Димитър Костов е възпитаник и настоящ директор на Спортното училище „Юрий Гагарин”- Бургас. Завършил е Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, специалност „Българска филология” и Висшата школа по спортен мениджмънт към НСА ”В.Левски” -София.

Работил е като учител и директор на училището в каменското село Тръстиково и като служител в Министерството на правосъдието. Костов е и бивш футболен съдия в АПФГ. Какъв ще бъде държавният план прием за 2019/2020 г. и ще успее ли училището, в което се раждат бургаските спортни таланти, да сбъдне мечтата си през следващата година? Интервю на Gramofona.com с Димитър Костов.

 

Г-н Костов, как бихте оценили успехите на възпитаниците на Спортното училище от миналата календарна година?

-  През миналата календарна година Спортното училище постигна  много високи спортни резултати. Това най-добре се вижда от класацията топ 10 на най-успешните ученици, която всяка година традиционно правим. На първо място в нея се класираха олимпийските шампиони по акробатика Мариела Костадинова и Панайот Димитров, които станаха и първите олимпийски шампиони въобще за този спорт в Бургас, страната и света. До момента акробатиката беше спорт, който носеше много високи успехи, но само на Европейски и Световни първенства. Искрено се надявам нашите успехи в акробатиката да продължат след блестящото представяне на Мариела и Панайот.

Стефани Кирякова е разпознаваемо име в спортните среди на града и страната. Тя е изключителна състезателка по художествена  гимнастика. Печелила е престижни награди от турнири,  златни медали от Световната купа по художествена гимнастика и вярвам, че ще продължим да се радваме на нейните успехи с ансамбъла от националния отбор на България.  

На трето място в миналогодишната ни класацията се нареди едно изключително момче Стоян Йорданов, състезател по свободна борба, със страхотни възможности за развитие . Той е бронзов медалист от Европейско първенство в Македония и бронзов медалист от Световно първенство в Загреб, Хърватия за кадети.

Горди сме и с четвъртото място в десетката, което бе отредено за Иван Атанасов, състезател по бокс, който е златен медалист от Държавния шампионат за младежи и завоюва петото  място на Европейско първенство за младежи до 18 години в Будапеща.

Оттам нататък до десето място в спортната класация всички състезатели показаха изключително високи спортно-технически качества, спортен дух и резултати, които са достатъчно показателни за количеството и качеството на работа, което се извърши от треньори и състезатели през изминалата година.

Горди сме, че от началото на календарната година до месец май 2019 г. нашите ученици имат извоювани само от Републикански първенства 11 златни, 11 сребърни и 12 бронзови медали.

Тази проста статистика е показател за добрата основа за нови успехи и сериозен стимул за развитието на подрастващите, които идват след нашите по-големи възпитаници.

Предстои държавният план прием за 2019/2020 г. Какви са тазгодишните промени?

-  За прием 2019/2020г. намалихме бройките за спортовете тенис и вдигане на тежести, защото от няколко години интересът към тях е много слаб и те остават незапълнени.  Увеличени са бройките за акробатика и двата стила борба. Искрено се надявах да се договорим с двата волейболни клуба в Бургас за прием на момчета и момичета в 7 клас, но нещата не се случиха. Останалите спортове – лека атлетика, плуване, худ. гимнастика, колоездене, бокс, запазват досегашните си бройки.

След проведени разговори с ръководствата на водещите футболни клубове в града ни се договорихме през 2019 г.  да се направи само допълнителен прием за 6,7 и 8 клас през месец август. Формира се идея за следващата учебна 2020 година да сформираме една цяла паралелка по футбол, което да доведе до повишаване нивото на този спорта в града. За всички е видно, че футболът е игра, която е изключително привлекателна за младите хора. Нашето желание е да подготвим всички, които искат да се занимават трайно с тази игра, да станат добри състезатели и да попълват водещите футболни отбори в града, да учат в Спортно училище.

Самият аз от години съм свързан с футбола и смея да твърдя, че когато в Бургас имаше футболна паралелка, тогава спортът се развиваше в  добра посока и нивото му в града беше много високо. Имахме бургаско дерби, на ниво А група, за разлика от това, което ни се предлага в момента. Бургас заслужава много повече и това зависи от нас!  

Трябва да подчертая, че в тазгодишния прием е увеличен броя на тези, които искат да тренират активно  баскетбол и обявяваме 6 места, тъй като и мъжкият отбор на „Черноморец” също ще прави прием. Увеличаваме приема и при акробатиката. Ще обявим 9 места, защото след фурора, който направиха Панайот и Мариела, интересът към спорта рязко се увеличи. Това е съвсем нормална реакция и ние трябва да реагираме адекватно към този интерес.

Приемът при художествената гимнастика се запазва на досегашното ниво. Предвиждаме увеличение в броя на децата, които искат да тренират борба. Тя е традиционно силен  за Бургас спорт, на който ние много разчитаме.

