Валентина Вълкова е на 37 години от Бургас. Чаровната дама е големият победител в четвърти сезон на Hell's Kitchen България. Като малка мечтае да стане банкер. От осем години живее и работи в Германия. В момента е втори шеф в ресторант Halferschenke при Chef Christoph Schmma. Определя се като усмихната, силна, издръжлива и щастлива. Хобито й са народните танци и плуването. Едно интервю на Грамофона нюз

Валентина, в момента си в родния Бургас, за да участваш в няколко благотворителни акции. На кого и с какво ще помогнеш?

През следващия един месец ще готвя благотворително на няколко места в Бургас и региона. Средствата, които ще се съберат от всички акции, ще бъдат разпределени за Центъра за хора с увреждания и бездомни животни. Лято е, горещо е и в Бургас е пълно с много туристи, които ще се радвам да ни посетят в различните събития. На 5,6 и 7 август ще се включа в  „Спайс мюзик фестивал“ на Морска гара, където ще готвя вкусно, за да задоволя и най-големите капризи.

На 11 август ще бъда на „Сакса Бийч“ в Бургас, където ще направим кулинарно съботие, на което могат всички да присъстват. Там ще вечерям заедно с победителката от фотоконкурса, който бе обявен на фейсбук страницата ми. Милена Симеонова позна снимката от остров Света Анастасия. Двете ще имаме възможност да се запознаем и тя да опита лично сготвени от мен ястия.

 Едно от най-интересните събития, в което ще участвам, ще бъде на 20 август на Ченгене скеле. Заедно с шеф Камен Костадинов ще сготвим любими черноморски деликатеси/ястия, гарнирани с щипка вдъхновение и ексцентричност. Накрая на вечерта ще "Пеем!" с любимата на бургазлии Тони Димитрова.

Премина ли еуфорията след победата в Hell's Kitchen?

Никога не съм се чувствала специална, защото съм спечелила Hell's Kitchen. Обичам работата си и влязох за участие в предаването с много голяма концентрация.

Кое беше най-голямото предизвикателство в кулинарното шоу?

Както шеф Ангелов казваше, няма скучен ден и всеки един от тях е интересен. Всичко за мен беше предизвикателство, особено самото записване в шоуто.

Как минава един твой ден?

Работните ми дни определено са много повече от почивните. Сутрините ми не започват без чаша от любимото кафе. Животът е толкова кратък, за да не пие човек кафе, което много обожавам. Винаги го пия с вода и мляко. Преди, когато бях първа смяна, ставах в 4:30 часа, 5:10 най-късно тръгвах за работа. Първият ми шеф в Германия купи хотел с ресторант и ме покани да съм втори готвач. Сега там работното време е всеки ден от 14:00 часа до 22:00 часа и вече не се налага да ставам толкова рано.

Каква е Валентина Вълкова в ежедневието и в кухнята?

В кухнята всеки си върши работата и когато кажа, че нещо трябва да се случи по определен начин– то се случва правилно.

Строга съм, но справедлива. Никога не бих потъпкала правата на някого, както и личното му пространство. Всеки един човек заслужава нужното уважение и толерантност към него. Никога не можеш и да накараш някой човек да направи нещо с лошото – винаги трябва да е доброто.

В кухнята не е никак лесно и си има известно натоварване. Работи се под стрес, трябва да приемеш, че там ти си човекът, който изпълнява капризите на гостите, които са седнали отвън. Те са дошли за два часа да релаксират и искат да бъдат обслужени подобаващо. По същия начин, когато аз почивам и искам да отида на ресторант, желая да бъде добре обслужена с усмивка и вкусна храна.

Аз съм от хората, които много обичат да се наслаждават на живота и много обичам хубавата храна.

Шеф Вълкова, как трябва да се храним правилно?

Както вече казах - обичам хубавата храна и винаги залагам на качеството. За мен най-важното е децата ни да хапват наистина здравословна храна и най-вече да не пият енергийни напитки, а вода. Водата е здраве! Фен съм на Атанас Узунов. 6-7 месеца спазвах режима му и свалих 20 килограма, чувствам се много жива и енергична. В този режим ежедневно се афишира да се добавят качествени продукти. Може да ядеш по-малко, но да наблягаш на качествена храната.

Каква е формулата да си успешен готвач?

Няма формула. Има хора, които не са завършили кулинария и пак са много добри готвачи. Едно нещо, което човек обича да прави, то той го прави с любов. Човек функционира постоянно, но нещата му се получават истински само тогава, когато има любов и уважение към това, което прави. Имам голямо уважение към гостите, които идват да се хранят при мен и искам те да си тръгнат доволни, щастливи и усмихнати.

Напрегнат ли е животът в Германия?

Натоварен е. Бургас много ми липсва. За мен това е най-доброто място за живеене. Морето пък е магия.

За какво мечтаеш?

Мечтая за много неща, най-вече за здраве, а всичко останало е постижимо. Целя след време да имам собствен ресторант и е въпрос на време да го осъществя, защото не ми липсва хъс и желание за работа.