Проф. Христо Бозов е управител на Комплексен онкологичен център – Бургас от 2018 год. Интервю на Грамофона нюз с проф. Бозов след участието му в четвъртата конференция по национално здраве, провела се преди дни в София.

Проф. Бозов, оглавихте  българското научно дружество по обществено здраве /БНДОЗ/. Предизвикателство ли е за Вас новата длъжност?

Предизвикателство е, защото съм доста зает човек. Приех тази отговорност от гледна точка на това, че тя е признание и за нашия университет „Проф. д-р Асен Златаров”, и за града.

За първи път човек от Бургас оглавява научно дружество, а то има голяма тежест, защото обединява всички факултети по обществено здравеопазване в страната.

Тези факултети в България са 7, а в дружеството членуват 282 души. Отговорността е голяма!  Надяваме се още от следващата година да увеличим броя им и да имаме по-стойностна научна продукция.

Какви теми разисквахте с останалите медици по време на общото събрание на БНДОЗ?

Това е четвъртата национална конференция по национално здраве, в която участваха всички факултети по обществено здраве в страната. Те са в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, а сега и новите членове - Бургас и Благоевград. Бургаският екип бе в състав проф. Сотирова, проф. Петкова, доц. Гончев и доц. Караджова. 

Представихме няколко доклада. Единият от тях бе за заболеваемостта сред медицинския персонал по време на пандемията от коронавирус, съвместно с проф. Янакиева от Медицинския университет в София и доц. Димов от ВМА, който е секретар на Националния оперативен щаб.

В тези доклади показахме, че в България и по специално в Бургаска област, се вземат всички необходими мерки за справяне с епидемията по отношение на медицинския персонал. Цифрите показват, че в началото на коронавирусната инфекция е имало ръст от 10-11 % на заболял медицински персонал. Пикът е бил през юли, след което през август и септември се забелязва спад до около 5 %.  

На база на събраните данни от медиите и националния информационен портал, установихме че резултатите са много добри след взетите мерки, включващи по-добро екипиране и спазване на трите Д-дезинфекция, дистанция и дисциплина.

Какво друго, свързано с коронавируса, успяхте да обсъдите на срещата в столицата?

Обсъдихме готовността за втора вълна. Българското научно дружество по обществено здравеопазване направи предложение да участват и специалисти по обществено здраве, защото това е един много тежък проблем на общественото здраве – както грипната епидемия, така и тази с COVID-19.

Ще има ли по-специални изисквания към бургаските медици, предвид започването на есенния сезон и вероятността от задълбочаване на коронавируса?

Бургаските медици трябва да спазват всичко, което се препоръчва от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, както и да се работи в синхрон между отделните институции, които имат отношение към справянето с този проблем- Спешна помощ, лечебните заведения, РЗИ, Общината.

Действията на всички тези институции вече бяха доказани през изминалите  месеци. Всички ние имаме един значително придобит опит в справянето с тази много опасна инфекция. Засега Бургаска област се движи сравнително добре спрямо останалите области в страната.

В един от докладите сте направили обзор на обученията на парамедици в Бургас. Какво постигнахте чрез тези курсове?

Другият доклад, който представих бе за обучение на парамедици в условията на спешна помощ. Съвместно между КОЦ-Бургас и Факултета по обществено здраве и здравни грижи на „Проф. д-р Асен Златаров” бяха подготвени 2 групи от по 36 парамедици, които получиха удостоверения за втора степен.

От есента на миналата година до лятото на тази представихме един друг проект за следдипломно обучение, по който бяха обучени още 16 парамедици, но  вече в най-високата четвърта степен. С подкрепата на община Бургас, която финансира обучението на 10 от тях, смятам, че помогнахме за недостига на кадри в бургаската спешна медицинска помощ.

Започнаха ли вече работа на терен обучените парамедици?

Да, първите от тях вече работят. Ние ще продължим с тези курсове за следдипломно обучение, които са в рамките на два семестъра, 1000 учебни часа и се водят от 32 преподаватели, повечето от които са от бургаските лечебни заведения.

Ефектът от тези обучения е прекрасен и създава голяма помощ за бургаското здравеопазване от цялата област. Надявам се в следващите години да можем да обучаваме и кандидати за парамедици от силовите ведомства – от МВР, жандармерия, пожарникари, които така или иначе отиват първи на инциденти и могат да оказват квалифицирана медицинска помощ.

Добрата новина от конференцията е, че догодина в Бургас ще се проведе Пета юбилейна конференция на БНДОЗ. Благодарение на отличните придобивки, които имаме в града – Конгресен център, Морска гара, хотелска част и заедно с възможностите за научна дейност, се надявам да сме едни от добрите домакини.