Тошко Иванов е областен секретар на СДС и общински съветник в ОбС-Бургас. Преди два месеца беше избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС от Югоизточна България. Днес бургаската структура на СДС организира възпоменателна панихида пред паметника на жертвите от комунизма. За наследството, демокрацията и пътя напред, пред Gramofona.com говори Тошко Иванов.

Г-н Иванов, каква дата е за Вас 9 септември?

-Периодът започва от 5 септември. Тогава се обявява абсолютно непредизвикана война на Царство България от Съветския съюз (СССР). България не е участвала в никакви военни действия срещу Съветския съюз, държала е абсолютен неутралитет и в един момент на 5 септември  СССР обявява война на България. На 8 септември руските войски от Трети Украински фронт дебаркират на Дунава, същевременно през Малко Търново също преминават малки  разбойнически руски отряди и разрушават  обществения и държавен ред в България. След това следват 3 години на огромен погром на българската държава. Само за тези три години, във финансово отношение, руската окупация ни струва около 6,6 милиарда долара спрямо днешния курс на долара. Впоследствие от 8 и 9 септември започват масови репресии. Избити без съд и присъда са над 30 000 души. Стотици хиляди са интернирани извън населените им места, отнети имоти, насилствена колективизация, разбити семейства, разбити човешки съдби.

От разстояние на времето какви изводи можем да направим, особено младото поколение, което много малко знае като цяло за тази част от историята на България?

-Радвам се, че има изследователи на  български и руски архиви, които изваждат документи за целия този период. Говорим за подмяна на историческата истина. В момента в Бургас има паметник на съветския войн. На друго място има паметник на загиналите съветски войници. В България през целия този период, не е загинал нито един руски войник. В Бургас са умрели няколко стотин души заради това, че на гарата са намерили една цистерна  с метилов алкохол, като пазачът на гарата се е опитал да ги възпрепятства, защото това е индустриален спирт. Въпреки всичко те са го направили, застрелвайки го, изпили са спирта и са умрели. Това е руска сган, хора, които през целия си живот са били роби са решили чрез имперската си политика да освобождават българите. А дори през Османското владичество хората са били свободни да пътуват, да търгуват, да обработват земите си, да печелят. След това настъпват 45 години, в които съзнанието на хората масово е променено. И в момента държавата и министерството на образованието продължава, косвено или пряко, да възпитава носталгия по онова време. То беше време на ограничаване на човешки права, на убийства, на репресии, на разграбване на имущество и което е най-жалкото - промяна на съзнанието на българина, като човек, който може сам да отговаря за съдбата си, който може сам да изгражда държавата си, да я развива, да се грижи за своето семейство.

Какво се промени когато дойде демокрацията?

-За едно огромно съжаление на всички, които изживяхме тази еуфория, трябва да Ви кажа, че промяната беше абсолютно дерижирана от Държавна сигурност, която в момента продължава да въздейства върху всички тези процеси. Може би е добре да се проследят къде отидоха предприятията след приватизацията. Кой бил комсомолски секретар, кой… те бяха назначени банкери от Държавна сигурност-вижте им досиетата. Всички банкери след демократичните промени са в Държавна сигурност. Всички, които усвоиха остатъчния държавен ресурс, пак са в ДС. На хората е внушавано, че демокрацията е виновна за техните несгоди. А то е точно обратното. Хората им се създаде една еуфория и в последствие собствеността премина в същата комунистическа назначена олигархия, която няма мислене на създател, а на разрушител.

Преди време имаше идея за сваляне на паметника Альоша в Бургас. Настоявате ли все още за това?

-Да, това е било огромно желание, но България винаги е била под влиянието на руските служби. В момента тези паметници създават изкуствено идеята, че тези хора са ни освободили. Те никога не са ни освобождавали. Те само са ни поробвали. Сами виждате в момента, една държава, която се крепи на една трета от сушата на света, не произвежда нищо, освен да изнася природни ресурси. Дори сама не може да ги добива, защото нямат необходимите технологии. Те произвеждат пушки, автомати и бомби. Купете си руски телевизор, руски телефон – няма. Те не са в състояние да произвеждат. Това е увредена нация, която го пренася и на нас.

