Радина Желева е завършила Английската гимназия в Бургас. Изучавала е икономика във Великобритания. Бургазлийката се завръща миналата година от чужбина и в момента работи в столицата. От следващия месец младата дама ще e част от екипа на новия проект за модерна лаборатория  в университет"Проф. Д-р Асен Златаров” в Бургас. Лабораторията ще осигурява достъп до висококачествени дигитални материали за обучение и ще повиши нивото на квалификация на студенти и обучаващи се. Интервю на Грамофона нюз с Радина Желева

Радина, от следващия месец започвате работа по създаването на иновативната XR лаборатория в „Проф. д-р Асен Златаров“. Как получихте предложение да се включите в инициативата и с какво Ви спечели този проект?

Предложението да се включва като проектен мениджър дойде от професор Сотир Сотиров, с когото имах удоволствието да се запозная покрай „Американската Бизнес Академията за дами“, в която той беше един от организаторите. Вероятно тогава е харесал дадени мои качества.

Един ден телефонът ми позвъня и професорът ми разказа за проекта, отправяйки ми предложението. Приех с радост, тъй като лабораторията за виртуална и добавена реалност ще има за цел да подобри начина, по който се обучават ученици и студенти, давайки им възможност да визуализират наученото и да усвояват материала значително по-добре.

Веднага побързах да проуча технологията и възможностите, които предоставя тя и бях пленена. Като млад човек, за мен е изключително важно да работя в насока да подобрявам средата, в която живея, и това, което правя да бъде от полза за околните.

Изучавали сте икономика във Великобритания. Защо се насочихте точно към тази специалност?

Всъщност стигнах до икономиката по малко заобиколен път. Като ученичка харесвах физиката и реших да изучавам медицинска специалност, която е тясно обвързана с тази наука. Затова и избрах университета в Кардиф, тъй като той беше най-доброто учебно заведение във Великобритания, където можех да следвам тази специалност. През лятната ваканция обаче, се запалих да чета книги на бизнес тематика и реших да сменя специалността си.

Едни от най-известните икономисти в световен мащаб са Адам Смит, Карл Маркс, Алфред Маршал. Кого бихте определили като „бащата на модерната икономика”?

Икономическата система, която по- голямата част от страните в световен мащаб са възприели днес, е капитализма. Адам Смит е този, който предлага идеята за невидима ръка, а именно тенденцията на свободните пазари да се регулират чрез конкуренция, търсене и предлагане и личен интерес.

Смит също така твърди, че разделението на труда и произтичащата от това специализация произвеждат просперитет - принцип, който наблюдаваме в съвременното производство. Това са само част от идеите, за които той говори в неговите трудове, но смятам, че те са най-близки до реалността, която наблюдаваме днес, затова бих нарекла именно него „баща на модерната икономика.“

Една година сте били и в Щатите. Какъв е животът в Бъфало?

Прекарах една година в Бъфало - град, намиращ в северната част на щата Ню Йорк. Заради близостта до канадската граница, определено климатът е студен и това беше единственото нещо, което не ми допадна от престоя ми там. Животът наистина е различен.

Хората в Щатите са много широко скроени, гостоприемни и насърчават трудолюбието. Обичат да разговарят и често ми се случваше, чакайки автобуса, някой да ме заговори съвсем добронамерено, нещо, което в България и като цяло в Европа, смятам, че би се възприело за странно.

Другото нещо, което много харесвам у тях, е трудолюбието им. Когато работех в университетския стол, за да си помагам финансово, всички мениджъри се трудеха наравно с подчинените си, чистеха пода и правеха заготовки, когато се налагаше.

Също така, лекторите там постоянно насърчават чуждестранните студенти и уважават факта, че се обучават на чужд език. Освен това методите на обучение са различни – залага се на много дебати и дискусии в клас, което се забелязва и у студентите, които добре артикулират мислите си. Разбира се, всички неща, които изброих, отразяват моя личен опит в един от петдесетте щата и някои хора може да не се съгласят с казаното.

Разкажете ни за пътя си от Бургас до Обединеното кралство?

В началото не беше лесно, най-вече по отношение на университета. Мислех си, че езикът няма да е проблем, но се оказа, че да асимилираш информация на академично ниво, на език, различен от този, който си използвал, за да учиш през първите 18 години от живота си, е трудно.

След време свикнах и си намерих среда. Също така успявах да се издържам напълно самостоятелно, но така и не почувствах Великобритания като „моето място” и не съм възнамерявала да остана там след края на обучението си.

Защо избрахте да се върнете в България?

Поради съвкупност от причини. Определено Ковид беше катализатор, но освен това се запознах с човек, заради когото поисках да остана, а и си намерих хубава работа.

Припомних си колко е приятно да бъда около семейството и приятелите си от детските години. Определено има неща, които не ми допадат тук, но се стремя да подобря тези от тях, които зависят от мен.