Павел Чепов е в системата на образованието от 25 години. Завършил е „История“ и „История на изкуството“. Има и магистратура „Икономика на туризма“. 15 години е бил зам.-директор на ОУ „Васил Априлов“ в Бургас, 2 години е изпълнявал временно длъжността директор на ОУ „П.Р. Славейков“, а от 2014 год. е начело на Търговската гимназия. В момента Павел Чепов е кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Интервю на Gramofona.com.

Г-н Чепов, какво Ви провокира да се да се кандидатирате за общински съветник?

- Идеята да вляза в Общинския съвет е, че искам да помогна с моя опит в сферата на образованието, за да развиваме Бургас професионално. Иска ми се да увеличим паралелките с дуално обучение и да накараме децата, след като завършат училище да останат в града. Един град се развива когато младите хора остават в него, работят и допринасят за просперитета му.

В последните години в Бургас се инвестира в образование и това е видно. Какво още според Вас трябва да се направи?

- Безспорно се инвестира много в образование.  Много от детските градини и училищата вече са обновени и това ще продължи. В програмата на Димитър Николов и на нас като кандидати за съветници е залегнало модернизирането на спортните площадки и дворовете, защото е важно децата да имат къде да играят и да тренират. Ще продължи и разширяването на училищните бази, за да се премине на едносменен режим на обучение в цялата община.

Основно идеите, които споделих преди да се кандидатирам за общински съветник са свързани с по-доброто качество на достъпа до училищата. Имам предвид пропускателния режим. Оказва се, че бургаските училища нямат уеднаквена система.

Част от колегите имат свои кадри, други използват услугите на охранителни фирми. Те обаче не познават естеството на работа в едно училище. Моето предложение е към общинското звено за обществен ред да има специално подразделение, което да отговаря за пропускателния режим в училищата.

Така общината ще разкрие допълнителни работни места, а през лятото когато децата са във ваканция, тези хора могат да подсилят охраната и обществения ред в града.

Строгият пропускателен режим ли е единственият начин за осигуряване на безопасността на учениците. Това няма ли да изолира децата?

- Не, училищата не трябва да се капсулират. Нашето например е в центъра и няма как децата да са затворени, напротив. Ние дори искаме да отворим гимназията и към градинката на църквата „Св. Богородица“. Но е необходимо във всяко училище да има и човек, който да знае как да реагира адекватно в определени ситуации.

В момента обмисляме една иновация, която ако е успешна, може да се приложи и в другите гимназии. Искаме нашите дванадесетокласници, които са навършили 18 години да осъществяват контрол в училище срещу заплащане. Идеята е да не допускат външни лица и ученици от други училища. Ще контролират и съучениците си дали влизат с униформи. А ако дойде външен човек, могат да го придружат до кабинета, който му е необходим.

Как ще съвместяват ученето и подобна дейност обаче?

Ние имаме 150 деца, които са навършили 18 години. При един добър график, всеки от тях ще има не повече от 2 часа два пъти в седмицата и то в смяната, в която не са на училище. На тази възраст те носят отговорност за действията си, а и са достатъчно съвестни, за да поемат инициатива.

Сигурността в училищата ли е основният Ви приоритет?

- Не, това е един от акцентите, който ще осигури нормална среда. Друг приоритет е започнатата от тази година идеята на Димитър Николов и екипа му – програмата „Първокласното начало“. В нея е залегнало децата да се обучават по нов и модерен начин. В стаите на първокласниците вече няма класически черни дъски, а всичко е дигитализирано. Децата учат в модерни и комфортни класни стаи с ново оборудване.

Тази програма ще продължи и в следващите класове - ще оборудваме и обновяваме и останалите стаи. Все пак след първокласното начало трябва да се продължи обучението на децата по същия висок стандарт, по който то е започнало. Друга идея, която ще реализираме е да има във всяко училище добре оборудвани кабинети по физика и химия.

Тежките раници. Това е тема, която вълнува всички родители. Държавата осигури шкафчета с идеята да се облекчат раниците на децата, но те продължават да са препълнени. Има ли възможност Общината да инвестира в таблети например. И в училище учениците да учат от електронните учебници, а хартиените да бъдат в домовете им?

- Веднага съм готов да споделя нещо, макар че не ми се иска да говорим само за Търговската гимназия. Това, което искаме да организираме при нас и вече съм споделил с Община Бургас, е въвеждането на модела „един ученик – един компютър“. Детето идва на училище само с един лаптоп, без тетрадки, без учебници. Този лаптоп може да се контролира от училище. В него са заложени сайтове и програми, които ученикът може да използва, а през учебно време е ограничено ползването на други сайтове. Образователните сайтове и програми могат да се заключват и отварят в определено време. Така ще се организира и денят на детето, защото то ще знае, че домашните и уроците могат да се подготвят до определен час, а не по-късно. Това е модел, който беше въведен в една гимназия в Пловдив миналата година, а от тази вече работи и в две столични училища. В момента правим проучване сред нашите родители дали идеята им харесва.

За лаптопи осигурени от училище ли говорим или става въпрос за лични устройства на децата?

- За лични лаптопи. Това е инвестиция в порядъка на около 700 лева, но е дългосрочна инвестиция – за петте години на образование. Между другото, някои родители изчислиха, че учебниците на децата им за 5 години струват повече от един преносим компютър. А в този лаптоп ще бъдат запазени всички уроци и домашни. Цялата база данни, натрупана по време на обучението остава вътре и може да се ползва. Съответно ученикът може да си продаде лаптопа на друго дете когато завърши училище, така както сега се продават учебниците. Може и да го запази и ако следва икономика да използва цялата информация и ресурси, които са събрани по време на обучението му в гимназията.

Доста смела и иновативна идея, напълно в духа на 21 век, но няма ли да забравят така децата да пишат на ръка?

- Това е и нашето притеснение, не за друго, а защото им предстои матура, която все още не е електронна. Ако говорим реално - до 15 години много от професиите ще се сменят и почти никой няма да пише на ръка. Но най-важните изпити са на ръка, за това и нашата идея е в часовете по български език и литература и в часовете по чужд език да се работи и на тетрадка.

Ученическият транспорт е тема, която вълнува почти всички родители. Има ли възможност да се организира специализиран транспорт за училищата, така че децата да пътуват спокойно и да не се налага на родителите им да ги водят или прибират си постоянно?

- Наистина е трудно да се организира собствен транспорт за всяко училище. Това са допълнителни разходи - автобусът трябва да се зачисли на училището, изисква средства за поддръжка, за шофьор. Идеята, която аз предложих е заедно с „Бургасбус“ да направим специални маршрути. В момента Общината работи по проект за закупуването на нови 56 електрически автобуса и паркът на превозвача ще се увеличи. Идеята е да се направи определен маршрут на автобусите за пиковите часове сутрин, на обед и в късния следобед.

Това ще са автобуси, в които ще се качват само учениците. Така те няма да се блъскат по спирките заедно с хората, които отиват или се връщат от работа. Автобусите в тези часове ще имат табели, че са за ученици, а вътре ще има и контрольор, който няма да допуска други пътници.

Маршрутите ще са направени максимално близко до всяко едно училище, за да не се налага на децата да пресичат натоварени булеварди, а и да не гледаме колони от автомобили на родителите пред училищата в час пик. Имам уверението, че ще се работи по тази идея, защото тя дава добро решение.