Черноморските отбори са неспособни на партньорски коалиции, смята директорът и старши треньор на ФК Созопол

Директорът и старши треньор на Созопол Румен Димов не е оптимист за феърплея във Втора лига. Той смята, че форматът трябва да е с минимум 18 отбора, както и че идеята на БФС за участие на дублиращи тимове е добра, но е опорочена на местна почва. И още: че черноморските участници във Втора лига не са способни на дружески коалиции.

„Небесносините”  играят трети пореден сезон при професионалистите на второто ниво на българския футбол. В историческия си дебют през сезона 2013/2014 г. тимът се класира шести, а миналия сезон- четвърти.

Созопол започна настоящия сезон със загуба с 0:2 от ЦСКА София-2 у дома, последва реми 0:0 при визитата на Витоша Бистрица, след което победа на собствен терен над Лудогорец-2 с 2:0.

Румен Димов споделя своите досегашни впечатления в интервю. 

Г-н Димов, с какъв процент от потенциала си игра Созопол в първите три кръга?
- Стартирахме сезона с физически проблеми, получени в края на миналия сезон на някои от основните футболисти и това се отрази на цялостната подготовка преди сезона. Тези футболисти постепенно започнаха да се включват пълноценно в спортно-тренировъчния процес на отбора, така че смея да твърдя, че в момента сме готови на 40-50% от нашите възможности. Но с всеки изминал ден ние ще вдигаме качеството и се надявам по-скоро да достигнем най-високото си ниво.

Какви изводи могат да се направят от резултатите във Втора лига до момента?
- Започнахме със загуба от ЦСКА, но в този двубой доминирихаме, контролирахме играта, владеехме в процентово отношение в пъти повече топката, създадохме 7 чисти положения пред вратата на противника, но не успяхме да отбележим първи гол, а ЦСКА с първата си контраатака в 26-ата минута успя да поведе в резултата и по този начин да ни дебне на грешки, което е нормално, когато ние вихрено атакуваме и се оголваме, макар и да умеем да играем организирано в двете фази на играта. Въпреки загубата съм изключително доволен от динамиката и скоростта, с която играхме. Във втория кръг гостувахме на Витоша Бистрица и завършихме 0:0, което е справедлив резултат с оглед развоя на двубоя. В него отново ние трябва да съжаляваме повече, тъй като имахме няколко положения за отбелязване на гол. В третия кръг бяхме безапелационни победители и надиграхме категорично отбора на Лудогорец 2. Прави впечатление и постепенното покачване на нивото на отбора.

Как ще коментирате тоталната разлика в съставите, с които дубълът на ЦСКА-София излезе срещу Созопол в първия кръг и Царско село във втория?
- Винаги съм твърдял, че това е една добра идея на футболния съюз за участието на втори отбори от Първа лига, но неправилно обмислена и приложена в сегашния си вид. И тъй като обичаме да гледаме развитите футболни първенства, където е приложен този модел, веднага давам пример как там има строги правила, по които се играе и не се съобразяват с това дали първият отбор играе в деня на мача на втория отбор, не се изчакват срещите на първия, за да се определят датата за игра на втория отбор и пример за това е изминалият кръг в Португалия, където втория отбор на Бенфика игра в един и същ ден с първия отбор, като двубоят на едните бе от 16:00 ч., а другият игра в 22:00 ч. По този начин съставът на групата на „Б” отбора за кръга не се влияе от това кой футболист участва с „А” отбора, кой е играл и кой не е играл. По същия начин се практикува и в Холандия, която толкова обичат да дават за пример на втори отбори, в Испания и другаде. За разлика от някои, аз достатъчно отблизо следя футболните първенства и съм добре запознат с правилата и начина на игра. Най-трудно за всеки един треньор от Втора лига е, когато му предстои мач срещу „Б” отборите. Цяла седмица се гледат видеозаписи на противника, но до последния момент или по-точно един час преди мача той не знае състава на противника и по този начин не може с точност да определи стратегията на неговия отбор за дадения мач, за дадените статични положения и за други елементи от играта. С включването или невключването на някои от основните футболисти от първия отбор, „Б” отбора може да влияе на класирането в групата.

Оптимист ли сте за феърплея във Втора лига?
- Категорично не.

Одобрявате ли формата с 16 отбора в бившата "Б" група?
- При положение че директно отпадат 4 отбора, форматът на групата трябва да е минимум 18 отбора. ФК Созопол бе единственият отбор, който на срещата с холандските представители и БФС за рестарт на първенствата и начина, по който да се провеждат, гласува освен пълните кръгове да има и плейофно разделение на групата, т.е. полският модел на втора лига, който е и най-добре разпространеният в Европа. По този начин след изиграването на 30 кръга групата се разделя на две осмици и се играят плейофни двубои, които определят влизащите и изпадащите. За мен е необходимо да се изиграят минимум 36-38 мача на футболен сезон, за да е пълноценно представянето на футболистите в отделните отбори.

Софийско и Черноморието имат най-много отбори във Втора лига. Възможни ли са партньорски коалиции?
- При черноморските отбори никога не може да се случи това нещо. Познавайки ръководителите на тези отбори, съм категоричен, че това не може да се случи, а и не трябва. За софийските не знам.

Созопол отговаряше на всички изисквания за участие в Първа лига, но отказа. Защо?
- ФК Созопол е клуб, който е стъпнал здраво на земята. Ръководството в лицето на моя милост и президента Панайот Рейзи знае икономическите, финансовите, спортно-техническите възможности на отбора, на града и реално преценено ние решихме да не избързваме с влизането ни в първа лига, а да до развием докрай нашия 5-годишен план за развитието на клуба и по този начин да си построим къщичката, така както трябва да бъде и както ние желаем да изглежда.

Планира ли се разширение на клубната база този сезон?
- Да. Следващото нещо, което трябва да направим, е да подобрим и разширим тренировъчната база на отбора с изграждането на естествени и изкуствени помощни терени.

Кога ще е готово новото осветление на "Арена Созопол" и може ли да очакваме международни двубои тук?
- И в момента то се изработва, така че до 1 септември трябва да вдигнем луксовете, т.е. силата на осветлението, до изискваните от ФИФА и УЕФА, за да се провеждат футболни мачове в късни часове тук.