Бургазлийката Кремена Петрова живее от години в столицата. Учила е във Френската гимназия в родния град, след което завършва Софийския университет със специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“. Тя е от самоуките деца на 90-те години като призванието й е да бъде дизайнер. Работи за различни български и чуждестранни издателства, където създава корици за книги. Професионалният й път преминава и през рекламни агенции като в момента е ангажирана със семейния проект за етерични масла в Бургас.

Здравей, Креми! Как започна твоят професионален път?

Здравей! Започнах с направата на корици. И в момента работя само с едно от любимите ми издателства – „Ибис“ . Не само защото работата с тях ми доставя удоволствие, ами и самите хора са невероятно. На този етап от живота си не правя компромис да работя само за да взема някакви пари. ,

Какъв е пътят на създаване на една успешна корица?

За мен перфектна е тази корица, към която читателят посяга веднага. Успешният дизайнер трябва да умее да притъпи своите собствени предпочитания за да може да направи нещо, което да е атрактивно за масата. Трябва да обърна гръб на личните си предпочитания, като примерно минимализъм в моя случай. Хората харесват цветното шареното. Профилът на издателството, с което работя в момента, е любовни романи. Няма как да направя за тях внушението на стандартния преводен роман. Много важна е абсолютната техническа грамотност на дизайнера. 

Има ли корица, която те е затруднила? Как се справяш?

Единствено с много упоритост. Тук дизайнерът преминава зоната си на комфорт. Ставаше въпрос за фентъзи корица, аз не чета този стил. Всъщност не чета и много любовни романи ( смее се ). Случвало се да правя такава корица три месеца и пак да не е както трябва. Накрая се оказа, че татуировките на един от моделите е трябвало да бъдат определени руни.

Работила ли си за чуждестранни издателства?

Правила съм. Започнах, намирайки клиенти в професионален сайт. Първата ми корица струваше 13 долара и аз скачах до небето. Бях толкова щастлива, че мога да направя нещо за някой. След това направих цялата детска поредица. След това се запознах с една ирландка, която днес вече е доста продуктивна. В началото беше доста плаха. С нея започнахме young adult поредицата й. 

След това започнах да работя към друго издателство, работих и в Книжен център „Гринуич“, която беше най-голямата школа за мен. В този период се научих на всичко, свързано с процеса на книгоиздаване. Освен графичен дизайнер, бях и пиар на самата книжарница. 

Не мога да отговаря. Абсолютно всяка корица за мен е вдъхновение и удоволствие. 

А какво представлява семейният ви проект?

МаКаСа е един прекрасен семеен проект. Той започна на шега. По време на екскурзия във Флоренция с брат ми и неговото семейство посетихме магазин за ръчно направени сапуни. Това ги вдъхнови и си казаха : „Бургас е един прекрасен курортен град. Защо нямаме един хубав магазин за био козметика?“.

Първо започнахме с малък магазин в Стария град на Созопол. Този бизнес обаче доста увлича с интересните неща, които можеш да предложиш на хората. В края на първата година решихме да направим и магазин в Бургас. Той предлага всичко за аромотерапията - етерични масла, базови масла.

Какви са предизвикателствата пред вас по време на Ковид-кризата?

При мен нещата не са се променили. Творците в моята област с изградено име нямат проблеми, според мен.

Ако търсиш работа, винаги ще намериш. Въпросът е да преглътнеш малко от егото си. Понеже си име не можеш да правиш визитки на прохождащата фирма, защото няма бюджет.