Живко Табаков е общински председател на Движение България на гражданите. Яви се като кандидат за кмет на Бургас на Местни избори 2019 г. Зад гърба си има един мандат като общински съветник. Днес той и трима негови колеги от партията се заклеха в новия Общински съвет. Интервю на Грамофона нюз с Живко Табаков за новия политически сезон.

Г-н Табаков, новият политически сезон започна. С какви стъпки тръгвате към изпълнението на ангажиментите, които бяха заложени в предизборната ви програма?

- Първата и най-важна стъпка e Бюджет 2020. Там веднага може да отразим всички наши желания-повече средства за малките населени места, повече средства за всички социални групи. Трябва да се започне от възрастните хора, пенсионерските клубове, спорта, културата.

Нещо много важно-създаването на комисия за приемане на нов правилник в Общинския съвет. Смятам, че той трябва да бъде променен. От наша страна ще постъпят предложения да има повече възможност в диалога с общинската администрация. Действащият стар правилник бе в посока, когато администрацията има свое становище, Общинският съвет да не може да й отговаря.

Движение България на гражданите излъчи четирима съветници в новия местен парламент, готови ли сте за много работа през следващите четири години?

- През тези четири години смятам, че Движение България на гражданите, колегите общински съветници ще работим неуморимо, както съм го правил досега, за постигане на голяма част от нашата програма.

Бихте ли се обединили с други политически сили, за да сформирате група в ОБС-Бургас?

- Когато говорим за обединение, не е толкова важно създаването на група. По-важно е да има диалог по отношение на програмите и това, което сме поели като ангажимент. Тепърва ни предстоят такива разговори. Имаме естествени партньори, хора, с които сме извървяли този път.

Получихте ли много обаждания от бургазлии след местния вот и какво ви казаха те?

- Получихме много висока оценка за кампанията, която направихме. Знаете, че тя беше изготвена изцяло от бургазлии. Обажданията бяха повече в посока насърчаване и да вярваме, че промяната в Бургас ще тръгне през нас. Всеки един от колегите ми общински съветници също бе достоен да влезе в местния парламент.

 Ще изпълните ли всяко едно от предложенията, които бургазлии поискаха?

- Хората, които ме познават знаят, че съм човек, който никога не се предава. Винаги съм работил за обществеността и ще продължа да го правя в този град.

Сред вас има колеги, с които вече сте работил, но има и много нови лица. Какво е мнението ви за новия Общински съвет на Бургас?

- Моето лично мнение е, че новият Общински съвет ще бъде различен и доста по-конструктивен.