Проф. д-р Магдалена Миткова е ректор на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Трето поколение бургазлийка. Завършила е университета със специалност „Технология на основния органичен синтез и горивата”. Преди дни академичният съвет на държавния ВУЗ взе решение да направи парично дарение за УМБАЛ-Бургас. Какво ще бъде закупено със сумата и защо университетът реагира светкавично на призива на здравното заведение? Интервю на Грамофона нюз с проф. Миткова.

Проф. Миткова, на каква стойност е дарението, което университетът направи за УМБАЛ-Бургас и защо реагирахте толкова бързо?

Всъщност държавният университет няма право да дарява, но лабораторията по математична химия на проф. Ованес  Мекенян, която работи със собствени приходи, може да дари средства. Затова проф. Мекенян предложи сумата от 100 000 лева, които пари са от научни разработки с големи фирми, да отиде за закупуване на мобилен рентгенов апарат и няколко монитора за проследяване на състоянието на пациентите с коронавирус.

С парите, които останат, ще се закупят и предпазни маски. Реагирахме толкова бързо, тъй като университетът е задължен на бургазлии, защото бургазлии му помогнаха с построяването на медицинския корпус. И сега, когато Бургас се нуждае от помощ, университетът може да му я предложи.

Какво по-точно представлява мобилният рентгенов апарат и как той ще помага на заболелите от коронавирус бургазлии?

Това е преносим рентгенова апарат тип „Кугел”. Той може да се мести до леглото на болния и на място да се правят рентгеновите снимки. УМБАЛ-Бургас притежава рентгенов апарат, но за да се заведе болният до рентгена, той трябва да премине през коридор, в който е възможно да има контакт с други болни.

Именно затова този рентген ще се ползва само от заболелите с коронавирус бургазлии на УМБАЛ-Бургас, по начин, по който да може да ги обслужва на място. Така и медицинският персонал ще бъде спокоен.

Кога апаратът ще е на разположение на бургаските лекари?

Предполагам, че до две седмици апаратът ще бъде доставен.

100 000 лева не е никак малка сума. От какво ще се лиши университетът, за да може да помогне?

Лабораторията ще се лиши от някои средства, но колегите с много добро чувство са решили да помогнат. Разбира се, това са средства, които колегите изработват с ръцете си, т.е. те ще се лишат от заплати, ще се намалят постъпленията.

Имайте предвид обаче, че лабораторията има заделени пари, които използва за допълнителни проекти. Вероятно и от тези пари ще бъде лишена донякъде лабораторията. В крайна сметка ние ще се справим.

А в подходящо време ли се появи Медицинският факултет, с който много се гордеете?

Да, тази криза показа колко е необходим този факултет, колко са нужни кадрите му. Необходим е и другият факултет-по Обществено здраве и здравни грижи, където се обучават медицинските сестри, акушерките, бъдещите фелдшери.

Университет Проф. д-р Асен Златаров” помагал ли е и друг път на Бургас?

Никога не сме имали такава извънредна ситуация и за първи път помагаме. Университетът със своя научен капацитет ще помогне на Бургас там, където има необходимост. От община Бургас се обърнаха към нас да помогнем и в друга сфера, и в момента правим разработка на дезинфектанти.