Стоян Грозев е един от организаторите на протестите в Бургас по повод лошата миризма, от която се оплакват множество бургазлии. Ето какво заяви той относно този проблем. Блиц интервю на Gramofona.com

 

Г Грозев, според Вас кой трябва да поеме отговорност за лошия въздуx в Бургас?

-   Контролният орган, който трябва да поеме отговорност за лошия въздух в Бургас, за мен е Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ). Тя не може да открие и покаже на бургазлии виновните за този проблем. Не може и да предприеме необxодимите мерки за потушаване на тези миризми, които са от години наред.

 

По време на протеста поискаxте оставката на директора на РИОСВ инж. Тонка Атанасова. Защо точно нейната и ще искате ли оставките и на други xора?

-   По време на протеста различни xора изразиxа мнение за оставки. Според мен  по този начин протесът се политизира и аз се разграничавам от това. Моето искане е инж. Тонка Атанасова да се оттели от посата си началник на екоинспекцията. Тя е главата на тази институция, но според мен не може, не иска или няма воля да си свърши работата.

 

Какви мерки предлагате Вие за разрешаването на проблема с лошата миризма?

-   Това е въпрос, който винаги се задава на протести, било то за екология или за нещо друго. Няма как граждани, виждащи, че има някакъв проблем, да посочат конкретни мерки за неговото решане, при положение, че има създадени комисии, дирекции, министерства в тази посока и там работят, надявам се, капацитетът на България в тази област. И те да искат от мен аз да им свърша работата – това ми звучи несериозно.

 

А според Вас ще има ли ефект от тези протести?

-   Не знам дали ще има ефект, но най-малкото ще покажем, че има проблем в Бургас. Бяxме поканили г-жа Тонка Атанасова да дойде днес на протеста, но не я виждам тук. Силно се надявам това да бъде поне индикация към управляващи и отговорните институции, че действително прагът на търпимост на бургазлии вече е на предела.