Интервю на Gramofona.com с изпълнителния директор на ФК „Созопол“ Румен Димов.

Г-н Димов, на какъв етап е футболният клуб на Созопол?

- Навлязохме в новата стратегия, а именно в рамките на 5 години да преминем и най-високото ниво във футболната йерархия-Висшата лига. Нашата преценка е, че ние сме готови, но все пак решихме да не избързваме.

Важното е местните деца да могат да спортуват и да не мислят за глупости. Разликата между тези деца, които спортуват при нас и тези, които се занимават с други неща, е огромна. Крайният резултат е, че спортът учи децата на всичко, а и родителите им са много доволни. Ние изграждаме мъже и повечето деца се радват на това. Самите те привличат и други свои връстници.

Трудно ли футболистите преглъщат загубите?

- Изразът „на всяка цена“ го избягвам. В крайна сметка след една среща има победители и победени. Може да си дал всичко от себе си и да загубиш, но въпросът е да бъдеш доволен от това, което си дал.

Какви съвети давате на вашите футболисти извън спорта?

- Футболистите много добре знаят, че имат режим на хранене, тренировки и почивка. Преминал съм през всички етапи на футбола и съм се сблъсквал с много ситуации.

Наблюдавам развитието на синовете ми. Единият е на 18 години,  другият на 14. И двамата си имат приятелки. Те са млади хора и през почивните дни имат нужда да излязат и да се повеселят. Спортистите не трябва да прекаляват, защото на следващия ден ще тренират.

В едно семейство е много важно човекът до теб да не те кара да избираш. Думичката „ти предпочиташ това повече от мен“ никога не трябва да се казва от половинката. Спортистът обича човека до себе си, но и режима си. Второто учи на характер и дисциплина.

Футболистите от Созопол или от съставните селища са повече в клуба?

- Повечето деца са от Созопол. Ние сме малък град и в него има едно училище. Всеки един набор има около 30 деца. От тях 15 са момчета, а другата половина момичета. От 15-те момчета обаче не може да се състави цял един отбор. Няма как всички момчета да са футболисти. За един набор трябват 23 души. Цифрата можем да попълним ако имаме по 5-6 деца от всеки набор от Созопол плюс тези, които искат и могат да се развиват от населените места.

Наскоро споделих на кмета и на директорката на училище идеята си за разкриване на спортна паралелка. Деца, които са талантливи не само във футбола, но и в други спортове, да бъдат в един клас. Спортистите често пропускат часове заради състезания, но когато се направи подобен режим на обучение, ще им е по-лесно.

Мислили сте върху създаването на женски футболен отбор в Созопол?

- В силно развитите страни женските футболни отбори са доста напреднали. Един женски отбор се прави от момичета , които тренират други спортове, но допълнително се пренасочат към футбола. Ние сме малък град и няма толкова деца, а и спецификата при момичетата е осезателна.