Манол Тодоров е зам.-кмет на община Бургас с ресор туризъм и спорт. На 39 години, родом от Бургас, завършил бакалавър по „Журналистика и българска филология“. Национален координатор е на Сдружение “SOS-ПТП”, посветено на безопасността на движение по пътищата. Организира редица кампании и събития в сферата на спорта, туризма и пътната безопасност. Инициатор на общинската програма "Спорт за всяко бургаско дете". Манол Тодоров с първото си интервю пред Грамофона нюз, откакто е заместник-кмет.

Г-н Тодоров, изминаха шест месеца откакто поехте ресор спорт и туризъм. Свикнахте ли вече с новото си работно място?

В община Бургас няма романтичен период, в който да тръгнеш да свикваш и някой да ти каже: имаш 1-2 месеца. Сериозната работа започва още в първия час. В община Бургас има много добър екип и колеги- експерти във всеки един ресор, които ми помогнаха изключително много за добрата адаптация.

Когато влизаш в един работещ екип, трябва да се адаптираш бързо и да свикнеш да работиш на малко по-високи темпове. Идвам от бизнес средите и това не бе проблем за мен, защото съм свикнал да върша много експедитивно важни неща. Адаптацията ми беше доста бързичка и оттук нататък мислим единствено как ресорът, за които отговарям, да стане по-добър.

Коя тема Ви е по-приятна – спортът или туризмът?

В нито един момент не можем да делим спорта от туризма, защото до голяма степен според мен те са взаимно свързани. Нееднократно за тези шест месеца съм казвал, че когато говорим за спорт и туризъм, те трябва да вървят ръка за ръка. Нито едното от двете не ми е чуждо. Знаете, че дълги години бях в спортните среди и познавам добре проблемите на спортните клубове. Тази година в Бургас ще има големи спортни събития, които ще реализираме извън активния летен сезон.

В сферата на туризма не мисля, че имаме кой знае колко да надграждаме, а по-скоро целта е да задържим добрите позиции на Бургас такива, каквито са през последните години. За моя радост градът ни вече не е само гара разпределителна и това ясно се вижда от нощувките, които реализираме. След ковид пандемията Бургас започна да расте доста сериозно в посока по-дълги престои на туристи.

Доста големи спортни събития предстоят в Бургас тази година. Превръща ли се градът в спортната столица на България?

Ние сме на правилния път. Преди три месеца бях при бившия спортен министър Димитър Илиев в София, за да разговаряме по различни теми. Той тъкмо беше направил обиколка из цялата страна, за да види спортната инфраструктура на какво ниво е.

Каза ми, че ние сме като един оазис в цялото нещо, защото при нас се обръща сериозно внимание на спортната инфраструктура. В крайна сметка ние я правим и за клубовете, за да може те да тренират в модерни бази и така да раждат шампиони. Ето например басейнът, където тренират нашите деца, се използва  дори от националния ни отбор при подготовката му за големи първенства.

Не може обаче всичко да е само хубаво. В началото на месец март спортни клубове от Бургас скочиха срещу финансирането на спорта в града. Какво се случва към днешна дата?

През последните 10 дни се срещнах лично с представителите на клубовете. Срещата беше очи в очи, защото аз не обичам да се крия зад писма и да отговарям чрез такива. Познавам 90 % от хората в спортните клубове, както и те мен. Още в началото на разговора ни им казах, че съм същият човек, предложих им да си поговорим и да видим по какъв начин можем да им помогнем.

Обясних им, че в известна степен те имат основание да са недоволни, защото наредбата, по която в момента се финансират спортните клубове в Бургас, е остаряла. Доста години се работи по нея и главната цел, поради която е написана, е за да популяризира масовия спорт. Тази цел вече е изпълнена – от 30-40 клуба, които са били преди, когато е писана наредбата, в момента са 130. Това е тройно повече само за няколко години.

Оттук нататък започваме много сериозна работа с представителите от Комисията по спорт и младежки дейности към Общинския съвет. Тя е всъщност факторът, който може да промени наредбата, както и общинските съветници. Вероятно ще използваме услугите и на външни консултанти и клубовете, за да може в рамките на 5-6 месеца да променим двете наредби. Това искат клубовете и това е най-важното. Те искат да променим критериите, по които се финансират индивидуалните спортове и представителните отбори на община Бургас.

