Стефан Дубаров е директор на ЦАУ (централно административни услиги)"Зора". Потърсихме го да обясни чия собственост е емблематичното заведение в Бургас Гъбката и има ли напрежение между община Бургас и собственикът му Рауф Сабах, както той твърди. Интервю на Грамофона нюз

Г-н Дубаров, чия собственост е Гъбката?

Към настоящия момент не мога да бъда категоричен. Преди десет години беше направена проверка. Доколкото зная, без да твърдя на 100 %, че е така, ДСК я дарява на град Бургас. Това е преди много години. Господинът (бел.ред.  Рауф Сабах - твърди, че Гъбката е негова, но аз черно на бяло документи не съм видял. Чия е собствеността обаче няма абсолютно никакво значение.

Какво се случи вчера?

Дойдох на работа в 08:20 часа. Моите служители идват по-рано на работа. Имаше около 45-50 души, които чакаха, за да подадат заявления за преместваеми обекти. Поздравихме се с всички и ги помолих, понеже етажът е съвместен с друга служба, да не възпрепятстват работата на другите колеги. Влязох в кабинета си и започнах да подготвям моята оперативка, а отвън всичко беше нормално.

В един момент чух викове, крясъци, разправия някаква. Излязох и видях 2-3 души, сред които и Рауф, нещо се разправяха кой е първи, кой е втори. Помолих ги да напуснат, за да не създават главоболие на останалите. Не ме чуха, наложи се да повторя два пъти, след което им казах, че ще извикам полиция, защото атмосферата не е както трябва.

Пет минути след това всичко беше тихо и спокойно. Те се разбраха помежду си. Откъде изскочи тази история с премахването на Гъбката, попитайте самият Рауф Сабах. Нямам никаква представа защо той спекулира, защо така говори, защо настрои медии и хора. Аз нямам фейсбук, но и аз научих за тези неща.

Рауф Сабах ли продължава да стопансива Гъбката към днешна дата?

Абсолютно. Във вчерашния първи работен ден в деловодството се входираха документи за обекти, на които им изтичат сроковете на разрешителните. Това е. Тук не е само Гъбката, има обекти за сладоледи, маси, хладилни витрини, други обекти. Цялата история за мен е една инсинуация. Предполагам, че Рауф се притеснява, че някой друг е кандидатствал за позицията, която е на община Бургас. Тя не може да бъде негово вечно право. Той има разрешително 4 пъти по три години. Защо не се е оплакал досега? Общо 12 години този човек има разрешително да стопанисва този обект.

Да, и за този период от време той се е доказал, показал, вече печели. Може би е нормално да се притеснява, че някой друг ще поеме обекта?

В какво се е доказал – в мръсотията и във вида, в който е в момента обекта ли? Защо не отидете да го погледнете? Вижте масите, вижте чадърите…

Но нали Вие сте контролният орган, не го ли проверявате?

Знаете ли колко пъти му е казано? И какво прави той? Ние му доказваме с видео и снимкови материали, а той води общински съветници при нас, за да доказва колко е прав. Колко разправии сме имали с този човек, просто Ви е бедна фантазията.

Имало ли е напрежение между вас и Рауф през годините?

Да, имало е, защото аз съм контролен орган, който минава и прави забележки. Нямате си представа колко писмени жалби и по електронната поща са пристигали за незаконни мивки, винкели, стълби, щайги, чадърите му хвърлени върху зелените храсти, които струват много пари. На компютъра при мен има всичко - снимки, видео, клипове.

На всяка една такава напрегната среща той се кълне как всичко ще бъде наред, ще е изрядно, ще бъде поправено. Два дни след това взима мерки, маха стълби, оправя си нещата и след 15 дни отново започва същия процес и това перманентно се повтаря с годините. За да не стана аз лошия, много Ви моля отидете и му вижте чадърите.

Какви са правилата, за да спечели някой даден обект?

Подават се документи, заплаща се такса. Ако документите са изрядни се събират, прави се проекто -протокол и се изпращат на 11-членна комисия. Три дни преди това всички документи се сканират и се изпращат на всички общински съветници и на членовете на комисията и се взема решение. След като решението е такова или онакова, аз издавам съответния акт.

Ако има двама кандидати, кой печели търга тогава?

Този, който е подал първи документи.

Трябва ли според Вас да се променят правилата?

Не съм общински съветник и не се наемам да коментирам нещо, което не е в моята професия. Когато съм на работа в община Бургас, съм се научил да работя по наредбите и законите  такива, каквито са.

Назад в годините обаче е имало и други подобни случаи на напрежение между стопани на обекти. Как ще ги коментирате?

Имало е такива, но това не е постоянно. Имало е няколко случаи, когато двама или трима души кандидатстват за един обект, но недейте да забравяте, че само в Морската градина, без централна градска част и целия Бургас, обектите са над 200.

Рауф Сабах твърди, че обектът не е преместваем. Какво ще кажете по темата?

По закон и наредба е преместваем. Това не е обект със строително разрешение.

Каква ще е съдбата му?

Гъбката е един символ на бургазлии и той трябва да остане, каквото и да се случи. Като дете съм се губел там, сега съм на 60 години и е нормално да я харесвам. Моите внуци също играят на Гъбката и моето мнение е, че тя определено трябва да остане.