Тихомир Янакиев е кмет на община Созопол от ноември 2019 год. когато спечели балотажа срещу дългогодишния градоначалник Панайот Рейзи. Янакиев получи тежко наследство от предшественика си. Какво е състоянието на морската община и какъв ще е бюджетът ѝ – интервю на Gramofona.com

Г-н Янакиев, наводненията от преди седмица нанесоха щети в няколко села на община Созопол. Успяхте ли вече да се справите с поражения?

Имаме щети и сами за това кратко време няма как да се справим, но поне успяхме да се опазим в рамките на нормалното – да няма големи щети по домовете и пострадали хора. От тази гледна точка се справихме. Комисия ще оцени щетите, които са нанесени и след това ще търсим и помощ от държавата. Видяхме неща, които трябва да направим по инфраструктурата и пътищата. Предвидливо лятото почистихме деретата на Зидарово. Обикновено там центърът ставаше половин метър вода, защото е в ниското, но тази година това не се получи. Държим на това кметовете по населени места да поддържат деретата, за да не стане така, че след някой дъжд да търсят кой от Созопол да идва и да им ги почиства.

Доста шум се вдигна и около плажовете на Созопол. Били ли са в толкова тежко състояние друг път?

Нищо им няма на плажовете. На харманския плаж има едно място, аз откакто съм роден и помня, че там винаги е имало водосбор, защото водите от околните баири се изтичат. Там се зауства дъждовната канализация и е нормално когато има дъжд да има отток и през плажа. Нали трябва да се оттече тази вода от някъде! Това е преекспониране на проблемите. Концесионерът на плажа е решил, че ще прави диги както на другите си плажове. Те обаче не се приемат от местните хора. При нас централният плаж е в самия град и хората се дразнят. Аз за това казвам, ако това е такъв голям проблем държавата или да си намери начин и сама да си стопанисва плажа, или да го предостави на общината и ние да си го стопанисваме така, че да не се дразнят местните хора. Защото, в края на краищата, ние сме си една общност и този плаж не е само за туристите, но и за нас. Мога обаче да отбележа, че изключвайки този проблем, концесионерът се справи това лято много добре. Такъв чист и подреден плажа аз не бях виждал от години. Наистина дигите не са приятни и не виждам с какво съхраняват плажа.

В момента подготвяте бюджета за 2021 година. Ще го съобразите ли с ковид кризата и ще се наложили да пренаредите приоритетите си?

Бюджетът няма да се подчини изцяло на ковид, защото нормалният живот трябва да продължи. Вярно е, че тази пандемия оказа влияние. А що се отнася до приоритетите, за мен основният приоритет е да върна община Созопол в онази стабилност, която моят предшественик беше заварил преди 12 години. Тогава нямаше дългове, нямаше неразплатени задължения. Ей това нещо ми е приоритет. Знаете, че ние сме в план на финансово оздравяване. Бюджетът ни първо трябва да бъде одобрен от Министерството на финансите. Така че приоритетът ни, на мен и екипът ни, е да поддържаме финансовата стабилност на общината, като не нарушаваме качеството на живот на местните хора и успоредно с това да направим нещо за благоустрояването на населените места в общината. Отделно от това имаме и едни нарастващи разходи за заплати, защото държавата всяка година увеличава минималната работна заплата. Това ме кара да съкращавам щатове и разходи за издръжка, за да се вместим в рамките на приходите, които имаме.

От какви разходи трябва да се лишите?

Давам ви един елементарен пример. В ерата Рейзи кметът е имал представителни разходи в размер на 100-150 хил. лева на година, а сега моите представителни разходи са в размер на 12 хил. лева. Ето едно съкращение на разходите и то не в проценти, а в пъти. Отвсякъде където мога да направя съкращения, ще ги направя. Но съкращенията ще са такива, че да не повлияят на качеството на живот на хората в общината. За съжаление някои от служителите ще се разделят с работата си. Няма как, ние не можем да сме с толкова раздут щат. Макар че и държавата в последните години ни вменява много дейности, които трябва да се извършват по различни програми.

Каква ще е рамката на бюджета?

23 397 000 лева е общата рамка на бюджета, което за нашата община е добре. Нямаме раздути приходи, реалистични са ни. Миналата година бяхме планирали по-високи приходи, но заради ковид ситуацията не се получи. Отделно трябва да отбележим, че през лятото Созопол беше пълен с туристи, но в същото време туристическият данък беше наполовина от предвиденото. И защо? Защото анализът сочи, че повечето туристи са били в малките хотелчета и квартирите, а една голяма част от тях се дерегистрираха от системата ЕСТИ и реално излязоха в сивия сектор.

Защо се получи това влизане в сивия сектор?

Аз съм сравнително млад човек и за мен не е трудно да работя с тази система. Има обаче възрастни хора, които дават по една две стаички под наем и за тях е трудно да се занимават със системата ЕСТИ. Ще трябва да им помагаме по някакъв начин, но и държавата трябва да помогне малко.