Всички искания съм ги взел от тях след личната ни среща и ще се опитаме да направим добра и работеща наредба, защото перфектна такава няма. Нека да я променим, за да може да балансираме както професионалния спорт, така и масовия. Но е много важно да има комуникация помежду ни. Кабинетът ми е винаги отворен за всички, които искат да споделят проблемите си.

Какво се случва със стадионите в Бургас?

За стадион „Черноморец“ вече неколкократно са се правили срещи с Митко Събев, неговите юристи и наша голяма работна група. Водим разговори, в които се надявам да стигнем до положителна свръзка. Там обаче знаете, че синдик е влязъл в самото дружество. Най-лошият вариант е да не стигнем до разбирателство и в даден момент да влезем в задънена улица с дела. Мисля си обаче, че все пак има светлина в тунела.

Стадион „Нефтохимик“ никога не е бил на Община Бургас. Той е бил на завода „Лукойл Нефтохим“, а сега е на фирми, свързани с Митко Събев, той не е наш и ние няма как да си го върнем. Да, Общината има идеални части в долната част на к-с „Лазур“, но самият стадион като стадион не е на Общината. Прокрадват се приказки, че там може да се построи жилищна кооперация, но това е спортно съоръжение и за да се промени статутът, трябва да има решение на Общинския съвет. Нали разбирате, че няма как това да се случи просто ей така.

Има ли Бургас нужда от нов градски стадион?

Ако стигнем до задънена улица в двата казуса, ние имаме готовност да започнем сериозното проектиране на нов градски стадион, защото е задължително Бургас да има стадион. Тук е мястото да кажа, че е важно да се обърнем и към държавата за помощ.

Миналата седмица финално преди разпускане на правителството държавата отпусна по 75 милиона за двата стадиона в Пловдив. Предполагам, че ще имаме одобрението от държавата, ако тръгнем да изграждаме нов стадион, защото вече е доказано, че Бургас е първенец по изпълнение на проекти.

Мечтата на ръководството на Спортното училище в Бургас от години е да има свой собствен дом. Как вървят преговорите и кога ще има първа копка?

Директор на Спортното училище в Бургас в момента е едно младо момче, Янчо Стойчев, който със зъби и нокти се бори учебното заведение да има своя сграда. В мое лице той има абсолютен съмишленик, защото аз съм възпитаник на Спортното училище и знам в какви условия учат децата. Ако това се случи, училището ще бъде притегателна сила за добри спортисти от цяла България. И на клубовете ще им бъде много по-лесно.

С Янчо Стойчев вече направихме няколко срещи в няколко министерства, включително в спортното и регионалното. Имам и информация от финансовото министерство, че в капиталовата програма може да се заложат средства, които да бъдат отпуснати на Общината за започване на строежа, който се планира да е близо до спортна зала „Арена Бургас“.

Заради смяната на министри, срещите ни с тях ще започват отново. Иначе съм спокоен, защото те са запознати с това, че училището има остра нужда от нов дом. Ако това училище беше общинско, а не държавно, сградата щеше да е готова отдавна. Дори сме обсъждали дали да не се предприемат стъпки и в тази посока. Крайната цена на проекта е около 40 милиона лева, като в сумата влиза абсолютно всичко - модерни зали и съоръжения, както и оборудването.

Как се развива Бургас по отношение на туризма след ковид пандемията?

Мога да кажа, че ковид пандемията направи услуга на Бургас по отношение на туристите. В този период туризмът не само тук, но и на юг, се разрасна. Това което може да се награди по отношение на туризма като цяло е, да имаме големи спортни събития с около 800-1000-1500 души. Когато толкова много хора дойдат, те дават един много голям икономически ефект на целия град. Когато пристигнат толкова много състезатели, те няма да са сами, а ще бъдат с поне 1 придружител. Когато събитието им е 3-4 дни, тези хора ще нощуват някъде, ще се хранят.

Бургас не се рекламира лошо. Дори  в последните години се работи усилено Бургас да изглежда модерен маркетингово, Бургас да показва местата, които са подходящи за много различни видове туризъм. Бургас не е подходящ само за семеен летен туризъм, но и за културен, СПА, спортен. Слава богу Бургас и Южното Черноморие като локация са изключително благодатни, най-красивите ни плажове са на юг, Бургаският залив е най-големият. Кайтсърфистите например споделят, че заради ветровете тук идват хора от цяла България, за да карат кайтсърф. В бъдеще очакваме от браншовите организации помощ и съвети как градът да се рекламира още по-добре.

