Исмаил Осман е кмет на община Руен. Каква бе равносметката за изминалата година и пред какви трудности е изправена администрацията за 2023 г? Интервю на Грамофона нюз

Г-н Осман, какво успяхте да изпълните през 2022 г и какво остана за довършване в настоящата година?

След двете тежки ковид години, 2022 година също не бе от най-леките. Още в началото на изминалата година изпитвахме много големи затруднения по отношение на късното приемане на републиканския бюджет.

Докато той влезе в сила дойде месец април, след това възложихме проектиране по отношение на инфраструктурните ни проекти, което обаче отнема повече време, минимум 3 месеца.

 Последва разглеждане от главния архитект и чак тогава издаването на строителни разрешения. Едва тогава се пускат обществените поръчки, които също траят около 3-4 месеца, ако няма обжалване в КЗК и ВАС, и тя годината си отиде.

Какви са очакванията ви за началото на новата 2023 година?

Държавният бюджет и тази година не се прие и действието му бе удължено до края на март тази година. Това е много голям проблем за повечето общини, защото нито една не може да планира какво ще направи през настоящата година, защото не е ясно колко пари ще получи от държавния бюджет.

Има общини, които разбира се разполагат на 95 % със собствени приходи и не взимат много от държавата. Ние сме една от общините, която не може да планираме какви разходи ще имаме през настоящата година, защото чакаме на държавата.

Крайно несправедливо е, особено когато през настоящата година ще има избори за кметове и съветници. За съжаление на този етап нищо не може да се направи.

Какво решение може да се търси, за да не са ощетени малките общини като Вас?

Трябва да се сформира редовно правителство, чиито министър на финансите да подготви републиканския бюджет, да го внесе в Министерски съвет, той в парламента, след което да се приеме от народните представители. Едва тогава общините ще имат яснота с колко пари ще разполагат. Надявам се с третия мандат да се сформира правителство и нещата да се нормализират.

Община Руен не спира да се развива. Както вече обяснихте е много трудно да се изпълняват проекти, когато няма пари. Какво бихте казал на хората, които от своя страна чакат асфалтиране на улици или други ремонти?

На жителите на община Руен бих казал, че ние правим това, което е по силите ни. Общинската администрация не е спирала да работи, но има неща, които не зависят от нас. В случая приемането на републиканския бюджет не зависи от нас.

Нека проявят малко търпение. Така или иначе тези проекти, които сме ги обещали и сме ги планирали, ще ги направим. Кога – наистина не мога да кажа и може би ще са със закъснение от 3-4 месеца. Бюджетът на държавата ще се приеме така или иначе. Дали през януари, дали април – той ще бъде факт.

Има ли населени места, които се нуждаят от спешни инфраструктурни ремонти?

В бюджета за 2022 година планирахме както да асфалтираме улици, така и да бетонираме  стръмни участъци, но закъсняхме и вече обясних защо. За пореден път искам да обясня, че това забавяне не е по наша вина. 

Какво предстои в община Руен през новата година?

Имаме много идеи за развитието на община Руен, но те са трудно изпълними. Докато не разберем с колко пари ще разполагаме за настоящата година, не можем да предприемем нищо. 90 % от бюджета на община Руен идва от София и реално разполагаме само с 10 % от него, а те са от местните приходи. С удължаването на бюджет 2022 година за януари месец разполага с 1/12 от бюджета, за февруари месец с 1/12 и за март месец с 1/12.

Само за януари мога да харча 1/12 от бюджета, но в това число влизат заплати, осигуровки, издръжки, ток, вода, улично осветление. В края на януари като дръпна чертата от 100 лева , например, които мога да харча, разходите за януари са ми примерно 95 лева и ми остават едни 5 лева. Това е най-големият проблем, че не можем да направим дългосрочни планове, защото буквално работим месец за месец.

Заради ковид пандемията две години нямаше празник на Руен. Рекордна ли бе по посещаемост миналата година и това ли бе едно от най-големите събития за общината през 2022 г?

Наистина най-голямото събитие за изминалата година бе съборът на Руен. Кмет съм от 11 години и не помня събор с толкова много хора. Атмосферата беше друга, хората просто си го очакваха.

Наближават местните избори, ще се кандидатирате ли за нов мандат?

Още е рано да кажа дали ще се впусна в кандидат-кметската надпревара.