Константин Бачийски е зам.- председател на ПП „Средна европейска класа“ /СЕК/. Самостоятелно или в коалиция ще се явява партията на изборите през април? Готова ли е политическата сила за предизборна надпревара? Блиц интервю на Грамофона нюз

Г-н Бачийски, как партия СЕК ще се яви на изборите, които ще са на 4 април?

Все още не сме взели окончателно решение. Предполагам, че форматът, в който ще се явим, ще стане известен до седмица. Водим преговори и с други политически формации. Имаме покана от около 6, с които да си партнираме. Някои от тях вече сме ги отхвърлили. Има други, които все още подлежат на обсъждане.

По какъв начин ще се определят лицата, които ще влязат в кандидат-депутатската Ви листа?

СЕК не е лидерска партията и решенията се взимат от колективен орган, който се състои от 13 души. Предстои ни заседание, на което всички заедно ще вземем решение как ще се явим изборите през април.

Има ли вероятност да преподпишете споразумение с Обединените патриоти, с които си партнирахте?

 Знаете, че ние не участваме във властта, а единственото, което ни свързваше с Обединените патриоти, бяха каузи, по които работихме. Когато обаче не получаваме подкрепа за тях, за какво тогава да си партнираме?

Както знаете прекъснахме взаимоотношенията с ОП преди почти година, в началото на миналото лято. В случая поводът беше Росенец /бел. ред. скандалът с т.н. „Летни сараи на Доган/.

Кога ще сте готови с кандидат- депутатската листа?

Форматът на явяване и листата се утвърждават от управителен съвет, който се свиква предварително, за да обсъдим обстойно нещата. Ние сме една от много малкото демократични партии, останали в България.  Повечето партии са лидерски и каквото каже партийният вожд, това се случва. При нас това категорично не е така. Решенията при нас се взимат с консенсус, за да може те да бъдат по-балансирани и по-правилни.

Това според Вас ли е правилният начин за взимане на важните партийни решения?

На мнение сме, че колкото и един човек  да е добър в много неща, той винаги може да допусне грешка. Още повече, че той може да сгреши, когато сам взима решение.

Смятам, че затова се допускат толкова грешки в българската политика, защото човек, колкото и да е добър, той не е безгрешен.

В СЕК има различни мнения от няколко души. Това е възможност ние да видим 13-те различни гледни точки, за да изберем най-доброто. И тук вероятността да се допусне грешка, е много по-малка.

Готова ли е партия СЕК за избори?

Партията е в доста добро състояние. До седмица ще обявим как ще се явим на предстоящите парламентарни избори и кои личности ще са кандидат-депутати.