Живко Даскалов е началник на ключовото районно полицейско управление в Слънчев бряг. Родом е от Айтос. Влиза в системата на МВР през 2005 година. Дълги години е разкривал тежки криминални престъпления в дирекцията в Бургас. Семеен, има син. Тежко ли започна Лято 2019 г. за униформените на едно от най-натоварените полицейски управления в страната? Какви са новостите за осигуряване на сигурността на летовниците в курортния комплекс? Блиц интервю на Грамофона нюз с Живко Даскалов.

Г-н Даскалов, каква е картината в началото на месец юли в Слънчев бряг? Има ли вече много туристи, за които колегите ви трябва да осигурят безпроблемна почивка?

-  Туристи има и втора седмица ни е доста натоварено. Тази година отчитаме спад на сигналите с около 20 % в сравнение с миналата година. От анализа на миналия сезон правим подготовка за новия. Установяваме къде са най-уязвимите зони и къде имаме най-много криминогенни фактори.

Зоните повече в „сърцето” на Слънчев бряг ли са или и около курортния комплекс?

-  Основно са в курортния комплекс. По наши предписания собствениците на обекти и концесионери осветиха цялата плажна ивица. Има ново видеонаблюдение, което много ни помага и там почти няма престъпления спрямо предишни години.

А каква е обстановката в централната част на комплекса, където не само през деня, но и нощем има струпване на адски много хора?

-  За там винаги отделяме най-много полицаи като цивилни и униформени, защото събирането на туристи е най-голямо.

 По колко полицаи излизат вечер по улиците на Слънчев бряг?

-  От 40 до 60 полицаи, но броят им се променя постоянно. За това лято имаме командировани 120 български полицаи, които ще работят при нас от 1 юни до 20 септември. Чуждестранните ни колеги за Лято 2019 г. са осем. Те са от Румъния, Полша, Чехия и за първа година имаме от Германия.

По колко полицаи на ден бдят за спокойствието на туристите в комплекса?

-  120 са командированите. Към тях като прибавим още 150, с които разполага районното управление, към 300 полицаи работят и се грижат ежедневно за сигурността.

 Кои са най-честите криминални случаи, с които сте се сблъсквали от началото на сезона?

-  Основно преобладават хулиганските прояви вследствие на злоупотреба с алкохол. Свидетели сме на туристи, които се напиват, карат се помежду си, спорят по заведенията, бият се. Най- много реагираме на такива сигнали.

От години хотелиери настояват за създаване на още полицейски управления на територията на Слънчев бряг. Какво е вашето мнение?

-  Ние имаме нужда от повече полицаи. На месец ни трябват по 120 униформени, като за цялото лято броят ми достига до 500.