Румен Мончев е собственик на хотел “Голдън Ина Румба бийч” в Слънчев бряг. Един от малцината, които поемат риска и предизвикателството да работят целогодишно.

Има ли интерес от страна на туристите през зимните месеци в Слънчев бряг и какви са очакванията за предстоящото лято? Интервю на Грамофона нюз

Г-н Мончев, в каква посока трябва да бъдат насочени усилията на бранша, за да стане курортът Слънчев бряг целогодишен?

Много неща могат да се направят. Въпросът е, че ние нямаме условия да направим така, че хората да дойдат тук. Усилията трябва да се състредоточат в посока повече хотели да работят. Проблем е това, че всичко в този сезон е затворено и реално нищо не може да привлече гостите за зимата.

Какво предлагате да се направи, което да е като магнит за туристите през зимата?

Вътрешните басейни са малко, нямаме минерална вода, магазините са затворени. Трябва да има атракциони. Темата е много болезнена не само в България, но и в целия свят, защото зимните курорти са си зимни, а летните – летни.

Не може само един или двама души да отворим базите си и да направим, или променим нещо. Трябва да има стратегия и държавна концепция за развитието на Слънчев бряг през зимата. Такова нещо няма и никой не е обръщал внимание през годините. Нали разбирате и че няма как тази промяна да стане от веднъж.

Какво трябва да направи държавата, и по-конкретно туристическото министерство?

Да изготви планове и да каже какво, къде ще има, да се даде посоката. Ние като хотелиерчета се стараем да работим, но когато всичко друго е затворено, просто няма как да привлечем хората.

По мой спомен предни години много румънци идваха за коледните празници в Слънчев бряг. Имаше ли чужденци сега?

Имали сме чужденци, на самия празник пак имахме гости, приятели, но това е изключителна загуба за нас. Ние работим, както се казва, за спорта, за да поддържаме форма. Истината е, че и много от базите са само летни и нямат условията за тези месеци, а да не говорим, че нямаме никаква помощ за развитие на туризма откъм страна на персонала.

Държавата не подготвя кадри и казва, че това е наша работа. Особено сложно бе през последните три години, когато никой не обърна внимание на нищо. Буквално ни оставиха да се оправяме, както можем.

Имате ли по-специални очаквания за предстоящия летен сезон?

Интерес към Слънчев бряг винаги е имало и то голям. Засега резервациите вървят що-годе успешно. Разликата сега обаче е, че предходните години сме получавали и заплащане, докато тази година има само интерес, което никак не ни успокоява. Ето, миналата година приключихме с почти 20 % увеличение на парите, но големият проблем беше, че имахме и 40 % инфлация в нашите продукти.

Хората са ужасно пристенени, а за да отидете на почивка, вие трябва да имате пари, да отделите средства, да сте спокойни и щастливи. Всички смятахме, че в бъдеще стандартът на хората ще се равнява в по- свободното време и как то се използва. Стратегията на човечеството е в посока как да се използва свободното време.

Свободното време обаче изисква да имаш и свободни средства. А това пресиране, което се получава в момента на хората и никой да не знае какво ще стане и какви пари да си отдели, не е никак добре. И аз ги разбирам хората! Вие видяхте какво беше покрай двете години на ковид, а за капак сега и войната. Лошото е, че няма перспектива!