярни сериали. Нели е от Бургас. Щастливо омъжена е и живее със семейството си в Бристол, Англия.