Божидара Вътева е на 23 години от Бургас. Красавицата участва през септември в модния проект на Gramofona.com Street Fashion и събра много гласове от почитателите на уличната мода. През свободното си време обича да чете и пише.Определя стила си като Casual chic. Интервю на Gramofona.com

Божидара, откога и как започна интересът ти към модата?

Мисля, че интересът ми към модата е започнал да се развива несъзнателно, когато съм била малка. Майка ми винаги гледаше модни канали и четеше модни списания. Години по-късно, когато станах студентка, започнах да забелязвам как повечето ми идеи са свързани именно с мода.

В предварителния ни разговор каза, че си писала модни статии. Какво по-точно си представяла в тях – модели, дрехи или неща, свързани с модата като цяло?

Винаги съм проявявала интерес към по-обширни и комплексни теми. В този ред на мисли, материалите, които съм подготвяла, са разглеждали модата от перспективата на изкуството например. Любимата статия, по която съм работила, е една, в която давам примери за прекрасни колекции, аксесоари и т.н., които са станали реалност заради вдъхновението, което дизайнерът е получил от артисти, творили преди него и оставили големи находки за съвременния ценител на изкуството.

Много обичам и статията, в която давам няколко примера за необичайни покани за модни ревюта. В нея можете да прочетете за пакетчето с паста, което гостите на шоуто на Fendi получават през 2020 г., както и за зеленчуците, които Gucci праща редом със своята покана за ревю през същата година.

Завършила си Медия и комуникации в Лондон, защо избра тази специалност?

Избрах да уча Медия и комуникации, защото смятах, че това би ми прилягало най-много, както и защото ми хареса, че специалността дава възможност за придобиване на знания за доста обширен подбор от сфери - журналистика, маркетинг, връзки с обществеността.

Следиш ли активно модните тенденции и кои са най-интересните стилове?

Да, следя тенденциите, но въпреки това не мисля, че трябва да им робуваме. В момента интерес за мен представлява сюрреализмът в модата, а като негов най-виден и мой любим представител бих посочила бранда Schiaparelli.

Разкажи ни повече за твоя стил - Casual chic

Мисля, че casual chic стилът е доста подходящ за млади момичета със забързано ежедневие, които все пак обичат да отделят време за начина, по който се обличат.

Какви са впечатленията ти от модата в Лондон, където си била няколко години, Бургас – откъдето си и София, където в момента живееш?

Не съм особен почитател на креативния процес, който се развива на лондонската модна сцена в момента. Харесва ми, когато нещата са естетически издържани дори и да имат нотка на странност в себе си.

През последните години колекциите, които се представят на Лондонската модна седмица, както и начина, по който са показани пред гостите, са по-груби, като според мен целта е да се привлече повече внимание. Това произлиза от факта, че вече е трудно да създадеш нещо красиво и то да провокира голям шум. В такива моменти доста често се прибягва до създаването на нещо крайно нестандартно, именно за да се събере по-голяма маса от хора, които да реагират.

Що се отнася до България, тук има все повече и повече хора, които наистина обръщат внимание на стила си. Това, което ме радва е също, че тези хора имат желанието да изразят себе си по много начини, като един от тях е именно чрез облеклото си.

С какво се занимаваш в момента и как се виждаш свързана с модата в бъдеще?

От известно време се занимавам с маркетинг. За момента модата е мое хоби, но бих се радвала, ако по някакъв начин се превърне в нещо повече. Така или иначе, обичта ми към нея е константа и ще си остане такава, независимо от това дали модата ще е работа или хоби.