Какво според Вас отличава Бургас от други големи европейски градове, кое е по-различното тук?

Може да звучи клиширано, но Бургас се отличава със своята природа. Като цяло България е една от най-старите държави и ние имаме толкова много история и култура. Такава има и на 20 километра от Бургас. Дали сме добри продавачи на продукта, който предлагаме, е съвсем друг въпрос. Имаме брутални дадености, но мисля, че туризмът трябва да стане и държавна политика. И когато говоря за държавна политика имам предвид това, което правят Гърция, Турция, Румъния.

Струва ми се, че туристическото министерство е подценявано. Лично казах на министър Зарица Динкова, че националната програма, която стартираха, е една добра стъпка. Независимо кой ще оглавява министерството на туризма оттук нататък е важно човекът да бъде от средите, а не да е изцяло администратор. Да планира какво ще направи в рамките на 4 години и да го следва заедно с екипа си. Има много идеи и кадърни хора в туризма, но някак си не успяваме да се позиционираме толкова добре, както съседите ни.

Предизвикателство ли е да сте зам.-кмет и да отговаряте за толкова важни ресори?

Не само предизвикателство, но и голяма отговорност. Всеки ден когато влизам сутринта в Общината си казвам, че е важно да дам решение на проблемите на хората, които идват при мен, а не просто да ги изслушам. Материята спорт е трудна, защото той носи радост, но да се стигне до радостта, трябва да се извърви един много дълъг път. Истината е, че наистина давам всичко от себе си и грам не пестя. Независимо дали ще бъда 1-2 или 10 мандата тук, е важно да свършим добра работа и да има реални резултати след 4 години.

Какво искате да видите след 4 години?

В сферата на туризма бих искал да видя една малко по-обединена Бургаска област към туризъм. Още в първия ден, когато станах зам.-кмет казах, че трябва да обединим областта като регион и то взе, че министерството пусна такава програма. Силно се надявам Фондът за развитие на летището по идея на кмета на Поморие наистина да заработи. Ако той стане факт, съм убеден, че ще имаме по-силен туризъм, не само заради това, че ще има повече полети.

В сферата на спорта се надявам до 4 години да сме започнали две неща – или да сме решили проблема с някой от стадионите, или нов стадион и да започне строителството на новата сграда на Спортното училище. Винаги съм казвал, че колкото и успехи да имаш в спорта, трябва да имаш силен футбол, за да може наистина да се позиционираш. Всекидневно благодаря на клубовете за усилията, които полагат!

Много голяма част от хората искат новостите в спорта и туризма да се случват по-бързо. Какво бихте им казал?

Бих им казал, че по-мащабните проекти стават бавно и трябва да имаме търпение. Самият аз искам те да се случват по-бързо, но понякога няма как. С колегите постоянно си говорим как да направим инфраструктурата в нашия град още по-добра и го правим. Понякога не всичко зависи само от община Бургас. Държавата е намесена в голяма част от процесите. Тук ще дам за пример „Арена Бургас“, която е едно бижу, а не е бреме. Хубаво е постоянно да се казва на хората, че спортната зала е финансирана изцяло от държава и се поддържа от държавата.

Ние като Община трябва да сме мазохисти да не използваме съоръжението. Няма нужда да си правим самореклама, но вие виждате от началото на годината какви събития има. Приехме финал за купа България по баскетбол, което не се беше случвало. За наша радост спечелихме историческо след 50 години пауза. Двата турнира „Жулиета Шишманова“ също са там и отделно имаме поне още пет сериозни събития в тази зала.

Лично се ангажирам в „Арена Бургас“ постоянно да има спортни събития. Слава богу успяваме да убеждаваме организатори и промоутъри да правят в нея големите мероприятия. Благодаря на „Академика“, че от 2-3 месеца, откакто работим заедно, проявяват разбиране и съдействат доколкото могат. Надявам се занапред в спортната зала да започнат да се правят и повече културно-масови мероприятия.

Колегите от ресор Култура в лицето на зам.-кмета Диана Саватева и нейният екип обсъждат тази тема, но нещата се случват малко по-трудно. Обикновено промоутърите избират столицата за такъв тип събития, където да са на открито. За летни събития Бургас е изключително популярен и на открито все още нямаме конкуренция.