Севим Али е народен представител от „Движението за права и свободи“ в 44-ия, 45-ия, 46-ия, 47-ия и 48-ия парламент. Зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика. Днес Али бе гост на традиционната церемония по връчване дипломите на абсолвентите от Бургаския свободен университет. За настроенията в парламента и отиваме ли на нови избори? Блиц интервю на Грамофона нюз

Г-н Али, какви са настроенията в Народното събрание към днешна дата? Виждаме, че политическите престрелки не спират…

Днес най-актуалният въпрос е връчването на първия прочувателен мандат на ГЕРБ. Това е въпрос, който с основание вълнува всички български граждани, тъй като за година и половина хората се явиха на няколко парламентарни избори.

Не само избирателите на ДПС, но и всички граждани искат освен стабилно мнозинство в 48-ия парламент, но и работещ кабинет, който да изведе страната ни от кризите, в които се намираме.

Ако до преди година и половина говорихме за ковид пандемия, то в момента най-големият бич пред българското общество, е сериозната инфлация. Ако някой каже, че тя е привнесена отвън, аз ще му отговаря, че това нее  истина. Инфлацията в страните-членки от Европейския съюз е 8, 1%, а при нас е 17,8, почти 18 %.

Това е първото нещо, което трябва да бъде пресечено с редовен кабинет, който да има адекватни политики спрямо българските граждани.

А ще го има ли този редовен кабинет?

Предстои да разберем. Днес се завърта парламентарната рулетка. Според мен шансовете на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ да направят кабинет, са минимални. Знаете, че почти всички партии в 48-ия парламент предварително заявиха своите позиции относно подкрепа, или не подкрепа към кабинет, оглавен от ГЕРБ.

Вторият проучвателен мандат ще бъде връчен на партия „Продължаваме промяната“. Ако президентът реши да връчи третия мандат на третата по големина партия, а именно ДПС, заявяваме отговорно, че както винаги сме се справяли в кризисни ситуации, ще го направим и сега.

Нека припомня, че през 2007 година с мандата на ДПС България стана пълноправен член на Европейския съюз. Нека не забравяме, че България стана член на НАТО отново с мандата на ДПС. Движението за права и свободи има кадри във всички области, и най-важното е, че имаме готовност да излъчим работещ кабинет, който да изведе страната от кризите. Чрез Вас отново благодаря на избирателите на Движението за права и свободи, които за пореден път гласуваха доверие на ДПС.

С какви проблеми Ви търсят хората от област Бургас?

Търсят ме не само избиратели от Движението за права и свободи, но и много жители от Бургаски регион. На всички български граждани проблемите са идентични. В началото на зимния период знаете, че имаше голям проблем с дървата за огрев. Този проблем все още е на дневен ред и чака ссвоето решение. Спешно обаче трябва да бъдат решени и инфраструктурните проблеми в нашата област, които не са никак малко.

Вашата прогноза - отиваме ли на нови избори?

Вероятността за нови избори е много голяма, макар това да не се отразява никак добре на хората. Всички вече искат да има спокойствие, стабилност, предвидимост, а това може да стане чрез решаването на най-голямата от всички кризи в момента – политическата. Чрез решаването на политическата криза, за всички други проблеми ще се намери изход.  

Вашето пожелание към студентите

Успешна рвализация в живота, да бъдат здрави – те и техните семейства и да се надяваме, че хубавото тепърва предстои.