Лидия Стаматова е на 12 години от Бургас. Само  след месец симпатичното момиче ще порасне с една година. Лидия пее в клуб „Сезони“ при Кина Христова и танцува при Олга Димитрова в „Estrella”. Учи в ОУ „Елин Пелин“. Преди няколко дни участва в конкурса „Сезони“, където получи първа награда в трета възрастова група. Лидия Стаматова е сред най-младите и талантливи изпълнители на българската сцена. Тя е финалист в 1-ви полуфинал на „България търси талант”, а сега участва и в най-новия проект на бургаския диджей Димитър Кирязов „Завинаги“. Въпреки че там Лидия не пее, а играе само роля, младата бургазлийка ще изненада верните си фенове и с нещо ново. Какво е то? За какво мечтае едно 12-годишно талантливо, но още дете? Коя е Лидия Стаматова? Интервю на Gramofona.com с детето-чудо Лидия.

Лидия, в какви конкурси си участвала до момента?

-         В много национални и международни конкурси, като повечето от тях съм печелила. Бях финалист в 1-ви полуфинал на „България търси талант”.

Как се съгласи да участваш във формата?

-         Реших да си пробвам късмета. И много ми хареса.

Какво се случи след участието ти във формата? Къде продължи да се реализираш?

-         Не спрях да пея. Лятото след „България търси талант“ направих лятна среща- първият дебют авторска песен със съдействието на Веселин Добрев, на който благодаря. Съжалявам само, че не я чух в нито един ефир. Затова пък в интернет имаше интерес и съм доволна.

Защо така се получи, че песента не се популяризира?

-         Телевизиите са възприели парчето по по-различен начин. Навявало нещо от  филма „Синьо лято“. За сметка на това фенове ми я слушаха, научиха я наизуст, навсякъде ме посрещат с нея.

Това разочарова ли те по някакъв начин?

-         Не, не, въобще.

Участва в проекта „Завинаги“ на Димитър Кирязов като зае главна роля в клипа. Как се запозна с него?

-         Запознахме се в началото на годината. Човекът, който ни свърза е гримьотър Стилияна Карчева, на която много благодаря. Презентирах нейн грим, след което тя публикува снимките във Фейсбука си, които пък снимки паснаха като визия на клипа, който Димитър Кирязов и екипът му направиха. Така Димитър се свърза с мен.

Какви са близките ти планове?

-         Близките ми планове са свързани с Димитър Кирязов и неговата музика. Тук е мястото да му благодаря, че ме избра за изпълнител на следващата му песен.

Издай нещо за новия проект, който подготвяте?

-         Месец май ще е. Песента много ми харесва, аз имам на нея само един инструментал, който звучи много свежо и готино. Нямам търпение да го изпея.

Какъв човек е Димитър Кирязов за теб?

-         Страхотен. Той е хиперорганизиран и истински професионалист.

С какво се занимаваш през свободното си време?

-         Като всяко нормално дете обичам да излизам с приятели навън. Може да е странно, но обичам да уча, особено по математика.

Изучаваш ли чужди езици?

-         Английски. Искам да науча и италиански, за да отида като порасна при баба, защото тя живее там.

Любими български и чуждестранни изпълнители?

-         Бионсе. От българските обичам да слушам Поли Генова, Мария Илиева, Михаела Филева.

Искаш ли да подръжаваш на някой или да бъдеш самата ти?

-         Много съм малка още, но ми се иска да се доближа до Бионсе, но в същото време да бъда себе си.

Защо? Кое ти харесва в нея?

-         Всичко. Тя е най-добрата. Самата тя-излъчването й, песните, танците, всичко ми харесва.

Музиката ли е нещото, с което искаш да се занимаваш за в бъдеще?

-         Да. Сцената-на нея се чувствам като у дома. Тя е моят втори дом.

 

Не се ли притесняваш когато излезеш на сцената?

-         Не, там съм себе си. Там е мястото, където най-много не се притеснявам.

Имаш ли си приятел?

-         Има човек, на който разчитам, но ще си запазя правото да говоря дотук.

Разкажи ни повече за семейството си?

-         Имам брат, на 10 години. Майка ми е винаги плътно до мен във всяко едно начинание. Най-много искам да благодаря на майка си и баба си, че ме търпят, защото съм много сложна за понасяне.

Коя зодия си?

-         Телец.

Суетна ли си?

-         Да, обичам да се грижа за себе си, тренирам, опитвам се да се храня здравословно. Мама ми помага. Пия вода с лимон за закуска.

За какво мечтаеш?

-         Да бъда актриса, която пее и танцува. Затова и страшно се радвам, че Димитър Кирязов ме покани в „Завинаги“ с роля, без да пея. Беше нещо ново за мен, защото от мен винаги се е очаквало да се усмихвам, а там по сценарий трябваше да показвам страх, да викам и да плача.

 

Има ли някой от близките или роднините ти, който има певчески или актьорски заложби?

-         Двете ми баби са музикални. Едната е пеела народни песни, а другата е свирила на акордеон, но само толкова.

Пееш ли непрекъснато? Вкъщи, в банята, като излезеш?

-         Постоянно, не спирам. Дори сега след интервюто ще се прибера и ще пусна песента, с която ще участвам в „Големите надежди“.

Какви са плановете ти за лятото?

-         Всичките ми планове са свързани с Димитър Кирязов. Летата ми минават вкъщи, като понякога ходя при баба в Италия за десетина дни. Обичам да излизам с приятели навън, ходим и на плаж.

Как приятелите ти възприемат успехите ти? Радват ли се?

-         Искам да благодаря на всичките ми приятели-Валя, Рени, Доника, Вени, на всички, които са до мен и ме подкрепят в това, което правя.

А близките? Родителите ти как реагират на успехите ти?

-         Брат ми не се занимава много с мен. Той е футболист и него го вълнува спорта. Баща ми е много доволен от мен, но мама е пряко обвързана с мен. Мама е най-уникалната, но аз постоянно съм й на контра без да искам, трудна съм.

Не се ли изморяваш?

-         Не, за мен това ми носи удоволствие.