Инж. Даниела Петрова е директор на СУ „Петко Росен“ от август 2020 год. Била е старши експерт по професионално образование в РУО Бургас, а също така и старши учител по професионално обучение. Интервю на Gramofona.com

Как се насочихте към преподаването и работата с деца?

Това е нещо, което човек трябва да чувства, да приема работата със сърцето си и да има готовност и отговорност 24 часа да е на разположение на децата и техните родители. Завършила съм инженерната специалност, но имам и втора специалност, която е педагогика. От 2003 година съм в сферата на образованието.

В момента сте начело на едно от големите училища в Бургас. Тук учат ученици от първи до дванадесети клас. Трудно ли е?

Предизвикателства в системата има всяка минута, всеки ден. А в средните училища предизвикателствата са най-големи. Ние обучаваме деца във всички етапи на образованието. Средно училище „Петко Росен“ в гимназиалните си етапи обучава и по специалности от професионалната подготовка, което води до още редица. Тази година за първи път проведохме и  задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. При нас това сега са учениците от професия фризьор.

Спокойна ли сте за Вашите зрелостници?

Вълнуваме се както аз, така и техните учители. Вълненията и притесненията за всички са ни големи. Искрено се надявам, че след средата на месец юни ще дойдете, за да видите тяхното дипломиране. Всеки от тях ще вземе диплома както за средно образование, така и свидетелство за придобиване на професионална квалификация.

Имате много голям екип. В училището се виждат и млади учители. Има ли приемственост?

Когато дойдох тук като директор, аз заварих един екип от 89 души, от които 70 са педагогически специалисти. Слава на бога, до ден днешен никой от тях не е съкратен, работа има за всички. Тенденцията е за разширяване на училището и развиване с бързи темпове, особено в областта на професионалното образование и обучение, което признавам си, е моя слабост. От тази година ще предлагаме нова специалност. Обявихме прием по двете специалности – „Организация и технология на фризьорските услуги“, както и „Интериорен дизайн“.

Наесен очакваме да отворим врати с две пълни професионални паралелки с по 26 ученици.

Разкажете нещо повече за новата специалност. До момента в Бургас никой не предлага обучение по нея.

Новата специалност „Интериорен дизайн“ е уникална по същността си. Педагогическият съвет избра училището да я предложи като част от държавния план-прием и нашето училище единствено ще обучава по тази специалност в община Бургас. Интересът към професията е много голям. Учениците ще се дипломират като дизайнери. Идеята на екипа на училището да обучаваме по тази професия беше подкрепена от редица бургаски фирми, които работят в сферата на интериорния дизайн. Подкрепиха ни и от Бюрото по труда.

Ще си сътрудничите ли с бизнеса?

Разбира се. Професионалното образование и бизнесът вървят ръка за ръка. В противен случай се къса една много важна нишка във веригата. По същия начин подходихме и при професията фризьор. Единият ни преподавател по практика е действащ фризьор. Тя е ученичка на Капанов, което е много ценно за нашите деца.

По какви проекти работи СУ „Петко Росен“?

Училището работи по редица национални програми и проекти. В момента кандидатстваме и по така популярните  STEM проекти. Нашата идея е да се изгради нов и модерен учебен кабинет за учениците от специалността „Интериорен дизайн“. Той ще разполага с най-съвременните софтуерни пакети и оборудване. Ще бъде едно младежко място, в което децата ще се чувстват комфортно и ще учат с удоволствие. Ще се постараем, излизайки от нашето училище те да бъдат завършени дизайнери. Всичко необходимо като професионални компетентности ще научат при нас в тези 5 години, в които ще се обучават.

Ще имат ли преподаватели, които са работещи дизайнери?

Разбира се. Тепърва ще сключваме договори с фирми, за да има изнесени часове за учебната практика, както и за производствената практика на учениците от 10 до 12 клас. Тези практики ще са на терен.

Предлагате интересна професионална подготовка за големите ученици, но и малките имат сериозни успехи. Тази година много от децата ви се завърнаха с медали от различни състезания и олимпиади.

Имаме няколко основни посоки, които следваме в стратегията си за развитие. Една от тях е обучението в ай ти технологиите, природо-математическите науки и чуждоезиковото обучение. Децата ни участват във всички състезания по математика и винаги се връщат с медали.

Колегите са достатъчно добри професионалисти и имат диференциран подход към децата. Стараем се да развиваме талантите на нашите деца във всяка една посока – и да пеят, да рисуват или пък да пишат. Имаме деца изявени във всяка една област, а колегите им помагат да покажат възможностите си.

СУ „Петко Росен“ на 40 години. Училището расте заедно с квартала, какво постигнахте за цялото това време?

Училището е едно от първите в квартала. Квартал, в който живеят много млади хора. Сега обучаваме децата на тези, които са били от първите възпитаници на това училище. Искрено се надяваме да сме здрави и да посрещнем и техните внуци един ден. Имаме приемственост и това е нещо, което всеки забелязва и знае. Тук, ако е учил родителят, задължително учат и неговите деца и за нас това е голяма гордост. Това показва, че училището има авторитет, който расте във времето. Не е тайна, че поколения наред се връщат с техните деца.

Днес е един прекрасен ден, какво пожелавате на Вашите колеги за 24 май?

Това е един светъл празник. Нашият професионален празник, на просветните дейци. Пожелавам на колегите си първо да са здрави. Да се радват на топлина и комфорт в семействата си, да идват тук спокойни. Да държат високо изправени главите си, защото професионализмът им е голям. Благодарна съм, че съм техен директор и имам щастието да работя заедно с тях.