Доста остро се изказахте. А какво е отношението Ви към руските граждани, които трайно се задържат в Бургас, купуват имоти тук?

-Руските граждани не са избягали от там от хубаво. Те са избягали, защото там не им понася. Колко немски или английски граждани са си купили имоти в България? Сравнително малко, или са дошли по някакви други причини тук? За година минимум 500 000 руснаци подават визи за САЩ, за да бягат там. Русия е страна с един от най-ниските ръстове на преживяване. При мъжете е 58 години. В момента над 1,3 милиона души са болни от СПИН. Те създават у нас впечатление, че по времето на комунизма ние сме произвеждали много зеленчуци и сме ги изнасяли. Защо не станахме богати като сме ги изнасяли? По времето на руската окупация в България цената на нефта беше 18 долара за барел, на нас ни го продаваха по 25 долара. 32 тона от златния резерв на България беше откраднат от руснаците. Да не говоря, че в България имаше три завода за самолети. Изведнъж идват те и ги изнесоха, откраднаха ги от България. Създадоха ни едни бетонни мастодонти. В Дебелт има завод за стоманолеене. За какво ни е този завод? Нямаме суровини, а произвеждаме стомана. Милиарди български левове изчезнаха.

Чувстват ли се обезверени демократите?

-Не е измислено нещо по-добро от демокрацията. Чувстват се обезверени и тази еуфория, която беше създадена 89-та година, беше дирижирана отново от ДС и после създадоха униние и безразличие. Как немската държава успя да просперира въпреки цялата срамна история с Хитлер? Комунизмът и националсоциализмът е едно и също – грабеж и заграбване на чуждите имоти. Само че в техните учебници е написано съвсем безпристрастно това се случи така, онова се случи така. Докато при нас се поддържа една такава обърканост. Хем не знам миналото си, от това бъдещето не става ясно. Става един хаус в главата на всеки от нас. Това е все едно у вас дрехите в гардероба да са в хаус и някой да ви кара да намерите точно определено нещо веднага. Когато ви е подредено у дома, намирате веднага всичко. По същия начин е и с главите на народа. Една нация може да бъде облъчена медийно, но всеки човек индивидуално избира на какво да вярва и на какво не. Помислете си, колко човека имигрират в Русия и колко в развитие страни? Проблемът е, че не се сеща да размисли над всичко случващо се и да го осъзнае. Ние продължаваме поради не изучаване на тази част от историята ни, да сме объркани като нация. За съжаление аз си мисля, че и след вашето поколение няма да се случи, ако няма държавна политика да се обяснят тези процеси. Всеки сам трябва да стигне до този извод, четеейки историята безпристрастно. Когато млад човек  ми каже, че по времето на комунизма е било хубаво, аз разбирам, че тук става дума за генетична увреденост.

Как виждате да се оправят нещата?

-Ако тотално се промени българското образование. В момента има ненужно нацвъкани стотици университети, които създават абсолютно ненужни кадри. Това са едни дружества, които печелят от студентските такси, но всъщност не бълват знания. Фунията е отворена широко в двете посоки. Широко приемане и широко излизане. И в случая тези, които формално са го завършили, които нямат знания, стават сервитьори. Тези сервитьори живеят с мисълта, че са висшисти и се дразнят на някой келеш, който трябва да обслужат. И се случва така, че в този човек се поражда неудовлетвореност, че той в собственото си съзнание е завършил висше образование, обаче нищо не знае. И заради това не може да се реализира. Това се получава. В информираността и образованието е залегнало бъдещето на държавата. В момента, в който българите нямат потребност от културен живот, от образование, това е пагубно за нацията. Не искам да съм лош пророк, но ако не се направи коренна промяна в образованието, нищо добро няма да ни се случи.

Автор: Павлина Куцарова