Тодор Йосифов е председател на Национално сдружение „Младежки Глас“. Вчера в Бургас се проведе инициативата „Стъпка напред ЗА здравето”, която цели да мотивира хората да правят профилактични прегледи.

На здравна шатра в морския град съвети към бургазлии даваха офталмологът д-р Малина Топчийска и кардиологът д-р Михаил Читаков.

Интервю на Gramofona.com с  председателя на „Младежки глас”

Г-н Йосифов, за щастие коронавирусът не попречи на събитието Ви в Бургас. Какво искате да покажете на хората чрез него?

Поредната инициатива на Национално сдружение „Младежки глас” е в подкрепа на подрастващото население към промяна на мисленето в позитивна насока, особено с грижа за здравето.

Чрез „Стъпка напред ЗА здравето” се постарахме да мотивираме хората да не пропускат в никакъв случай профилактики и да ги правят все по-често.

Хората трябва да обръщат внимание на здравето си. Както казва нашият екип, за да се постигнат успехи, на първо място човек трябва да е здрав, особено в днешните времена на коронавирусна пандемия.

Освен с екипа, ние проведохме доста разговори с лекарите, че профилактиката и обръщането на навременно внимание  на всеки един бъдещ проблем, е една превенция срещу самия него. Здравето ни трябва да е приоритет! Ние държим много на това младото поколение в България да се развива, но за да се случи това, то преди всичко трябва да е здраво.

Какво друго предвиждате на здравна тема?

За нас е чест, че сме домакини с безплатни консултации с офталмолог и кардиолог за бургазлии и гости на града. Създадохме два информационни видео клипа за мотивация и добрият пример сред младото поколение, насочени към здравословен начин на живот.

Тази година правим и много срещи на открито, много мероприятия с ученици, мащабни дейности в област Бургас, благодарение на които имаме възможност да разкажем и съветваме младото поколение на различни здравни теми.

Здраве и спорт ли е правилната формула за добър живот сред младите и не само тях?

Спортът е една от формите, който е инструмент за постигане на здравето. В разрастващите се мащаби на новото поколение, ние препоръчваме всеки един спорт, който те си изберат.

Като част от ежедневието на човек, спортът не е нужно да е професионален, но е важно да бъде част от битието ни, за да бъдем здрави.

По време на ковид пандемията през изминалата година много от хората се страхуваха да отидат на профилактични прегледи, за да не се срещат с други и да се заразят? Смятате ли, че те трябва да станат задължителни, а не препоръчителни?

Действията свързани с профилактичните прегледи на първо място са за самия човек, за семейството му, близките и за обществото. Считаме за морален дълг на всеки един от нас да поддържа здравето си.

Това прави обществото ни силно! Ние призоваваме всеки един млад човек и член на обществото да прави своите профилактични прегледи и да поддържа всички мерки, свързани с опазването на здравето, защото ще дойде утрешният ден, когато трябва да сме силни и да продължим да изграждаме нашето бъдеще.

Свидетели сме на това как Национално сдружение „Младежки глас” вече 15 години прави добри мероприятия и каузи за хората.

Реализира ги с изключително голяма мащабност и за да се сучи това в следващите 15 години, ние искаме едно силно и здраво общество, а това зависи от самите нас. Стараем се и успяваме да накланяме вниманието на хората към здравето и важните теми свързани с него.

Призоваваме всички наши партньори и граждански организации да правят подобни събития, защото това е може би най-работещият инструмент за обръщане на внимание на здравето.