Проф. д-р Магдалена Миткова е ректор на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Трето поколение бургазлийка. Завършила е университета със специалност „Технология на основния органичен синтез и горивата”. Как университетът се справи по време на коронакризата и кои са най-търсените специалности? Интервю на Грамофона нюз с проф. Миткова.

Проф. Миткова, как се справиха студентите с онлайн обучението си по време на коронавирусната криза?

Условията, при които започна обучението, бяха много неочаквани и стресиращи както за преподавателите, така и за студентите. Само за около седмица преподавателите успяха да организират студентите, а те да се преустроят и да започнат обучението си в електронна среда. То протече различно – едни работиха в класна стая, а други получаваха своите задачи и отговаряха по електронен път. Струва ми се, че успяхме да стигнем до всички студенти, така че те да получат своите материали и да могат да се подготвят за изпитите си.

Срещнахте ли трудности по време на преподаване, изпити или сесии?

За нас най-притеснителното беше това, че ние не знаехме, а и никой в страната не знаеше как ще се развива ситуацията с коронавируса. Първата заповед на здравния министър беше за един месец, след това следваше продължение. Очакваното известно разхлабване на мерките след 15 май ни даде възможност да направим график, как трябва да протичат последните две седмици от месец май.

До 13 май бяха взети лекциите по различните дисциплини. След това имаше две седмици, в които се проведоха най-неотложните практически занятия. Не всички специалности обаче влязоха в практически занятия. На 13 май всички зали, лаборатории и работни кабинети бяха обработени с нов немски нано препарат, който ни гарантира 1 година дезинфекция на обработените повърхности. Създадохме безопасна работна среда в университета.

Част от студентите бяха решили, че всичко трябва да бъде онлайн, но не можеш да получиш компетенции само когато си пред компютъра. Аз винаги давах  този пример, как една бъдеща медицинската сестра не може да се научи да слага абокат или инжекция пред компютъра. Тя трябва да се научи на макет, а той се намира в университета. Разбира се, някои студенти се страхуваха да дойдат, писаха, че имат болни родители, които евентуално биха могли да заразят, но в края на краищата всеки направи своя избор.

Ние дадохме възможност на преподавателите да изберат начин за изпитване на студентите. Там, където дисциплините предполагат да има изпит в електронна среда, преподавателите изпитаха студентите така. Но там, където и едните, и другите трябваше да се видят очи в очи, те бяха в присъствена среда. Съответно това се случваше в големи зали, с нужната дистанция помежду им, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Кои са специалностите, към които младите хора се насочват най-често?

Вече имаме 18 професионални направления и всяко от тях е в различна област и по различен начин привлича своите студенти. Засега медицинските специалности са с много висок рейтинг, специално за лекари, медицински сестри, акушерки. От тази година имаме нова специалност-лекарски асистент.

Високо рейтингови са ни и педагогическите специалности. При тях 5-6 души се борят за едно място. Забелязваме също „възраждане” на техническите специалности. Компютърните системи и технологии и софтуерното инженерство вече няколко години се радват на изключителен интерес. Все повече студенти започнаха да се обръщат към химическите специалности, които са трудни. Електрониката и електротехниката са също много добри инженерни специалности.

Кандидат студентите ни могат да кандидатстват и по новата специалност – медицинска електроника. Все повече в нашите здравни заведения има апаратура, която се използва от лекарите, но тя трябва да се обслужва технически от инженери. Всички наши специалности са насочени към получаване на знания и умения, които в последствие са много приложими.

Как един университет като вашия се справя финансово по време на пандемия?

Справяме се с определена организация. Много сериозна финансова дисциплина има в университета, така че да могат да функционират всичко дейности, без да има неглижиране или спиране на някои от тях.

Какво споделяха с вас преподавателите и трудна ли им беше работата в електронна среда?

Те са герои, защото направиха възможна електронната форма на обучение. Нашите преподаватели за много кратко време успяха да влязат в системите. Голяма част от материала по дисциплините беше качен на електронната платформа Блекборд. Предполагам, че Академичният съвет ще приеме решение от септември месец всички дисциплини да имат материали в Блекборда, за да сме този път готови за непредвидени ситуации. В цял свят дистанционното обучение набира ход. Според мен то може да бъде ефикасно само за определени професии. Дори и при дистанционното обучение, за някои специалности трябва да има поне 20-30 % практически занятия.

Какво сочат данните - успяват ли бързо завършващите да си намерят работа, след като завършат университета?

Според мен успяват. Единствено в туризма тази година има затруднение, защото цялата сфера изпадна в неблагоприятно положение.

Как протича обучението в гордостта на Бургас – Медицинския факултет?

Перфектно бих казала. Първата година нашите студенти успешно положиха своите  изпити и ние се гордеем с тях. Те показаха много добри резултати и тук искам да кажа, че те се обучават в най-добрите практики. Примерно, микроскопите в нашите зали са изключително модерни и в момента студентите виждат най-доброто, за да излязат оттук идеално подготвени. Наесен ще имаме отново 40 първокурсника специалност медицина. Наистина сме много щастливи, че обучаваме такива кадри, а цял Бургас е горд и ще очаква първите лекари, възпитаници на своя медицински факултет.