Румен Боев е член на Висшия съдебен съвет. Интервю на Gramofona.com с Боев по повод слуховете за закриване на съдилища в България.

Г-н Боев, категорично отхвърлихте слуховете, че съдилища в България ще се закриват. Може ли хората вече да са спокойни?

-  На никой от нас не ни е минало през ума, че трябва да закриваме институции. Много е важно хората да се успокоят, а оптимизирането на съдилища не означава закриване.

Имаше ли прокурори, които искаха закриване на съдилища?

-  Тук на територията на Бургаска област - не, но в Апелативен район - Пловдив имаше прокурори, които казаха, че в техния регион може да се оптимизира.

Окръжният прокурор на Кърджали каза, че за него е по -добре да има обща прокуратура в Момчилград и Кърджали. По думите му те можели да си останат по места, защото в тях работели по 6 или 7 души. Трима като отидат в разход, двете прокуратури закъсват. Ако е една обща 12 или 14, останат ли 9 души, винаги могат да вършат работа.

В такъв случай какво следва след като сте категорични, че съдилища няма да се закриват?

-  След приключване на всички срещи ще седнем в Съвета, ще обобщим от всички колеги становищата, ще се съобразим с всички писма, и сигнали, които са ни изпратили от общини, бизнес и обществени организации и ще го поставим за размисъл пред нас, пред Министерството на правосъдието, пред всички гилдии – ние имаме нотариуси и адвокати, с които работим. Това е цялата правна общност, която се занимава с всички проблеми и ще мислим за по нататък как да постъпим. Моето становище е, че съдиите трябва да са си на места.

Каква ще е политиката на ВСС?

-  Политиката ще е безкрайно гъвкава. Ние и затова сме в тази много начална фаза, да видим с какви предизвикателства се срещаме и в същото време да видим и друго - дали при една по-голяма мобилност, много голямо използване на магистрати там, където има нужда, няма да сме по-полезни на обществото. Нашата престъпност слиза в големите градове.

Колегите в Хърватия са ги обмислили тези неща и са обединявали съдилища там, където няма да се усети разделение. Но пък да имаме лукса да поддържаме две администрации в пълната им цялост през 10 километра, хайде да не казвам какво е становището на финансовия министър. Правосъдната ситема не може до безкрай да е разточителна.

Носеха се слухове, че съдът в Царево ще бъде закрит и слят с този в Малко Търново. Промени ли проблемът с бежанците тази реформа?

-  Много сериозно го промени. Това е много голяма тежест за магистратите. Виждате, че изведнъж трябва да се обработват дела и в този случаи ние изключително много трябва да внимаваме да не се месим в работата на Гранична полиция. Тя ще си ще изкара дела, но някои трябва да ги обработи.

Това поставя и един друг въпрос – за мобилност на магистратите. Защото ако сега например в Малко Търново потрябват още 5 съдии или 5 прокурори, процедурата за командироване е сложна, т.е. мобилността е един много важен елемент. Това поставя и въпроса какво ще правим с военните съдилища и дали трябва да ги пипаме при тази международна политическа обстановка - не дай си Боже утре мобилизираме армия?

Ако сега натискът от бежанци е тук, утре какво правим с цялата ни Южна граница, с Гърция? Все пак една голяма част от бежанците са там, особено като нямаме ограда.