Общо казано, правим една паралелка след завършен 4 клас по спортовете баскетбол-6 деца, акробатика-9 деца, плуване-6 деца, художествена гимнастика-5 деца  и една паралелка след завършен 6 клас по спортовете бокс-3, борба-16, колоездене-3 и лека атлетика-4 деца. Екипът на Спортното училище, съгласувано със спортните клубове, счита, че този прием е необходим и ще направим всичко възможно да привлечем децата да учат при нас. Необходимата допълнителна информация, желаещите могат да намерят в сайта на училището или на посочените в него телефони.

Качеството на приема в учебните заведения за бъдещите възпитаници е изключително важно. Какво е то към момента в Спортното училище?

-  Трябва да работим много, за да разбере спортната общественост, младите хора и техните родители, че Спортното училище не е мястото, където трябва да се кандидатства, защото детето е пълничко, малко по-буйно или не му се учи. Основната ни цел е в Спортно училище да влизат деца с интелект, с отлични и  много добри двигателни данни и възможности за развитие в съответния вид спорт. Приемът, който предстои да направим, е звено от цялостната стратегия на ръководството на училището за повишаване на  имиджа му.

За всички трябва да е ясно, че Спортното училище, за разлика от всички останали образователни иинституции, има две основни социални функции: учениците да развиват своя интелектуален потенциал и  да стигнат до нивото на високото спортно майсторство в своя спорт. Считам, че на този етап имаме приемливи условия за постигането на тези цели. В условията на града ни се изградиха нови спортни бази, които използваме за развитието на спортния талант на нашите ученици и мисля, че постигането на още по-високи резултати предстои.

Няма да издам някаква тайна, ако ви споделя, че през месец януари имах среща с кмета на града ни Димитър Николов, проведох разговор и в Министерството на младежта и спорта за изграждане на нова сграда за Спортното училище, която да включва и прилежащи спортни обекти. При реализиране на този проект нашите деца няма да губят време за преход от учебната сграда, в която се обучават сега до спортните обекти и обратно, а това  им коства сериозен физически и времеви ресурс. Ако успеем да реализираме проекта, той ще създаде изключително удобство и  плътност между учебния и тренировъчния процес и нашите деца няма да губят време, сили и средства в пътуване.Те го заслужават!

Практиката на  други спортни училища от страната показва, че спортните бази трябва да са на максимум от 5 до 10 минути разстояние от учебната сграда. Това е най-големият проблем за нашето училище и ако нещата се случат, а аз вярвам в това,  ще имаме възможност да изградим и модерна учебна база с кабинети, в които ще се провежда качествен  учебен процес.

Искрено се надявам изграждането на новата база да започне от следващата 2020 година. За да бъде Спортното училище инкубатор на таланти, захранващ мъжките и женските отбори в Бургас и националните отбори, трябва да има подходящата база за развитие на тези деца. Спортното училище никога не е имало собствена сграда през своето 46-годишно съществуване. Това е мечта за всички бивши и настоящи ученици и преподаватели. Вярвам, че със съдействието на ММС и Община Бургас това ще се случи!

Г-н Костов, всички виждаме как модерните телефони и новите технологии буквално ни поглъщат. Може ли Спортното училище да предложи алтернативно обучение за децата на Бургас?

-  В съвременния свят информационните технологии са обсебили младото поколение и ние трябва да променим  начина му на живот, както и да възстановим липсата на спорта като ценност в  ценностната система на децата. Спортът винаги е бил и ще бъде значима социална функция, която е носила най-много слава и успехи на нашата държава. Спортът  възпитава децата в колективизъм, смелост, решителност, дисциплина, уважение към противника, морално-волеви качества , които в съвременното поколение липсват или са някак недоразвити. Ще ви дам друг пример - често наблюдавам детски футболни мачове и ми прави впечатление, че деца във възраст 12-15 години играят с очила.

Разговарях с техните треньори, които ми споделиха, че десет минути преди началото на мача, децата се занимават с мобилните си телефони. Правят същото и пет минути след края на мача.Сами си представете, какво друго може да правят през останалото време.Това е пагубно за тях и здравето им! Мисля, че е крайно време да насочим вниманието на децата и техните родителите към позитивните ефекти от спорта . Нека тези, които имат добри физически показатели и двигателни качества в съответния спорт, да тренират, а успехите няма как да не дойдат.Спортът е алтернативата на всепоглъщащата ни вълна от информационни технологии.

 В заключение ще се обърна към родителите, които се колебаят за бъдещето на своите деца: „Уважаеми родители, спортистите ни са най-добрата реклама за нашата държава в световен мащаб.Ние от  Спортното училище „Юрий Гагарин” Бургас няма да Ви разочароваме , ако поверите развитието на децата си на нас. Заедно ще направим всичко, за да увеличим спортните успехи и слава на Бургас и България!”