Сезгин Хасан Кадил е на 28 години от поморийското село Гълъбец. Кадил е лидер на младежката организация на партията в Поморие и един от най-активно спортуващите хора в региона. Водил е футболните отбори на селата Страцин и Гълъбец. Той е сред 21-те новоизбрани съветници в местния парламент. Кой ще е основният приоритет за най-младия общински съветник в Поморие? Блиц интервю на Грамофона нюз със Сезгин Кадил.

От доста време се интересувате от спорт и тренирате активно. Защо решихте да се впуснете в политиката?

-  Никога досега не бях се занимавал с политика, а основно със спорт, който е и болната ми тема. Като млад човек съм много амбициозен и напорист. Разбрах, че имам какво да дам за развитието на спорта в Поморие. Това ще бъде моят основен приоритет в следващите четири години.

Какво всъщност се случва със спорта на територията на общината?

-  Преди години бях много активно в спортните среди. Тогава имаше футболни отбори в почти цялата община. Сега има само два, единият е в село Порой, а другият в Община Поморие.

Кой е основният проблем, заради който се топят толкова много футболните отбори?

-  Проблемът е свързан с финансирането и това, че няма кой да подкрепя клубовете. Много добре съм запознат проблемите на отборите и като общински съветник ще направя всичко възможно да възродим спорта в общината.

Не спирате да повтаряте думата спорт, защо е толкова важен за Вас и какво искате да покажете на младите хора чрез него?

Без спорт сме за никъде. Спортът трябва да го има, защото той дава дисциплина. Знаете ли колко много момчета тръгнаха да спортуват заедно с мен, а сега вече не ги виждам. Те са по барове, дискотеки, в кафенетата, на телефоните си, пред компютрите.

Какви цели си поставяте, за да направите това, което най-много желаете?

-  За мен е много важно във всяко село да има отбор, както и мини футболно игрище. Това са моите цели, които възнамерявам да реализирам.

Как си представяте спортната среда в Поморие след четири години?

-  Поне 90 % от населените места да имат обособени терени, които да се използват за тренировки. Децата трябва да са навън и да спортуват. Един истински дисциплиниран човек е този, който тренира и спортува.