Живко Табаков е общински председател на Движение България на гражданите и областен координатор на Гражданската платформа Изправи се.БГ. Председател е и на Постоянната комисия по туризъм в местния парламент. Самостоятелно или в коалиция ще се явява партията на изборите през април? Готова ли е политическата сила за предизборна надпревара? Блиц интервю на Грамофона нюз

Г-н Табаков, ясен ли е вече форматът, с който ще се явите на парламентарните избори?

Форматът, с който ще се явим е „Изправи се. БГ”, „Отровното трио” и „Движение България на гражданите”. Вие знаете, че зад гражданската мрежа на г-жа Мая Манолова стоят редица десни партии. Това са партии като ”Социалдемократи”, Единна Народна Партия”, „Съюз на свободните демократи” и други.

Хубавото е, че когато говорим за програма и политики, има и политически партии като „Движение 21” на Татяна Дончева в мрежата на „Изправи се. БГ”. Форматът за първи път ще даде повече възможност гражданите да участват в предстоящите парламентарни избори, отколкото да има голямо представителство на политическите партии.

За момента разговорите, които водим е коалицията, която ще бъде сформирана, да бъде с повече десни партии и една лява. Важно е да кажем, че представителството в листите ще бъде 70 % от граждани и 30 % от хора, които са представители на политически партии.

Готова ли е кандидат-депутатската листа за Бургаски регион и кои имена ще видим в нея?

В момента сме на етап вътрешни решения как да бъде подредена листата и кои ще бъдат хората в нея. Това, което към момента мога да Ви кажа, е че кандидатите ни за депутати са доказани експерти и професионалисти. В листата ще видим изключително силни и разпознаваеми личности на  всяка една община.

В публичното пространство все по-упорито се говори, че Вие ще сте водач на листата. Можете ли да го потвърдите?

В момента се водят разговори в тази посока и има различни възможности, като на първо място трябва да преминат всички номинации. Ще преценя кое е по-важно - дали участието ми в местното самоуправление, или в Народното събрание и косвено в Изпълнителната власт.

На какъв принцип ще бъдат избирани хората в листата?

Като областен координатор мога да кажа, че водим редица разговори с хора, които са представители на граждански организации в областта. Естествено, че във всяка една политическа партия има правила за издигане на номинации за всеки един избирателен район. Когато тези процеси приключат, ще е ясно какви са предложенията от страна на политическите партии и предложенията от страна на гражданските организации. Това, което още веднъж искам да подчертая е, че с приоритет ще бъдат гражданските организации.

Какъв е ефектът от приемната на „Изправи се. БГ”, която бе разкрита в Бургас?

Приемната на г-жа Мая Манолова предизвиква голям интерес в Бургас. От една страна това е заради самия граждански проект, който се оформи около „Изправи се. БГ”. И от друга страна заради самия облик на г-жа Манолова и експертността й като омбудсман.

Такива приемни ще бъдат разкрити в почти всички общински центрове. Пак казвам, че  отчитаме много голям интерес от страна на хората в Бургас. Получаваме изключително много предложения за програмата ни, както и желание на хората, искащи да се включат в редиците за застъпници и опазване честността на вота.

Какво сочат последните резултати на социологическите проучвания относно резултата на „Изправи се. БГ”?

Последните социологически проучвания показват, че „Изправи се. БГ” ще бъде част от Народното събрание. Смятам, че резултатът ще бъде повишен и мисля, че „Изправи се. БГ” ще бъде в основата на промяната на България.

Какво мислите за избори в условия на пандемия? Това се случва за първи път в България

В тази посока се изговори много. Знаете, че се взимат редица решения по отношение на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Тепърва предстои да бъдат създадени правила. Дали самите управляващи ще имат воля за честността на самите избори, или няма да имат, тепърва предстои да видим.

Колкото и трудни избори да предстоят, смятам, че голяма част от хората, независимо в каква ситуация се намират, ще упражнят правото си на глас. Голяма част от хората искат промяна и сега е време за промяна!