Тодор Динев, по-известен като Тото, занимаващ се в свободното си време с фотография и … джаз. Има няколко изложби, като последната е в София на фестивала „Жълтите павета“. Той е от Бургас. Работи на Пристанище Бургас и професията му няма нищо общо с фотографията. Но се прочу международно със самостоятелната си изложба в София на фестивала „Жълтите павета“.

Тото - един бургазлия в столицата за три дни

Тото, как един бургазлия стигна до „жълтите павета“? При това без да си известно име във фотографските среди, а и отзивите бяха много добри?!

- По покана на Теодосий Спасов направих изложба в столицата, участвах с 41 фотографии на джазмени. Тя е по темата джазови портрети. Аз лично реших да експонирам само български музиканти, млади и утвърдени, защото трябва да си уважаваме нашите си музиканти. Работя в сферата на колажа и изложих 41 фотографии. Стоя три дена изложбата, свалена е вече, една част подарих на Jazz FM, другата част на БНР Бургас.

Къде ги намери тези музиканти?
- Тези музиканти ги намирам по концертите, докато свирят и ходя да ги снимам. За мен това е удоволствие, защото също обичам джаза като музика, така че имам избор.

Освен джаз феста, който се проведе в Бургас тази година, по други места и градове обикаляш ли?
- И на други места. Преди ходих страшно много на софийските джаз срещи, защото основно там се слушаше джаз. Но за радост, скоро си говорихме и с Христо Йоцов (б.р.- барабанист и преподавател в Музиклната консерватория), че вече има много млади музиканти, преподава се джаз и в средните музикални училища, в Музикалната академия, които вече настъпват много здраво, много са грамотни и е много приятно да ги слушаш, защото те работят авторски парчета, което е най-важното в една музика. Кавъри всеки може да свири.

Кои са най-известните джаз музиканти, които си снимал?
- Ал ди Меола, Пако де Лусия, Джон Маклафлин – те тримата заедно и всеки поотделно, и още много.

С кой музикант изпита най-голямо удоволствие от снимането?
- От снимането толкоз удоволствие не изпитах, но от музиката най-незабравимият концерт ми е на Джо Завинул, който ме качи в небесата и ме изчисти и ме върна като новороден след концерта. Такова усещане досега не бях изпитвал.

Този разговор е за фотографията, да се върнем към нея, какво е за теб?
- Фотографията ми е хоби, убивам си скуката, занимавам се в свободното си време, имам вътрешна портебност да го правя. Вече повече от 30 години го правя, къде успешно, къде по-неуспешно, както се случи. Това ми е втората самостоятелна изложба за тази година. През януари в Галерия „Неси“ направих изложба на бургаските художници. Никой досега не им беше правил такъв селям. Сега тази е втората за годината и приключвам тази година с изложбите, че е доста изтощително. За после ще му мисля, за следващата година.