Отец Емилиян е свещенослужител в храм „Свети Николай Чудотворец” в Бургас. Преди дни той се включи в битката с коронавируса като прекади с тамян и поръси светена вода по улиците на града за здраве. Ето и някои съвети на свещеника към бургазлии. Интервю на Грамофона нюз с отец Емилиян.

Отец Емилиян, остават две седмици до Великден. Как ще премине службата за празника в храм „Свети Николай Чудотворец”?

На Великден, в самото начало службата до полунощ започва вътре в храма. Дава се благодатният огън и тогава се излиза навън. „Христос Воскресе!” се казва винаги навън. След това отново ще се влиза в храма и литургията ще продължи.

Читатели на Грамофона нюз питат наистина ли службите в храмовете за празника ще се водят на открито?

Никой не е казал, че литургията ще е на открито. Разпоредбата на Светия синод е службите в храмовете да са както досега. Може да има контрол на влизането в храмовете, но не и забрана. Свещи няма да се палят вътре в храмовете и свещниците ще се изнесат отвън. Дори и малко хора да дойдат, те трябва да спазват разпоредбите на здравните власти-да са на разстояние едни от други, да носят маски.

Преди седмица поръсихте Бургас със светена вода и прекадихте града с тамян. Готов ли сте отново да го направите?

Във Витлеем изкараха иконата на света Богородица от пещерата на Рождество Христово, обиколиха целия град и прекадиха. Ние в Бургас също прекадихме и поръсихме едновременно града. Тук може да се направят и други шествия, например с мощите на свети Харалампи, каквито имаме в църквата „Свети свети Кирил и Методий”. Той е бил срещу пандемиите, а това е начинът на църквата да се бори с тях.

Отче, какво бихте посъветвал бургазлии?

Ние се присъединяваме към казаното от Светия синод-нека всички да си останат по домовете и да спазват изискванията на здравните служби. Нека да си усилят поста, нека и повече хора да постят. Сега е редовният пост и християните постят, но колко от останалите говорят за покаяние, изповед, пост?

Ако пандемията не съвпадаше с Великия пост, църквата налага определен извънреден пост за всички православни християни. По време на този пост се усилват и молитвите.

Църквата се моли за лекарите и за всички, които са на първа линия. Хубаво е, че им ръкопляскаме всяка вечер в 21:00 часа, но нека призовем вярващите веднага след това да влизат пред домашните си иконостаси и да започват да се молят пандемията да отмине. Христос казва, че с нищо друго не може да се прогони злото, освен с пост и молитва- това е оръжието на църквата.

Така тя се е справяла 2 000 години. Да, само Господ може да ни спаси, никой друг! Така ни е спасявала и Божията майка, и свети Харалампи и света Варвара, които са против чуми и епидемии. Има църковна история, тя се пише. Хиляди хора са умирали на ден от чуми, епидемии, прокази и зарази.

Навремето църквата винаги е изнасяла кръста и иконите, правил се е молебен, обявявал се е пост. В Константинопол между 400 и 900 година е имало 18 разрушителни земетресения и за всяко едно от тях църквата е постановявала пост, задължително литийни шествия из улиците на града с кръста, иконите и  мощите на светиите, за да се прекрати всяко едно бедствие. И са прекратявани.

Благодарим, че в момента имаме кризисен щаб, който чисто физически може да обяснява на хората какъв е начинът на опазване, но духовният е по-силен. Само Господ може да спре това!