Проф. д-р Севдалина Турманова е едно от най-ярките лица на науката в Бургас. Тя е дългогодишен преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, с над 25-годишен стаж в системата на висшето образование. Ръководи успешно регионалното представителство на БАН в област Бургас. За своя страст определя химията, а изследването на полимерите са нейна кауза. Професор Турманова е сред подръжниците на идеята за минимизиране употребата на пластмаси и възпитаване на отговорно поведение към тези продукти, с което да се прояви реална грижа към морето и здравето на човека.

Нейни научни трудове са публикувани в списания в България, САЩ, Великобритания, Германия, Унгария и др. В последните 4 години е заместник областен управител, а ресорите за които се грижи са социални дейности, образование и здравеопазване. Част е от редица социални проекти и благотворителни каузи, както и един от хората, които упорито работеха за създаването на Медицински факултет в Бургас. Днес проф. Турманова празнува рожден ден. Интервю на Грамофона нюз.  

Проф. Турманова, кой е най-големият ви успех в личен и професионален план?

-  Наистина се чувствам успяла и щастлива, защото професионално се реализирах в сфера, която сама избрах, водена от голям интерес и любопитство. Удовлетворение е работата да бъде и твое хоби.

Химията е наука, която ти дава възможност да бъдеш част от иновации полезни за околните, особено днес, когато светът се задъхва от пластмаса и вредни продукти. Гордея се с моите докторанти и вече изградени млади учени, които работят в Университет "Проф. Д-р Асен Златаров". В личен план имам своето семейство, което е най-голямата ми опора и стимул да се развивам.

Ръководител сте на регионалния академичен център на БАН в Бургас. Превърна ли се Бургас в град на науката?

-  Първото регионално представителство на БАН беше открито именно в Бургас, нещо с което много се гордея. През последните години градът ни все повече се налага като образователен и научен център. Домакин сме на множество форуми в областта на техническите, природните и обществени науки, докладите, от които се реферират в престижните научни бази данни.

Малък пример за това са провеждащата се в Бургас за трета поредна година Международна конференция по дигитализация на културно и научно наследство, Международната научна конференция на Софийския университет "Културното наследство на Странджа - богатство, рискове и проблеми".

Благодарение на изграденото сътрудничество между Община Бургас, Областна управа и Българската академия на науките през следващата година в Бургас ще започне работа изнесена лаборатория на Института по математика и информатика при БАН.

Тя ще се занимава с дигитализация и технологии за е-общество. В лабораторията ще работят учени от Бургас, а главната цел е тя да служи за база за изграждането на млади учени и налагането на града като водещ IT хъб. Имаме с какво да се гордеем и какво да надграждаме.

Водач сте на листата на ГЕРБ в града. Защо решихте да се впуснете в политиката и да станете общински съветник?

-  Общественият живот винаги ме е вълнувал. Никога не съм била безразлична към случващото се в града и в страната. Политиката е начин да бъдеш част от промените, в които вярваш, възможност да допринесеш с опит и знания. За мен тя е възможност да дам. Вярвам, че политиката и самоуправлението са нужните инструменти, с които ще постигна още по-голям успех за превръщането на Бургас във водещ център за образование и наука.

Ще работя за продължаване в тази посока, защото трябва да се инвестира в образованието на младите хора, в привличането на високотехнологични  компании, които да развиват своя бизнес тук. Затова ни е нужен добър диалог и активна съвместна дейност между образователни структури, местна власт и частен сектор.

Какво ви казаха близките, когато разбраха за решението ви?

-  Разбирам семейството като среда на подкрепа и близост и винаги това е било поведението ни един към друг. Работата ми, която се разпростира между университета, администрацията, науката и неправителствения сектор, често краде от времето ми за най-близките, но те са до мен и аз съм им благодарна.

Кое е любимото ви място за отдих?

-  Родена съм край морето и се чувствам свързана с него. Всеки морски човек може да разбере за какво говоря. Но наравно с него обичам и планината. Имаме прекрасна природа, не мога да определя конкретно място за любимо, но определено за пълноценен отдих разбирам време прекарано сред природата.

За какво мечтаете?

-  Мечтая за най-обикновени неща - за здраве, за време с любимите ми близки, за спокойни дни и щастливи хора около себе си.