Как смятате да помогнете на туристическия бранш? Каквото и да говорим, те остават едни от най-пострадалите от епидемията.

Предвиждаме инвестиция в реклама – по радиа, по сайтове и билбордове, за да привлечем отново българските туристи. Миналата година заложихме на българите и трябва да ви кажа, че уцелихме. Имаше голямо присъствие от български туристи. Дано тази година да няма ковид ситуация, за да могат хората да се чувстват спокойни. Защото, дори и да имаш пари, ако не се чувстваш спокоен, няма да тръгнеш на почивка.

Предвиждам срещи с ресторантьорите и хотелиерите, но този път ще са разделени по браншове. Миналата година се изпокараха. Аз извиках експерти и представители на институциите от Бургас, за да им обяснят как се работи в новата ситуация, а те се караха. За това този път ще ги събираме по отделно. Колкото и да не им харесва, щом има правила, трябва да се спазват. Хубави, лоши – това е заложено.

Миналата година по ред причини се наложи да забавите някои от проектите си. Ще остане ли и тази година автогарата в Черноморец в резерва или ще започне реализацията ѝ?

От автогарата в Черноморец няма да се откажем. Заложили сме пари в новия бюджет. Не са много, защото не съм убеден, че ще можем да я приключим тази година. Обектът ще е преходен, за това сега сме заложили по-малко пари, но се работи. Мисля, че след лятото ще можем да направим първа копка на обекта.

Започнахте мандата си с тежко наследство. Година по-късно до къде стигнахте с погасяването на задълженията, които заварихте?

В интерес на истината, аз бях наясно какви са задълженията на общината, без онези 1,8 млн. лева, които са към Регионалната инспекция по околната среда и водите. За тях не занех, защото когато ни се е представяла план-сметката за битовите отпадъци в Общинския съвет, тя е била абсолютно невярна и неточно направена. Макар че трябва да призная, че е изключително трудно да се направи коректна сметка. Въпреки че не знаехме за тези задължения, ние вече погасихме около 600 хил. лева от тях. Отделно почнахме да си плащаме и текущите задължения към РИОСВ. И то без подкрепа от държавата. Със собствени средства успяхме да разплатим около 600 хил. лева от онези 3,5 млн. задължения от ерата Рейзи към фирми и контрагенти за извършени услуги и доставени стоки. Отделно платихме 400 хил. лева към главницата от банковия ни заем. Някъде около 1,2 млн. лева успяхме да разплатим със собствени средства. Отделно държавата ни добри плана за финансово оздравяване и ни отпусна 2,9 млн. лева безлихвен заем, за да се разплатим с останалите задължения. Тази година на всяко тримесечие ще трябва да връщаме на държавата по 350 хил. лева от този безлихвен заем. Т.е. ще платим 1,5 млн. по него. Надявам се до края на 2022 година да свалим задълженията си до 21 – 22 млн. лева от заварени близо 28 млн. лева, т.е. за две - три години ще съкратим дълговата тежест на общината с около 4-5 млн. лева. Не случайно като станах кмет казах, че ще ми трябват време и малко търпение от страна на гражданите, защото сега всички искат всичко. Предизвикателството пред мен е много голямо, защото едни взеха парите, а сега други трябва да ги връщат. Трябва да съкращаваме разходи, да плащаме заплати, да не влошаваме качеството на живот, да ремонтираме улици и да правим нови проекти.

Паркингите в Созопол се превърнаха в нарицателно, как в туристически град зоните за платено паркиране не носят официална печалба. Миналата година си върнахте контрола над тях, какво показват разчетите след като те станаха общински?

Миналата година инвестирахме в нови бариери, чакълирахме, осветявахме, разширявахме. Назначихме хора, които получаваха реални заплати и пак си избихме всички разходи – и инвестиционни, и оперативни. Тази година мисля, че половината от приходите, които очакваме да са 300 – 400 хил. лева, ще са чиста печалба. А не както преди, когато Общината е взимала около 11 хил. лева.

Каква е ситуацията с ковид в община Созопол. Като че ли в един момент имаше сериозен ръст на заразените?

Ситуацията с ковид поутихна при нас и то не за друго, а защото наистина много хора се разболяха. В един момент дори и Общината беше обезглавена. Аз, заместниците ми, главният счетоводител и още служители бяхме болни по едно и също време. Разговарям с директорите на училищата и детските градини за нагласите на учителите да се ваксинират. Все още от Регионалната здравна инспекция не са ни дали план, по който ще движим, но предполагам, че това ще стане скоро. Има хора, които не желаят да се ваксинират, но има и такива, които искат. Мисля, че около 50% от хората, които не са изкарали вируса ще поискат да се ваксинират, защото ние видяхме и наши съграждани, които се разболяха и починаха. Мисля че това, което прави държавата – да се купуват ваксини от различни фирми е правилно. Трябва обаче и една добра информационна кампания, за да няма спекулации и конспирации.