Кирил Спасов е концесионер на централния плаж в Созопол. Преди няколко дни той и екипът му официално откриха летния сезон с безупречна пясъчна ивица. Очаква ли много туристи Спасов това лято? Какви мерки са предприети, ако има болен турист на плажа? Интервю на Грамофона нюз с концесионера на централния плаж.

Готов ли е плажът за лято 2020?

Плажът е абсолютно готов и вече очаква своите посетители. Ивицата е идеално изчистена, а всички плажни принадлежности са изрядно подредени. Всяка сутрин те се обезпаразитяват. За първи път плажът спечели приза „Син флаг” тази година.

Концесионерът на централния плаж в Созопол Кирил Спасов (в средата) в компанията на кмета Тихомир Янакиев и председателя на Общинския съвет Георги Пинелов

Важен ли екоетикетът за туристите?

"Син флаг" е най-високото световно признание за чистота, безопасност и достъпност на плажовете. Самите кандидатури бяха през февруари. Аз съм много горд, че с екипа ми успяхме да покрием всички 30 критерия, за да получим приза за сезона. През последните години чуждестранните туристи обръщат особено внимание, когато търсят място за почивка и дали плажът има сертификат „Син флаг”. Големите туроператори също поставят като условие към плажовете да им се предоставя документ за качество.

 Каква ще бъде сигурността за летовниците тази година?

За нея се грижат спасителите на плажа. Знаете, че ние концесионерите имаме право на поетапно откриване и закриване на спасителните постове през месеците юни и септември. В момента патрулират спасителите, които са в непълен брой. Тази година на плажа ще има четири поста. През юли и август броят на спасителите ще е пълен. Разполагаме с жива охрана на плажа, а през тъмната част от денонощието той е осветен. Хората могат да бъдат спокойни, идвайки тук и да не се притесняват, ако решат да правят нощни разходки.

Какви мерки ще се предприемат, ако установите летовник с неразположение или висока температура на плажа?

 Разполагаме с медицински пунктове, а медицинските лица са предупредени. Ако те установят, че дадено лице е с по-висока температура, то ще бъде отведено и съответно хоспитализирано в най-близкото лечебно заведение. Колко ще плащат туристите за чадърите и шезлонгите? 3,50 лева е цената за чадър и 3,50 лева ще се заплаща за един шезлонг.

В края на юни какви са очакванията ви за Лято 2020?

Ситуацията с коронавируса повлия много сериозно в световен мащаб както на живота на хората, така и много сериозно на туризма. Надявам искрено след 25 юни полетите да бъдат възобновени и туристите да могат да пътуват, защото те посещават много нашите курорти и плажове. Искрено се надявам и животът да се завърти по начина, по който е бил преди това и всичко да си влезе в нормалния си ритъм.

Какво е мнението на созополчани за плажа?

 Мисля, че те оценяват това, което направихме.Местните казват, че не са имали такъв плаж. Той наистина е абсолютно подреден, без никаква забележка. Искрено се надявам след като имаме „Син флаг”, повече хора да ни посетят. Считам, че самите туристи ще оценят усилията ни и идвайки веднъж тук, ще се завърнат отново.