Кабинетът отказа да сключи договори за концесията на 9 плажа. Мотивите са, че договорите са неизгодни за държавата. Губи или печели държавата от концесиите на плажове – интервю на Gramofona.com с председателя на Асоциацията за развитие на дейностите по управление на морските плажове и управител на северния плаж в Бургас Симеон Цветков.

Г-н Цветков, в средата на месеца Министерски съвет реши да прекрати процедурите за концесия на 9 плажа, повече от тях са в населени места. До какво може да доведе подобно действие в разгара на лятото?

Държавата всъщност проведе процедури за 13 плажа. Участниците са спечелили, а държавата отказва да изпълни законовото си задължение и възлага на министъра на туризма да прекрати проведените процедури.

Но ако, не дай си боже, ако тази година някой се удави на някой от тези плажове, кой представител на държавата ще излезе да поеме отговорност за този загубен човешки живот? За мен това, което държавата прави е точната дефиниция за безстопанственост. И тази безстопанственост ще остане ненаказана.

Мотивът на министъра на финансите Асен Василев е, че определените концесионни такси са много ниски и реално държавата не печели от тях.

Ако погледнем реално, при една концесия на плажна ивица, държавният интерес наближава 80-90%. Ако сметнем какво дава концесионерът като такса, като осигуровки, данъци, то интересът на държавата е много по-голям. И ако някой твърди, че нещо такова е неизгодно, е повече от популизъм.

Междувременно, докато държавата отказва да сключи договор за концесии, в същото време продължава да дава плажове под наем. Мога да ви гарантирам, че нито един наемател няма да направи инвестицията, която би направил като концесионер. Недопустимо е да отказваш да сключваш концесионни договори и същевременно да раздаваш плажове под наем на хора, които нямат интерес да създават устойчив туристически продукт.

Концесионер на плаж вече не звучи добре. Защо?

Това, което се случва в последните години е наслагване в общественото мнение против концесионерите. Масово се насажда едно отношение, че концесионирането на плажове се случва само в България и че е нещо лошо, което влияе зле на икономиката и на самите плажове. Напротив – концесионирането на плажовете е дейност, която се развива в цяла Европа. Държавата навсякъде измисля начин, по който да възложи тези дейности на частни субекти. Концесионирането е най-добрият начин на управление на тези имоти. В последните една-две години дори се говори за прекратяване на концесиите. Говори се как ще бъдат наказани лошите концесионери, но никой не се замисля да какво ще доведе едно такова прекратяване на концесиите.

Какво ще се случи?

Първо, концесионерите рано или късно ще си вземат обезщетенията по договорите, които са разписани. Междувременно обаче всичките малки бизнеси, които са разположени по тях и са възложени на подизпълнители ще трябва да бъдат заличени. Този, който има малко заведение или будка за фрешове, ще трябва да го премахне, неговата инвестиция ще бъде заличена. Междувременно държавата ще спре да получава прихода, който получава от всеки плаж. Не само това, но държавата ще бъде длъжна да подсигури тези плажове – да осигури спасители, медицинско обслужване, почистване. Това са разходи, които са много по-големи от самата концесионна такса.

Какъв е разходът за тези дейности на Северния плаж в Бургас?

За Северния плаж разходите по поддръжката на плажа надвишават годишната ни концесионна вноска. Това е едно скъпо и трудоемко занимание. Да не говорим, че има плажове и то доста, които държавата стопанисва, защото не им е намерила стопанин. Всеки, който отиде на такъв плаж може да види как държавата осигурява медицинско обслужване, как държавата осигурява спасители или почистване. Кое от тези три неща е въобще налице и доколко е задоволително като ниво? Да не говорим, че тази година неохраняемите плажове ще бъдат охраняеми, но обществената поръчка, с която спасителите ще бъдат частично осигурени ще приключи в началото на август.

От къде идва тази атака срещу концесионерите?

Атаката, според мен е от няколко неща. Хората масово не са запознати с принципа на концесията и начина, по който се води този бизнес. Какво реално струва на бизнеса да поддържа един плаж. Когато кандидатстваш за концесия има три основни критерия, по които се определя дали ще спечелиш. Това са годишна концесионна вноска, инвестиции и цена на чадъри и шезлонг. Реално погледнато колкото по-голяма е годишната концесионна вноска, колкото повече са инвестициите и по-евтини чадърите и шезлонгите, толкова по-голяма е вероятността кандидатът да спечели. Освен тези показатели обаче има и един друг, който е неизбежен. Това е балансът на интересите. Защото тук става въпрос за едно публично-частно партньорство. Много е грешно да се каже – дадоха този плаж на този. Не, плажовете не се дават на този или онзи. Плажовете са изключителна държавна собственост и ние работим заедно с държавата. Ние сме партньори и ги управляваме, поддържаме, реализираме някакъв приход и плащаме на държавата. Държавният интерес тук обаче идва и от всички данъци, които ще генерира този плаж и се формира от осигуровките, които ще бъдат платени. Този плаж тук, с всичките подизпълнители, с всичките дейности, за които плащаме данъци – дава приход на държавата от поне 1 млн. лева извън концесионната такса.

Колко работни места осигурява Северният плаж?

По мои сметки осигурява около 450 работни места целогодишно. И това е само от този плаж.

Ако на този плаж няма кой да купи чадъри и да ги забие, ако няма кой да ти донесе една вода, когато ти се припие, колко хора ще дойдат да почиват тук? Няма ли тези хора да предпочетат друга дестинация където има заведения, чадъри и шезлонги? При нас, между другото, в тази държава където се говори, цените били високи, никой не прави сравнение с реалните цени по другите държави. В Гърция има места, където чадър с два шезлонга на първа линия струва по 150 евро на ден. В Италия средната цена на чадъри и шезлонги е повишена с 10%, най-скъпите са по 80 евро. Да, има места, на които е безплатно, плажове, които не се поддържат. По северната част на Гърция  е така. Но ако отидеш по курортите им, ще видиш колко е безплатно.

Заговори се и за промяна на принципа на концесиониране. Дори и за това плажовете да се отдават директно на хотелиерите да ги стопанисват. Доколко е удачна такава идея?

На преговорите за коалиционно споразумение  чух едно много интересно предложение. Плажовете да ги дадем на хотелиерите, защото те имат най-голям интерес и ще си ги гледат. Но, има плажове, които се стопанисват от хотелиери, има плажове, от които хотелиерите са се отказали, а има и плажове, на които хотелиерите са се грижили само за зоните пред хотелите си и са допуснали толкова много нарушения, че договорите им са били прекратени. Отделно и самото опазване на плажовете – да твърдиш, че този, който си е построил хотела в миналото на самата плажна ивица има най-голям интерес да го опази, мисля че е комично.